Теменужка Петкова: Фонд "Сигурност на електроенергийната система" е един от стожерите при либерализацията на пазара

До края на годината БНЕБ ще предлага и платформа „в рамките на деня", съобщи енергийният министър

Фонд Сигурност на електроенергийната система ще бъде един от стожерите по пътя към либерализацията на електроенергийния пазар. Това заяви в речта си при откриването на форума „Либерализация на електроенергийния пазар. България в регионален и европейски контекст“, организирана от Националната енергийна камара и Института за енергиен мениджмънт.

Пълната либерализация на електроенергийния пазар е основна тема в правителството на Бойко Борисов, каза Петкова, като подчерта, че процесът е започнал още при предишния мандат. Със Световната банка бе разработен модела за либерализация на електроенергийния пазар, проведено е обществено обсъждане и са събрани становищата на участниците, които в момента се обсъждат от Министерство на енергетиката.  
Оттук нататък предстои изключително важна стъпка, която трябва да предприемем, каза министърът. По думите и процесът ще бъде подготвен да протече така, че от една страна да гарантира либерализацията, а от друга работата в условията на пълна прозрачност  плюс гарантиране и на инвестициите в сектора.

Оттук нататък предстои подготвянето на Пътната карата, както и на промени в Закона за енергетиката, който да позволи транспортирането му в модела разписан със Световната банка, каза министър Петкова.

Енергийният министър  припомни, че по време на предишния мандат бяха направени важни стъпки свързани с финансовото стабилизиране на сектора, но има още много, което трябва да бъде осъществено.

„Създаден бе фонд Сигурност на електроенергийната система. Това бе една много сериозна крачка напред . Мисля, че този фонд ще е един от стожерите при либерализацията на електроенергийния пазар“, каза Петкова. Тя припомни, че наред с това бе създадена и заработи Българската независима енергийна борса  (БНЕБ). В кратко бъдеще предстои БНЕБ да се интегрира в рамките на европейските енергийни пазари, допълни енергийният министър, като уточни, че и в бъдеще ще разчита на добрата работа с Комисията за енергийно регулиране, ръководството, на която е може би най-доброто за последните години.

В момента БНЕБ работи с платформа за търговия на база на двустранни договори, както и с платформа „ден напред“. Министър Теменужка Петкова обяви, че до края на тази година ще бъде факт и  платформата за търговия в рамките на деня. Тя увери, че правителството ще работи ръка за ръка с всички производители на електрическа енергия, потребителски организации, електроразпределителни дружества и други заинтересовани страни, за да се осъществи пълната либерализация на електроенергийния пазар по най-добрия начин.Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари