Теменужка Петкова: Предизвикателство е предоговарянето на условията по договорите с всеки от производителите на еленергия

Теменужка Петкова
Източник: БГНЕС

Промените в Закона за енергетиката, насочени към пълната либерализация на пазара на електрическа енергия вече са в ход. Най-голямото предизвикателство е свързано с предоговарянето на условията по договорите с производителите на електрическа енергия, предвид промените и засилването на значението на Фонд „Сигурност на електроенергийната система“. В същото време, промените са частични, а самият процес до пълното му приключване няма как да се случи и без промени, които трябва да бъдат направени от страна на социалното министерство по отношение на енергийно уязвимите потребители. В същото време държавните енергийни дружества трябва да са стабилни.

 

Процесът с пълната либерализация на електроенергийния пазар трябваше да приключи в края на 2007 г., но виждате, че днес сме 2018 г. и пак си говорим за либерализацията, за процеса, за стъпките, които трябва да бъдат предприети. Това коментира по време на организираната от Националния комитет на Световния енергиен съвет дискусията за промените в Закона за енергетиката министър Теменужка Петкова.

„Пълната либерализация на пазара е един процес и това, което се случва с тези промени в Закона за енергетиката, които се разработват съвместно от работна група, в която участват и представители на министерство на енергетиката и представители на БЕХ са поредната стъпка към приключването на този изключително важен процес. За да продължим нататък и да стигнем до промените, които днес обсъждаме, трябва да си припомним, че смисъла на пълната либерализация на свободния пазар най-общо казано е следния: пълната либерализация ще даде възможност за формиране на цената на пазарен принцип, на второ място ще създаде условия за конкуренция, конкуренция, която винаги би трябвало да носи добри послания към всички потребители и на трето място ще даде възможност на всеки един потребител сам да прави избора си на доставчик на електрическа енергия. Това ще създаде възможност доставчиците да се конкурират помежду си, да предлагат възможно най-добри оферти, съобразени съответно с профила на всеки един клиент. Пълната либерализация ще даде възможност секторът да заработи в пълна пазарна среда“, отбеляза министър Петкова.

„Докато се случи този процес ще трябва да извървим доста дълъг път“, каза тя. Министърът припомни, че една част от този процес е започна през 2013 г. при излизане на големите стопански субекти на пазара и последващите стъпи през годините.

„За да говорим за пълна либерализация, дела на регулирания пазар трябва да остава все по-малък. Това няма как да се случи в рамките на година – две. Това е процес, който продължава между три и пет години“ отбеляза още Петкова. Позовавайки се на мнението на експерти, тя посочи, че „за България един такъв процес се очаква да продължи в следващите 5 години, имайки предвид това, че енергийната бедност на българското население е доста сериозен проблем във връзка с пълната либерализация на пазара“.

„Затова един от основните акценти, когато говорим на тази тема е именно – как ще защитим уязвимите потребители, когато дойде този момент и когато настъпи моментът на намаляване на дела на регулирания пазар“, каза министър Петкова.

„Работихме много усърдно и през 2015 и през 2016 години с колегите от КЕВР, от главна дирекция „Енергетика“ на ЕК и смея да твърдя, че сме разработили един много добър вариант за защита на енергийно уязвимите потребители“, допълни тя, като уточни, че процесът трябва да бъде координиран със социалното министерство, с който тече добър диалог.

По отношение на настоящите промени министър Петкова обърна внимание на очакващият се труден и сложен процес по предоговаряне на всички договори – дългосрочни и за преференциални цени, предвид преструктурирането на Фонд „Сигурност на електроенергийната система“.

„Що се отнася до последните промени в Закона за енергетиката, смятам, че това е една крачка напред към приключването на процеса по пълна либерализация на пазара. Тук има няколко много важни предизвикателства, които стоят пред българската енергетика. Както бе заявено Фонд „Сигурност на електроенергийната система“ така , както е предвидено и в доклада на Световната банка трябва да стане страна по дългосрочните договори за изкупуване на електрическа енергия, които към момента съществуват. Основните предизвикателства, които стоят пред нас и българската държавна енергетика са свързани с възможността по най-щадящия, по най-балансирания начин да се пристъпи към предоговаряне на условията с всеки един от производителите на електрическа енергия , който има преференциална цена, предоговаряне на условията на база условията по дългосрочните договори, предоговаряне на условията, отбеляза министъра. В същото време по отношение на когенерациите тя отбеляза, че там ще е много труден процес - „няма как да се случи с така наречените когенерации, тъй като те ползват преференциална цена по силата на закон“, каза тя, като наблегна че „трябва да се търси баланса и да се намери най-добрият вариант, както за българската енергетика, така и за всеки един от инвеститорите, така че да се гарантират направените от него инвестиции до този момент. Това ще бъде едно голямо предизвикателство за всички нас, но съм сигурна, че с общи усилия ще успеем да се справим, както и през 2014 и 2015 г. „, посочи Петкова.

Министърът припомни и създаването на БНЕБ през 2016 г. като условие за либерализацията на електроенергийния пазар и напредъкът по пътя към интегриране с регионалните борси. Оттук нататък това, което правим е да надграждаме този процес. За българската енергетика е важно да се развива на пазарни принципи. Всички процеси, свързани с използването на цената на енергетиката като социално оръжие трябва да спрат, но за това трябва да имаме един общ подход как да се случи, като гаранция за успех.

 

 Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
1 коментари
  • 1 0
    1
    Ангелина Цачева
    Нуше, Нушеее... Олекна доста...
    Напиши отговор