СarbonВrief: Развиващите се страни - лидери по ръст на мощности за слънчева енергия

Източник: БГНЕС

Развиващите се пазари днес представляват по-голямата част от ръста на слънчевата енергия, според нови данни от Bloomberg New Energy Finance (BNEF), публикувани от carbonbrief.org.

Именно на развиващи се икономики, водени от Китай и Инадия, се дължи драматичният неотдавнашен ръст на слънчевия капацитет, който през 2016 г. се е увеличил с 33%.

Само Китай инсталира 27 гигавата (GW), около 40% от новата слънчева енергия в света преди година. Бразилия, Чили, Йордания, Мексико и Пакистан най-малкото са удвоили слънчевата си мощност през 2016 г.

Като цяло слънчевата енергия е представлявала 19% от всички нови производствени мощности на развиващите се пазари, проследявани от BNEF.

Въпреки това слънчевата енергия все още представлява само 5% от капацитета и 1,3% от производството на електроенергия в световен мащаб. Но експоненциалният й ръст през последните години се дължи на националните политики, в комбинация с повече от три пъти спад на цените на фотоволтаичните модули.

Експоненциален растеж

През последното десетилетие капацитетът на слънчевата енергия се е увеличил експоненциално, поради задържането на цените на соларните модули и националните ангажименти за намаляване на емисиите на парникови газове или разширяване на достъпа до електроенергия.

Докато Европа, САЩ и Япония бяха лидери в ранния етап на налагане на слънчевите инсталации, през последните  години най-голям ръст отбелязват развиващите се страни, като Китай определено доминира в слънчевия сектор.

Общият капацитет на слънчевата енергия, показан в графиките в оригиналния текст /влезте през линка под публикацията/, е доминиран от страни с висок процент на население, като Китай и САЩ. Само Китай представлява 26% от слънчевите инсталации в света, като Япония, Германия и САЩ съставляват около 13%. Великобритания има шестата по големина инсталирана соларна мощност, по-голяма от Индия, Франция, Испания и Австралия.

През 2016 г. Китай е добавил около 27 GW от общия капацитет на слънчевата енергия, повече от всяка друга държава и около 40% от целия соларен капацитет, инсталиран глобално през същата година. САЩ бяха втората по големина, около 15GW. Индия е четвъртият по големина източник на нови слънчеви мощности, инсталирайки повече от 4GW през 2016 г. Обединеното кралство инсталира около 2GW през 2016 г.

В картата в оригиналния текст /вижте линка по-долу/ показва общото количество капацитет на слънчева енергия на глава от населението. Показателят на глава от населението позволява сравнения между държави без големи населени места, които напредват бързо в производството на зелена енергия.

Германия има най-големия инсталиран капацитет на слънчева енергия на човек, при почти 500 вата на човек. Следва я Япония на 337 вата, Италия на 318 вата, Белгия на 302 вата, Гърция на 243 вата и Австралия на 228 вата. Други европейски страни се класират в топ 11, а Великобритания на номер 9 с 179 вата. САЩ имат 12-ия по големина инсталиран капацитет на слънчева енергия на човек на 125 вата, а Китай е 24-ият по големина на 56 вата слънчева енергия на човек.

Въпреки че европейските страни имат едни от най-високите слънчеви мощности на човек, техният растеж се забави през последните години. Картата по-долу, която показва новите слънчеви инсталации, инсталирани през 2016 на глава от населението, показва малко по-различна картина.

През 2016 г. Япония разполага с 68 вата нови инсталации за слънчева енергия, инсталирана на човек. САЩ бяха близо до върха на 46 вата, докато Великобритания и Австралия са на 31 вата. Китай е инсталирал повече слънчева енергия на човек от Германия през 2016 г., която ограничи процента на възобновяемите добавки и премина към търгове за нов капацитет.

Докато инсталациите на глава от населението в Африка са относително ниски, растежът на региона все още е забележителен. Според BNEF повече от 1,5 млн. домакинства в Африка използват соларни системи за дома, като плановете за мобилно финансиране позволяват почти 300% увеличение на кумулативните инсталации спрямо 2015 г.

Заключение

Докато Европа, Япония, Австралия и САЩ бяха лидери в ранния етап на развитие на  инсталациите за слънчева енергия, през последните години развиващите се страни, водени от Китай, поеха водеща роля и сега представляват повече от половината нови слънчеви инсталации в световен мащаб.

Слънчевата енергия е само 5% от капацитета и 1.3% от производството на електроенергия в световен мащаб днес, но се разраства бързо. Очаква се соларният сектор да продължи да расте бързо, тъй като цените продължават да падат, а климатичните политики и националните цели водят мащабно развитие.

Международната агенция по енергетика прогнозира до 2025 г. слънчевата енергия да бъде по-евтина от въглищата в САЩ, Индия и Китай. Въпреки това все още има предизвикателства, свързани с генерирането на променливи величини и необходимостта от гъвкавост на системата и съхраняване на енергията в батерии, които ще стават все по-важни, тъй като слънчевата енергия разширява дела си в електроенергийния микс.

Целия анализ и графиките можете да видите на: https://www.carbonbrief.org/analysis-developing-nations-driving-record-growth-solar-power

 Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари