Хърватия: Докато ние чакаме, българите и сърбите ще построят LNG-терминал *

С терминала в Александруполис Европа награждава България за отказа й от "Южен поток" ?

 Автор: Borislav Ristić, vecernji.hr

Европа награждава България с LNG-терминала в Александруполис, заради отказа й от строителството на "Южен поток", а Сърбия заради послушанието й към Германия? Тази версия, която не се е появявала досега, допуска хърватският автор Borislav Ristić в публикация в vecernji.hr. Разбира се, има други, много по-прагматични гледни точки, но Хърватия явно се чувства засегната от това, че проектът за терминал за втечнен природен газ на остров Кърк се бави неоправдано дълго, докато проектът за терминал на гръцкия Александруполис напредва. 

Компанията НЕР през този сезон няма избор, освен да купи руски газ, а руснаците казват, че през следващата година ще го продават през фирмата PPD. При преглед на тези чисто делови отношения неволно се налага отговор на въпроса кой ще има достатъчно средства за покупката на 20-процентния дял в НЕР.

От вниманието на нашите медии бе пропусната новината за това, че на Сърбия се предлага заедно с Гърция и България да построи LNG-терминал на гръцкото пристанище Александруполис. Както пишат белградските медии, участието на Сърбия в този проект предполага покупката на 10 % от бъдещия терминал, който трябва да бъде построен към края на 2019 г. От този терминал газът ще постъпва в българския град Стара Загора, а оттам през Димитровград – в Ниш, където сърбите планират да построят свой терминал.

За строителството на инфраструктурата Европа им предлага 49,6 млн. евро. По този начин, както съобщават медиите, Сърбия не само ще си осигури валутни постъпления от транспортирането на газ за Румъния, Украйна и други страни от Европа, но и гарантира енергийната си независимост от потреблението на руски газ, който сега Сърбия купува през Унгария.

 Възможно е тази новина да не е тиражирана от медиите, за да не предизвикат вълнения в обществото в момент, в който без никакви коментари се появява съобщението на руския „Газпром“ за това, че на компанията PPD при изгодни условия ще бъде продаван газ, който да удовлетвори търсенето на хърватския пазар за повече от десет години.

Разбираемо е, че това предложение е руският отговор на инициативата, подкрепяна от американския президент Тръмп. Става въпрос за това, че на нашия остров Кърк трябва да започне строителството на LNG-терминал.

 Предложението за евтин газ за продължителен период трябва да ни накара да повярваме, че този терминал е ненужен за Хърватия за удовлетворявана на хърватския пазар. Който иска може да се поинтересува: ако само една инициатива за строителството на LNG-терминал на остров Кърк намали стойността на руския газ, то какъв ли би бил ефекта от намаление, ако този терминал бъда построен ? Независимо, че благодарение на това руско предложение терминалът в Кърк вече изглежда оправдан сам за себе си, поставеният въпрос не се повдига. Обратно, сега медиите създават впечатление, че този терминал се превръща за Хърватия в скъпа и неизгодна инвестиция.

Разбира се, пречките за строителство на наш терминал на остров Кърк не са малко. Те имат не само икономически, но и политически характер. Освен за нашата прословута ефективност, става въпрос и за неизгодните условия, при които Европейската комисия е съгласна да ни предостави   финансиране в размер от сто милиона евро за строителството на плаващия терминал. Условията са такива, че за нас ще е по-лесно да си построим терминала, без да ги спазваме. Така едно от условията е, че ние трябва да придобием специален кораб, а не да го вземем под наем. От това поскъпва целият проект и реализацията му се отлага, тъй като към настоящия момент на пазара няма подобни кораби. Освен това, интересното е, че корабът трябва да бъде построен в Европейския съюз, а това е възможно само в Германия. Точно така, излиза, че ние получаваме пари от Европейската комисия за дотиране на немското корабостроене.

 От една страна, при строителството на наш терминал в Кърк ние постоянно се сблъскваме с пречки. От друга страна – виждаме, че сега Европейският съюз с всички сили финансови и политически придвижва проектът за строителство на LNG-терминал в Александруполис. Освен Гърция в този проект участва България, която е привлечена, за да бъде компенсирана за това, че отказа строителството на „Южен поток“. А сега се оказа привлечена и Сърбия, която е награждават за послушанието и верността й към Германия. Така се формира блок от страни на Балканите, своего рода „православна преграда“, която трябва да попречи на „Турски поток“, за да може благодарение на „Северен поток 2“, Германия да стане главен дистрибутор на руски газ за Европа.

Европа ще отстоява активно гръцко-българско-сръбския LNG-терминал, тъй като той представлява сам по себе си „преграда“ за алтернативни енергийни потоци. Що се касае до хърватския терминал на Кърк, то за него ще има пречки, тъй като сам по себе си представлява заплаха за немския монопол за дистрибуцията на руски газ в Европа. Посредством този енергиен проект се оказва допълнителен натиск върху нашия проект за LNG-терминал на Кърк, тъй като прогнозните доставки на газ за Ниш трябва да достигнат до шест милиарда куб м. А мощността на терминала в Кърк трябва да е 2,6 млрд. куб м, което означава загуба на потенциалният пазар.

За всички наши перипетии, свързани със строителството на LNG-терминала в Кърк, който е в състояние да осигури енергийната ни сигурност, са отговорни преди вичко политическите ни елити, които пречат на този проект повече от десет години. Причината е в това, че от екрана на телевизорите „нашите спасители“  призовават за защита на националните интереси, а зад камерата си пълнят джобовете с руски пари. Докато ние сами съзнателно усложняваме живота, други, дори намирайки се под традиционнао силния руски натиск, търсят за себе си алтернативи и използват възможностите, които им се предоставят.

Да имаш избор винаги е по-добре от това да зависиш от някого. А компанията НЕР през този сезон няма избор, освен да купи руски газ. При това руснаците заявяват, че и през следващата година ще го продават чрез фирмата PPD.

При преглед на тези чисто делови отношения неволно се налага отговор на въпроса кой ще има достатъчно средства за покупката на 20-процентния дял в НЕР.

------------------------------------------------

Оригинала на статията може да прочетете на: https://www.vecernji.hr/premium/dok-mi-cekamo-srbi-ce-graditi-lng-terminal-1196248

 * Заглавието и подзаглавието са на редакциятаКоментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари