Съдбата на токсичните отпадъци на Гърция е неизвестна

Компаниите, които ги генерират, не харчат нищо за преработката им, но увеличават печалбите си за сметка на околната среда

Къде се намират между 350 000 и 650 000 това токсични отпадъци, генерирани всяка година от гръцката индустрия? Този факт е неизвестен. Информация има за незначително количество от тях, бе съобщено на семинар, организиран от Техническата камара на Гърция, съобщи ВВС.
Според учени около 20 компании носят отговорността за генерирането на по-голямата част от токсичните отпадъци в страната. Сега съществуващата система за управление на отпадъците обаче не може да отчита с точност кой колко генерира годишно и къде тези отпаъци се съхраняват.
Според генералния инспектор на околната среда Панайотис Меркос опасни отпадъци се депозират всеки ден на сметищата в областта Атика със знанието на местните власти, а също така попадат в реките и потоците и в планинските местности. Опасни отпадъци достигат дори и земите, използвани за органично земеделие.
В Гърция попадат и токсични отпадъци от съседни страни, внесени за депозиране в страната. В същото време едва 0.7-0.8% от произвежданите в страната токсични отпадъци се изпращат за преработка в инсталации в Германия, Белгия, Франция и Великобритания. Управлението на останалите всъщност остава без контрол, а компаниите, които ги генерират, не харчат нищо за преработката им като увеличават печалбите си за сметка на околната среда и интересите на обществото. Поради това създаването на интегрирана система за управление на токсичните отпадъци от Гърция е жизненоважно, твърди Кристина Теохари, експерт по околната среда.Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари