НАЧАЛО » анализи

Старата епоха в енергетиката свърши. На хода са ВЕИ и АЕЦ, според Фатих Бирол

fb
3E news
fb
22-01-2016 12:38:00
fb

Председателят на Международната агенция по енергетика Фатих Бирол, по време на икономическия форум в Давос в секцията „Трансформация на енергетиката“ направи прогноза за намаляване на Зависимостта на Китай от изкопаеми източници на енергия и бързото развитие в страната на алтернативна и атомна енергетика.

Ако искаме да достигнем показатели по енергийна ефективност и използването на възобновяеми източници на енергия (ВЕИ), което се обсъждаше по време на Конференцията за климата в Париж през ноември 2015 г., то в крайна сметка 40% от енергията в света през 2040-2050 г. трябва да се произвежда с помощта на технологии с нулеви изхвърляния (емисии), включително ядрена енергетика. Сега в света се строят 72 АЕЦ-а, но 40% се падат на Китай. Скоро Китай ще стане експортьор на ядрени технологии, като ще се конкурира с Япония, Франция и други страни, тъй като издръжката при китайците намалява. Колкото повече централи изграждат, толкова повече издръжката им намалява, заяви Бирол.

Според последните данни на Международната агенция по атомна енергетика (МААЕ) за 2014 г., делът на атомната енергетика в Китай е 2,4%, а броят на действащите реактори – 29.

В Русия делът на атомната енергетика е 18,6%, а действащите реактори – 34.

По мощност на реакторите Китай се намира на пето място в света (с 24,1 Гвт), Русия е на четвърто (24,7 Гвт). Освен това на сайта на монополиста „Росатом“ в секцията за строящи се централи се говори само за осем проекта, пише „Известия“.

Най-много са реакторите в САЩ – 100 (с мощност от 99,2 Гвт), но техният дял в страната е едва 19,5%. Най-висок е делът във Франция – 76,9%, като броят на реакторите е 58 (63,1 Гвт). В Япония има 48 реактора (42,4 Гвт), в Южна Корея – 23 (дял от 30,4%).

В целият свят има общо 439 реактора, а делът им е 10,9%.

По думите на Фатих Бирол, атомните централи както и преди остават най-важният източник на енергия, но вече набират сила и възобновяемите източници на енергия, като вятъра и слънцето. Той съобщи, че през 2015 г. половината от новите централи, въведени в експлоатация са от възобновяеми източници, а другите 50% са за мощности на газ, въглища, петрол и ядрена енергетика.

Възобновяемата енергетика вече не е романтика. Това са основни потоци, отбеляза председателят на МАЕ. Развитието на този сектор от енергетиката не се дължи основно на Европа или САЩ. Над две трети от развитието на сектора се пада на развиващите се страни, като Китай, Индия, Бразилия и други. В миналото сред възобновяемите източници доминираше хидроенергетиката, сега това са слънцето и вятъра. Какво означава това? Това означава, че старата епоха свърши. Сега сме пред ново предизвикателство, а комплексният въпрос е как да се интегрират възобновяемите източници в енергийната система? Като цяло над две трети от новите въведени в експлоатация през следващите 50 години централи ще са от възобновяеми източници, въпреки че изкопаемите горива все още ще доминират.

Освен това, според него за постигане на показателите за енергийна ефективност и увеличение на броя на използваемите възобновяеми източници трябва да се забрани експлоатацията на неефективните въглищни централи.

Изданието припомня, че висшето политическо ръководство на руската страна игнорира форума в Давос за трета поредна година.

 

 

АЕЦ
ВЕИ
Фатих Бирол
По статията работи:

Маринела Арабаджиева