НАЧАЛО » анализи

Спекулации с цената на тока: Бивш зам.-шеф на КЕВР предсказва поскъпване заради продажбата на ЧЕЗ

Не е ясно на базата на какви данни са правени изчисленията, представени от г-н Еленко Божков, след като КЕВР още не е публикувала ценовите заявления на участиците на регулирания пазар, коментираха от регулатора

fb
3E news
fb
12-04-2018 02:22:00
fb

През последната седмица сме свидетели на непреодолимото желание на няколко политици и "експерти" за спекулации с цената на тока и заиграване със страховете на хората от евентуално поскъпване на светлото и топлото. В сряда лидерът на БСП развихри фантазията си и разигра политическо шоу на гърба на потребителите на еленергия, развивайки тезата за подготвяно от ЧЕЗ драстично поскъпване на тока и връзката на този "факт" с предстоящата продажба на бизнеса на ЧЕЗ Груп в България.

На следващата сутрин бившият зам.-председател на Комисията за енергийно и водно регулиране Еленко Божков в интервю за bTVвлезе в ролята на прорицател, предсказвайки поскъпване на тока заради сделката с ЧЕЗ.

Божков показа своя фактура, в която е изчислил, че съгласно исканията на ЧЕЗ, увеличението в неговото домакинство ще е около 14,5%. За отделните граждани то ще варира в зависимост от употребената нощна енергия. Средното увеличение на крайната цена ще е 18%, е изчислил Божков.

„А това носи едни големи пари на ЧЕЗ – 180 млн. лв.“, допълни той.

Според него исканото увеличение има отношение към продажбата на ЧЕЗ. „Едно нещо е да имаш 30 млн. лв., друго е да имаш шест пъти повече в касата си и с тях да плащаш кредита, с който си купил дружество. А как ще погледне една банка, от която искаш кредит, на намерението ти да изкараш едни 180 млн.?“, попита той риторично.

Ето още няколко акцента в неговото изложение, които заслужават внимание:

- ЧЕЗ искат три пъти по-голямо увеличение на цените от другите енергодружества заради продажбата си.

- Официално дружествата трябваше да представят заявките публично в края на февруари, но ЧЕЗ не го направи.

- Всичко досега беше крито нарочно, ще бъдат ли наказани ЧЕЗ за това, че не оповестиха по начина, по който трябва, тяхното искане за увеличение на цената на енергията

- Действително зависи от КЕВР с колко ще бъде крайното увеличение на тока, но от поведението, което има досега Комисията и нейният председател, може да се очаква всичко.

От КЕВР дадоха да се разбере, че твърденията са спекулативни и дават повод за съмнение доколко Еленко Божков е запознат с нормативната уредба и методологията за ценообразуване на електрическата енергия.

Не е ясно на базата на какви данни са правени изчисленията, представени от г-н Еленко Божков, след като КЕВР още не е публикувала ценовите заявления на участиците на регулирания пазар, коментираха от регулатора. Разчетите на компаниите /НЕК, ЕСО, ЕВН, Енерго-Про и ЧЕЗ - бел. ред./ още не са публични и всякаква информация, данни и сметки, базирани на конкретни числа, са спекулативни. Това дава отговор на сметките по фактурата на Божков, както и на твърдението, че ЧЕЗ искат три пъти по-голямо увеличение спрямо другите енергодружества заради продажбата си.

Ако коментиращият не е наясно, добре е да прочете документите, където ясно и конкретно е записано, че всички участници на регулирания пазар са задължени да подадат ценовите си заявления 3 месеца преди началото на регулаторния период, заявиха от КЕВР във връзка с твръдението, че заявките не са подадени навреме.

От енергийния регулатор изрично припомниха, че председателят доц. Иван Иванов  многократно е подчертавал, че при определянето на цените не се признават и няма да бъдат признавани разходи, които не са икономически обосновани - такива са разходи за изплащане на кредити и лихви по кредити. Това не може да стане, КЕВР никога не го е правил и няма да го нпарави и в бъдеще - ззаконът го забранява, категорични са от КЕВР.

Припомняме, че Еленко Божков беше зам.-председател на енергийния регулатор и като такъв би трябвало да има сравнително задълбочени познания в областта на енергийните регулации, закони и поднормативна уредба. Именно затова  развитата от него теза озадачи доста от колегите му - анализатори, служители в администрацията, бивши и настоящи членове на КЕВР.

Според тях "има три причини г-н Божков да излиза с такива твръдения". Едната е некомпетентност - самият факт на престоя му на висок пост в КЕВР обаче опровергава донякъде това предположение.

Втората е изпълнение на политическа поръчка. Самият Божков дава повод за това предпхоложение, като заяви: "Ако сделката на ЧЕЗ с „Инерком“ се реализира, ще последва политическа криза и оставка на правителството".

Третата причина би могла да бъде комбинация от първите две. В подкрепа на това предположение са изчисленията, направени "ангро", политическите вметки и твърдението, че "ако преговорите започнат отначало, за да може да се включи и държавата, нещата ще изглеждат по-различно".  В този случай обаче ние като зрители на случващото се можем също да влезем в ролята на прорицатели и с далече по-солидни основания да предскажем тежки времена за българската енергетика, като се има предвид, че г-н Еленко Божков има намерение да се кандидатира за член на КЕВР.


енергетика
електрическа енергия
пазар на тока
цени на тока
поскъпване
КЕВР
ценообразуване
ЧЕЗ
сделката за активите на ЧЕЗ
По статията работи:

Галина Александрова