НАЧАЛО » анализи

Ще измести ли слънцето газа

fb
3E news
fb
21-09-2014 06:55:00
fb

В много региони на САЩ големите слънчеви и вятърни електроцентрали могат сега дори и без дъжавни субсидии да се конкурира с тези, които използват газа като гориво, твърдят експертите от инвестиционната банка Lazard. За последните години издръжките, свързани с тяхната дейност намаляват, а ефективността има нараства. „Ние свикнахме да казваме, че слънчевата и вятърната енергетика ще може да се конкурира с традиционните методи на производство на електроенергия. Този ден настъпи, казва Джордж Биличич от Lazard.

Според изчисленията на Lazard във вятърната енергетика минималната възможна цена на 1 МВтч енергия без субсидиране е намаляла до 37 долара, при 101 долара през 2009 г.

При слънчевата енергетика за същия период  има още по-голям напредък: цената на 1 МВтч е намаляла почти с 80% - от 323 долара до 72 долара.

За сравнение, работещите на газ електроцентрали произвеждат електроенергия на цена от 61-87 долара за 1 МВтч. При това положение, в регионите със силен вятър или слънчево време такива електроцентрали могат да произвеждат много евтина електроенергия. Освен това, ако се отчете, че слънчевата енергия ще се произвежда  през деня във времето на пиково потребление, тя ще е още по-изгодна.

През последните години благодарение на шистовия бум цената на природния газ в САЩ се понижи и това стана най-популярното гориво за новите електроцентрали в страната. Възобновяемата енергетика обаче също не изостава. По данни на Управлението за енергийна информация на САЩ  (EIA), през първата половина на тази година почти половината от новите производствени промишлени мощности в САЩ  се падат на дела на слънчевата и вятърната енергетика. Тези сектори се развиват благодарение на федералните и данъчни облекчения и изискванията на 29 щата към доставчиците на електроенергия за частично използване на възобновяема енергия.

Въпреки това не всички възобновяеми източници на енергия не са в състояние все още да се конкурират с изкопаемите видове горива, отбелязват от Lazard, пише Ед Крукс за FT.

Поставените на покривите слънчеви панели и шелфовите вятърни електроцентрали както и преди са скъпи. Заради високите разходи за монтажа и обслужването на поставените на покривите слънчеви панели минималната цена на 1 МВтч за домакинствата съставлява 180 долара, а за организациите – 126 долара. Затова търговската целесъобразност за използването им зависи от наличието на данъчни преференции и държавни стимули. Така например Berkshire Hathaway на Уорън Бъфет е инвестирала 15 млрд. долара във възобновяема енергетика. Но както призна сам Бъфет през тази година, без данъчни отстъпки това би било безмислено.

По FT

фотоволтаици
вятърна енергия
сащ
шистов газ
По статията работи:

Маринела Арабаджиева