Скандалът "кумгейт": Делян Добрев в контраатака срещу Елена Йончева

Конституционният съд ще се произнесе на 23 януари по подадената, но впоследствие отхвърлена от парламента оставка на депутата от ГЕРБ

Делян Добрев

След поредните разкрития на Елена Йончева по темата "кумгейт" в Хасково, Делян Добрев изостави обяснителния тон и премина в контранастъпление. Питам Елена Йончева изпълнявала ли е поръчка на трима бизнесмени в Хасково и на наши и чужди служби за моята дискредитация, заяви депутатът от ГЕРБ и председател на парламентарната комисия по енергетика в сутрешния блок на бТВ.

"Поръчка” от бизнесмени, окупирали Община Хасково, или от чужди служби по линия на енергетиката – така обясни Добрев новите обвинения на колежката си от БСП, че свързани с него фирми са спечелили милиони от обществени поръчки в Хасково.

Бившият енергиен министър на свой ред отправи въпроси към Елена Йончева: „Тя изпълнява ли поръчки на трима бизнесмени в Хасково, които са „превзели” хасковския кмет и той вече не е кмет на ГЕРБ? Един от тези бизнесмени стои на стола на кмета, включително физически – кметът стои на конферентната маса, в присъствието на двамата се викат общински служители и им се поставят задачи”.

Добрев не уточни кой е бизнесменът, каза само, че става дума за човек, близък до Иван Стаматов, с когото градоначалникът Добри Беливанов беше на екскурзия в чужбина.

„Г-жа Йончева служител ли е на определени служби в България и в чужбина? Изпълнява ли поръчка на български или чужди служби за дискредитирането ми заради енергийни проекти, които няма да се случат, ако аз съм председател на енергийната комисия в парламента?,” запита Добрев, като така лансира втора хипотеза за "фиксацията" на депутата от БСП върху него.

Делян Добрев извади и снимки от предизборната кампания на БСП в Хасково. На тях се вижда млад мъж, който бил „постоянен придружител” на Елена Йончева по време на проявите. „Знае ли, че този господин има присъда в Испания и, доколкото знам, е излежавал присъда за измами? Какво е вършил през предизборната кампания – за кой контингент е отговарял този господин?”, попита той. По думите му мъжът няколко пъти си е сменял името и последното било Борис Архондев.

Добрев показа и имения, в които, по думите му, Йончева е живяла по време на кампанията. Според „Капитал” тези имоти са на банкера Цветан Василев, отбеляза той.

Елена Йончева отказа да се включи по телефона и да отговори на въпросите, които Делян Добрев й зададе.

„Благодарение на г-жа Йончева излезе, че поръчките са нещо лошо в Хасково, а благодарение на тях се постигнаха най-ниските цени в България”, посочи той.

Делян Добрев защити и братовчедка си Росица Гаргова, като посочи, че тя е била отличена с награда за най-добър финансист от Националното сдружение на общините, а с избухването на скандала „Кумгейт” и изострянето на отношенията с кмета Добри Беливанов, всички кадри на ГЕРБ са напуснали Община Хасково.

Добрев допълни, че „Еко Традекс Груп”, в която миноритарно участие има съпругът на първата му братовчедка – Даниел Гаргов, е започнала сериозната си дейност с обществена поръчка още преди идването на ГЕРБ на власт – за реконструкция на сметище за 10 млн. лв. през 2006 г. в Смолян, с кмет Дора Янкова (днес – депутат от БСП). В последствие има и друг договор със същата община през 2009 г.

На този фон, в Хасково „Еко Традекс Груп” имала няколко загубени големи търга в Хасково през последните години, а спечелените били след изтеглянето на кадрите на ГЕРБ от общината.

Гаргов, който по смисъла на закона не е свързано лице с Делян Добрев, има и 1/3 участие в друга фирма – „Форуком”, която е дала кредит на бащата на бившия министър за изграждането на завод за пелети. Депутатът подчерта, че кредитът е с 8% лихва, всичко построено и цялото останало имущество са гаранция и на този етап родителите му не могат даже да покриват главницата по задължението.

„Вие като теглите кредит да правите бизнес, къде отивате – при приятел да ви даде пари или в банка, където имате познат”, обясни Добрев решението заемът да е именно от „Форуком”, а не от друга финансова институция.

Междувременно се очаква развитие по делото по подадената и впоследствие отхвърлена оставка на депутата от ГЕРБ. Kонституционният съд ще се произнесе на 23 януари Делян Добрев може да остане в парламента, след като подаде оставка, но тя беше отхвърлена от мнозинството в Народното събрание. Впоследствие стана ясно, че в последните дни на миналата година депутатът е оттеглил оставката си.

Добрев подаде оставката си заради скандала с назначенията в община Хасково, станал популярен като "Кумгейт". Съпартийците му обаче обявиха: "Не даваме Делян", и пренебрегвайки и препоръката на премиера Бойко Борисов, не разрешиха на Добрев да напусне Народното събрание. 62-ма депутати от БСП видяха в това нарушение на Конституцията и сезираха топсъдиите. Те пък задължиха депутатите да публикуват решението, с което отказват да освободят от задълженията му хасковския депутат.

Докладчикът по делото трябва да дoĸлaдвa пред колегите си нoвoнаcтъпили дoĸaзaтeлcтвa, като става въпрос най-вероятно за oттeглянето на оставката в ĸpaя нa минaлaтa гoдинa. "Би следвало Конституционният съд да съобрази този факт и вече да прецени дали има предмет по настоящия спор, дали ще се произнесе по същество, или ще прекрати производството до този етап като вече недопустимо", коментира преди време по БНР председателят на правната комисия Данаил Кирилов.Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари