НАЧАЛО » анализи

Сивата икономика у нас намаляла с 5% от 2010 г., но оставаме лидер по нелегален бизнес в ЕС

fb
3E news
fb
24-06-2014 02:17:00
fb

Българската икономика показва трайна тенденция на изсветляване за последните 4 години. Това показва анализ на Асоциацията на индустриалния капитал в България /АИКБ/, който беше представен днес пред медиите.

Междувременно, според изследване на френския Икономически и социален съвет, което също бе огласено днес, България е на първо място в Европа по дял на сивата икономика през 2012 г. с 31,9% от БВП. След нас с най-висок дял на сивата икономика са Румъния с 29,1%, Литва с 28,5%,Естония с 28,2% и Латвия с 26,1%. В Гърция той е 23,6%, а средният дял на сивата икономика в ЕС достига 16,8%, показва френското изследване. Според експертите от Икономическия и социален съвет, през 2013 г. сивата икономика в държавите членки на ЕС е нараснала и е достигнала 18,9% или 2,1 трилиона евро. Ако нарастването се разпредели пропорционално между страните членки, то делът на сивата икономика у нас би трябвало също да се увеличава, коментират анализатори. По тяхно мнение, страната ни със сигурност не е изключение от общата европейска тенденция за нарастване на сивия сектор.

Не е задължително двете изследвания да са в противоречие, коментираха икономисти. Просто страната ни е толкова "напред" по дял на нелегалния бизнес, че дори наистина да има известно свиване, другите страни пак не могат да ни "настигнат".

Според анализа на АИКБ на сивия сектор в българската икономика се е свил с 5% от 2010 г. насам. Макар и неравномерно и анемично, през този период икономиката ни е показала трайна тенденция на изсветляване и благодарение на взетите мерки България вече не е сред страните в ЕС с най-висок дял на сивия сектор. Наред с този положителен процес са налице и много обективни дадености 2014 г. да е много по-добра в икономическо отношение в сравнение с 2013 г.

Това заяви председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев на пресконференция по повод обявяване на резултатите от Втория мониторингов доклад върху неформалната икономика на България и постигнатия напредък в нейната превенция.

Данните са от представително проучване на екип от учени-консултанти на работодателската организация, проведено по проект „Ограничаване и превенция на неформалната икономика“ по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси, обясни главният секретар на АИКБ Милена Ангелова.

Допитването е направено сред 1000 души – работодатели, работници и служители от цялата страна, показва, че композитният индекс (на изсветляване на икономиката) за периода 2010-2013 г. е нараснал от 66,98% на 68,24%, благодарение на някои мерки, предприети от държавата за контрол и превенция върху сивия сектор, съобщи проф. Стефан Петранов, ключов експерт „Стратегии и планиране“ по проекта.

Основни фактори за изсветляване на икономиката

Като основни фактори за изсветляване на икономиката ученият посочи: нормативни - свързани с въвеждането на касови апарати преди две години в директна връзка със системата на НАП; правоприлагащи – засилване на контрола на НАП и митниците, както и на комбинираните проверки на търговските и производствени обекти; засилване на данъчните проверки върху рисковите стоки; подобрение на работата на митниците; облекчаване на административните тежести за бизнеса и намаляване на обезпеченията на данъчните складове.

Проучването отчита и най-проблемните области в българската икономика. Макар и при някои да има известно подобрение, още няма ефект в борбата с ДДС измамите, контрабандата на тютюневи изделия, с неиздаването на касови бележки в сферата на услугите и фиктивните трудови договори, каза проф. Петранов.

Основните фактори, които стимулират сивата икономика, според френското изследване, са масовата безработица, икономическата криза, бедността, данъците, които увеличават разходите за труд, и силната конкуренция, която се отразява на резултатите на компаниите.

За борба със сивата икономика авторите на доклада на френския икономически и социален съвет препоръчват засилване на контрола и санкциите. Те съветват също да се забрани изплащането на заплатите в брой, дори когато става дума за малки суми.

Най-проблемните области обаче си остават, констатира и докладът на АИКБ

Проучването отчита и най-проблемните области в българската икономика. Макар и при някои да има известно подобрение, още няма ефект в борбата с ДДС измамите, контрабандата на тютюневи изделия, с неиздаването на касови бележки в сферата на услугите и фиктивните трудови договори, каза проф.Петранов.

Зам.-финансовият министър Людмила Петкова обаче увери, че мерките на правителството, въведени от началото на годината срещу данъчните измами – режимът за обратно начисляване на ДДС за зърното и други бързооборотни стоки, както и фискалният контрол на фрисковите стоки, тепълва ще дадат видим положителен ефект върху българската икономика.

МФ: Още тази година ще има ефект от мерките срещу ДДС измамите и контрабандата

Петкова припомни, че от 1 юнуари тази година бяха приети законодателни мерки за борба срещу измамите с ДДС, като бе приложена и най-ефективната от тях - обратно начисляване на ДДС по веригата зърно-брашно хляб. За да пресече фиктивните сделки за експорт на зърно и да ограничи източването данъци, държавата вече ще възстановява ДДС на зърнопроизводителите, а не на търговците, както беше досега.

Според зам.-министъра първите резултати от новата данъчна схема са факт: „Има тенденция на намаляване на декларирания ДДС за възстановяване – от порядъка на 25 млн. лв. месечно“. Годишният ефект от мярката пък се очаквало да е с около 400 млн. лв. повече приходи от ДДС в бюджета.

Освен това се изграждат и нови фискални пунктове на пристанища Варна и Бургас, откъдето отплуват корабите със зърно. Петкова е категорична, че още тази година фиктивният експорт ще бъде ограничен видимо с въвеждането и на засилен контрол върху всички транспортни средства за превод на зърнени култури – автомобилен, ж.п. и морски транспорт.

Композитният индекс е показал значително увеличение на количествата конфискувани контрабандни цигари, каза още Петкова. Тя обаче призна, че съществуват проблеми при контрабандата на тютюн за пушене и недеклариране на тютюн – вътрешно производство. Затова финансовото министерство обмисля цялостен контрол по веригата на производството, преработката и търговия с тютюн и тютюневи изделия. В момента се изготвя анализ за резултатите от фискалния контрол, който ще бъде публикуван през юли.

 

дял на сивия сектор в българската икономика
АИКБ
мерки срещу сивия сектор
По статията работи: