"Северен поток 2" през погледа на Берлин, Варшава и Киев

Проектът за удвоявана на общностите на газопровода „Северен поток“ заплашва да стане ябълката на раздора в Европейския съюз. Експертите от три страни обсъждаха в Берлин възможните последствия от неговата реализация.
„Полша и Украйна се тревожат на първо място от намаляване на сумите от транзита на газ%, така мениджърът от немския енергиен концерт  Wintershall, Mario Mehren обяснява негативното отношение на Варшава и Киев към проекта „Северен поток 2“ в интервю за вестник   Handelsblatt, публикувано на  април.
Удвояването на мощността на положенията по дъното на Балтийско море от Русия до Германия газопровод от 55 до 110 млрд. куб м газ годишно, според много експерти ще направи излишен транзита на руски газ за Европа през Полша и Украйна. Шефът на концерна Wintershall, която ще участва в осъществяването на този проект не смята, че е необходимо да се вземат под внимание опасенията на  тези страни.  „Транспортирането на газ  не допринася за консолидирането на бюджета на трети страни“, заявява Mehren.
Всъщност перспективата да се лиши от два милиарда евро, които ежегодно Украйна получава от Русия за транспортирането на газ не е единствената причина, поради която Киев възразява срещу „Северен поток 2“.

2 млрд. евро – не е основното

Изпълнителния директор на украинския Център за глобални изследвания „Стратегия XXI” Андрей Чубик не смята това за основна причина: „Ние ще преживеем и без тези два милиарда, имало е и по-трудни времена“. По думите му, става въпрос за техническото балансиране на цялата газопроводна система и режимът, в който работи. Става въпрос и за вътрешният пренос на газ между производителите и потребителите, и транзита, при това не само за Европейския съюз, но и за Молдова, Турция и Балканския полуостров.
„Поддържането на цялата взаимно свързана система в работно състояние ще е много трудно, ако нивото на транзита се намали, да допуснем до 20 млрд. куб м годишно“, обяснява Андрей Чубик в интервю за DW. Ако транзитът от Русия за Европейския съюз се прекрати напълно, продължава той, то част от системата ще бъде консервирана, а част разрушена. А това ще означава, че Украйна ще излезе от общоевропейската газова система и ще премине към автономна.
„Това е възможно, сега се разработва“, казва Чубик. „Укртрансгаз“ започна да извършва технически оценки съответстващи на решения за това какви и къде да са закритите газопрекачващи станции, как да се консервират тръбите“. Но основният проблем според него е в това, че „в самият Европейски съюз никой не изчислява как това ще се отрази на другите пазари“.
Политически проект на Кремъл
Андруй Чубик дойде в Берлин по покана на немския фонд   Heinrich Böll Stiftung за участие в публична дискусия за проекта „Северен поток 2“. В обсъждането взеха участие ръководителката на реферата „Европейската и регионалната енергийна политика“ от полското министерство на външните работи Марта Бабич и експертът от берлинския Фонд Наука и политика (SWP)  Kirsten Westphal.
От гледна точка на Киев и Варшава, „Газпром“ с проекта за увеличаване на северноевропейския газопровод изпълнява политическата роля на Кремъл, който преследва целта за утвърждаване на доминиращата позиция на Русия на газовия пазар в Европа, дестабилизирайки Украйна и  разделяйки Европейския съюз.
Според Марта Бабич в частност това подсказва в бъдеще за почти пълна зависимост на Германия от един единствен доставчик на природен газ по едно единствено трасе – през Балтика. По думите й, новият проект на „Газпром" противоречи също така на политиката на ЕС оп отношение на Украйна. Как така, възмущава се тя, Брюксел от една страна оказва финансова помощ на Киев, а от друга се примирява с предстоящите загуби на Украйна на приходите в бюджета от газовия транзит.
От чисто икономическа гледна точка, смята Марта Бабич, „Северен поток 2“ не е логичен. Според прогнозата на самата Европейска комисия, потреблението на газ в страните от ЕС, благодарение на повишението на енергийната ефективност и напредъка на алтернативната енергетика ще намалява, като по нейни данни и сега например около 40 процента от съществуващата инфраструктура за доставка на газ от Русия за Европа не се използва.
Ако обаче, въпреки прогнозите търсенето все пак се увеличи, то модернизацията на украинската газотранспортна система, според Бабич, би била много по евтина, отколкото прокарването на две тръби от газопровода през Балтийско море.

Берлин и ЕС – принудени да играят по правилата

И Андрей Чуик и Марта Бабич, по време на публичната дискусия призоваха немското правителство да използва влиянието си и да не допусне реализацията на проекта „Северен поток 2“.
Германия е правова държава и правителството не може по политически съображения да променя юридическите правила на играта,  възразява Kirsten Westphal от SWP.  Реда в този случай е същият, какъвто би бил при издаването на разрешение за първият „Северен поток“. Не може заради Русия да се променят правните рамки от Европейския съюз. В противен случай ще го обвинят за двойни стандарти.
„Аз не виждам никакви съществуващи юридически стъпки, с помощта, на които би могъл да се спре проектът „Северен поток 2“, казва  Kirsten Westphal от SWP в интервю за DW.
“Но дори и при всички политически възражения аз смятам за важно поддържането на икономическите връзки с Русия“.
В същото време и тя се съмнява в икономическата целесъобразност на този проект. Ние засега не знаем много, казва  Westphal например какво ще е търсенето на газ в Европа, какви мерки ще се предприемат за защита на климата, как ще се развива алтернативната енергетика, какви средства ще са необходими за модернизацията на украинския транзит.

Двойната стратегия на Берлин

За пръв път за проекта „Северен поток 2“  се заговори през 2015 г. За правителството на Германия това бе неприятна изненада. Времето за разширяването на германо-руските търговско-икономически  връзки – скоро след анексирането на Крим и в разгара на войната в източната част на Украйна е неподходящо. От устата на представителят на правителството на Германия, в частност, заемащ по това време постът на министър на икономиката и енергетиката Зигмар Габриел се чуваха критики.
Сега позицията на официален Берлин е такава: това е чисто търговски проект, който разбира се, трябва да отговаря на немските и европейски юридически норми, но решението е за членовете на консорциума. Така отговори на въпрос на кореспондента на DW официалният представител на министерство на икономиката на Германия Beate Baron.
При желание би било възможно официален Берлин да попречи на реализацията на този проект. Но няма такова желание. Според  Kirsten Westphal  немското правителство в отношенията си с Русия немското правителство се придържа към двойна стратегия.
Запазвайки режима на санкциите, то продължава да оказва натиск върху Русия в отговор на заплахата от нейна страна за сигурността на европейския континент, но в същото време се опитва да не реагира остро и да не поставя Москва в ъгъла. Германия, казва експертът е заинтересована от стабилност в света, в това число и в самата Русия, която се нуждае от доходите от експорт на енергоносители, затова сред интересите на Берлин не е да атакува „Северен поток 2“.

 

По Дойче ВелеКоментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари