Световните бестселъри, за които са изсечени най-много дървета

100 милиона дървета потенциално са загубени от 50-те най-продавани книги в света, показва анализ на SaveOnEnergy.

Климат / Анализи / Интервюта
Рая Лечева
1349
article picture alt description

Очакваната обща загуба на дървета от 50-те най-продавани световни бестселъри е достигнала колосалните 100 998 090, SaveOnEnergy.com/uk. Смята се, че глобалните продажби от „Хари Потър и Орденът на Феникса“ са довели до загуба на близо 5 милиона дървета. За цялата поредица на Хари Потър потенциално са използвани близо 24 милиона дървета - еквивалентният размер на  гората Гленгари в  Скотланд.

Затова екологичният експерт Линда Додж предоставя задълбочени съвети за това как смяната на вашите навици на четене може да помогне в полза на планетата.

„Въпреки че е донякъде плашещо колко потенциални дървета може да са загубени от тези най-продавани книги, това не бива да ни спира да четем. Вместо това трябва да помислим за своя въглероден отпечатък и да се адаптираме, като опитаме електронно четене. Електронните книги често се предлагат само за £ 1 и не струват живота на едно дърво. А ползата? Можете да носите със себе си толкова книги, колкото искате; независимо дали е на вашия iPhone, iPad, лаптоп, Kindle или таблет, " коментира Линда Додж.

През изминалата година може би не е изненадващо, че заради пандемията продажбите на книги са скочили стремително. Едно от топ 5 на издателствата  Bloomsbury Publishing отчита най-високата си печалба за първото полугодие на 2020 г. от 2008 г. насам преди покачване на данъците с 60%.

Естествено се имат предвид ползите от това, че повече хора четат, но им сериозни екологични опасения, които вдъхновиха еко експертите в SaveOnEnergy.com/uk да разследват потенциалната загуба на дървета, отсечени за хартия, за да достигнат най-продаваните книги в света до своите читатели.

За целта SaveOnEnergy.com/uk съставя списък с 50-те най-продавани книги за всички времена и умножи приблизителните им продажби по броя на страниците им в първото издание. Резултатът се разделя на 10 000, приблизителната цифра на това колко листа хартия произвежда един стандартен бор.

Поредицата на Хари Потър води класацията

Книгата, която може да допринесе най-много за загубата на дървета в световен мащаб, е петата част от поредицата на Хари Потър на Дж. К. Роулинг, „Орденът на Феникс“,  разкрива SaveOnEnergy.com/uk. Първото издание има колосалните 766 страници и е отпразнувало приблизително 65 милиона продажби в световен мащаб, потенциално еквивалентно на близо 5 милиона изгубени дървета.

На второ място е „Война и мир“ на Лев Толстой. С 36,4 милиона глобални продажби, SaveOnEnergy очаква потенциална загуба от 4 410 000 дървета.

След това нa третo и четвъртo място има още романи от поредицата за Хари Потър: „Хари Потър и огненият бокал“ с изсечени 4 134 000 дървета, „Хари Потър и полукръвният принц“ и „Хари Потър и Даровете на смъртта“ с 3 945 500 изсечени дървета.

На пето място е „Кодът на Да Винчи“ от Дан Браун, като мистериозният трилър може да струва на планетата Земя около 3 912 000 дървета.

И закръгляването на първите 10 е първата част от поредицата за магьосничество „Хари Потър и философският камък“ с приблизително 2 676 000 премахнати дървета.

SaveOnEnergy.com/uk коментира, че от всичките 50 анализирани книги авторът, който потенциално допринася за най-големия броя на изсечените дървета в световен мащаб е Джоан К. Роулинг - близо 24 милиона дървета, еквивалентни на размера на гората Гленгари в Скотланд. На второ място е Дан Браун с неговите романи, еквивалентни на потенциалната загуба на 6 314 400 дървета. От 43 автори в 50 от най-продаваните книги, само двама автори имат повече от една най-продавана книга.

 

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Анализи / Интервюта:

Предишна
Следваща