НАЧАЛО » анализи

Световната търговия с LNG бележи ръст от 2,5%

fb
3E news
fb
05-04-2016 01:46:00
fb

Обемът на световната търговия с втечнен природен газ през 2015 г. се е увеличил с 2,5%, достигайки рекордното ниво от 245,2 млн.тона, съобщава в годишният си отчет Международната група от вносители на втечнен природен газ (GIIGNL).

 Доставките на втечнен природен газ (LNG) за Европа са се увеличили с 16% до 83,15 млн.тона. Отчасти възстановяването на чистия внос е свързано със спада на реекспорта с 31%. В същото време вносът на LNG за Близкия Изток също се увеличава.

„В общия световен контекст, при намаляването на цената на енергоносителите и ниските темпове на ръст на икономиката, индустрията за LNG със затаен дъх очаква влиянието на експортната вълна от САЩ“, отбелязва президентът на GIIGNL Доменико Диспенз.

Катар остава водещ доставчик на LNG по гъвкави договори, като през 2015 г. дела на страната достига 32% от световната търговия с втечнен природен газ. Както отбелязва шефът на GIIGNL, в бъдеще САЩ може да станат конкурент на Катар, увеличавайки доставките на LNG.

Второ място по експорт на втечнен природен газ през миналата година заема Австралия, като изпреварва Малайзия, която през 2014 г. бе на второ място по обем на доставките за експорт на LNG.

Само два са пуснатите през миналата година заводи за производство на втечнен природен газ. Това са Donggi-Senoro в Индонезия и GLNG в Австралия. Трябва обаче да се отбележи, че големият проект QCLNG в Австралия бе пуснат в края на 2014 г. За сравнение, едва през първото тримесечие на 2016 г. започнаха доставки от заводите Sabine Pass (США) и Gorgon (Австралия), въпреки че доставките от Gorgon бяха прекратени временно заради технически проблеми. В Ангола, заради ремонта на завода за втечнен природен газ, през миналата година гориво не е произвеждано. Освен това, поради военния конфликт в Йемен експортът на LNG от страната също е спрян.

Китай през 2015 г. е увеличил вноса на LNG с 5,5%, независимо, че темповете на ръст на БВП на страната достигна най-ниското ниво за последните 25 години. Като цяло обаче вносът на LNG в Азия намалява с 1,7%.

Двете страни, които са и най-голям вносител на LNG – Япония и Южна Корея са свили импорта на втечнен природен газ с 4,7% и съответно 11,2% . Или в цифри вносът на Япония се изчислява до 85 млн. тона, а на Южна Корея – до 33,4 млн.тона. Както и преди обаче Австралия осъществява 72% от световните доставки на втечнен природен газ, се казва в отчета на GIIGNL.

Обемът на търговията с втечнен природен газ по спотови или краткосрочни договори през миналата година е съставлявал 28% от световната търговия (68,4 млн.тона). Аржентина и Бразилия, традиционно купуващи втечнен природен газ по краткосрочни договори през 2015 г. също са намалили вноса. Това обаче се компенсира от нарастването на търсенето на нови пазари като Египет, Йордания и Пакистан, отбелязват експертите.

Търговията с втечнен природен газ по спотови договори с доставка в разстояние на 90 дни от момента на сключването на сделка е съставлявала 15% от общото количество от световната търговия или почти половината от посочените 28%.

Седем (7) са пуснатите в експлоатация нови регазификационни терминала през 2015 г. - два в Япония, един в Индонезия и още четири плаващи терминала, от които два в Египет, един в Йордания и един в Пакистан. Те осигуряват 23,5 млн.тона годишно от допълнителни мощности.

Доставки на LNG-терминала в Полша се осъществяват от 2015 г., но в доклада на GIIGNL това е отчетено за 2016 г.

 

 

LNG
LNG-терминал
търговия с LNG
втечнен природен газ
По статията работи:

Маринела Арабаджиева