EIA: САЩ ще залеят пазара с петрол

Възстановяването на цените на петрола през миналата година може да накара сектора да се фокусира върху паричните потоци, а не върху безконтролен ръст на добива. Това би могло да се отрази положително както върху цените на петрола, така и на инвеститорите в тези компании в дългосрочно бъдеще, се казва в статия, публикувана в The Wall Street Journal и цитирана от Dow Jones.

Но краткото време на строга дисциплина на производителите на петрол свърши. През миналата седмица се състоя голяма конференция свързана със сектора - North American Prospects Expo, по време на която анализаторите от Raymond James  анкетираха около 150 представители на сектора. Само 9 % от запитаните смятат, че американските компании, занимаващи се с геоложки проучвания и добив „ще могат да останат в рамките на паричния поток“ при цени на петрола в диапазона от 60 долара за барел.

„Досега се наблюдаваше съществена разлика между това какво искат инвеститорите от компаниите, участващи в геоложките проучвания и добива и какво според мнението на представителите на сектора ще направят действително тези компании.

Публикуваният  доклад на Международната агенция за енергетика (МАЕ) води до размисъл за последствията за световния пазар на петрол. Независимо, че агенцията прогнозира съществен ръст на търсенето през тази година, то отбелязва, че „секторът преживява втора мащабна вълна на увеличение на добива във връзка, с което темповете на ръст на добив на течни въглеводороди през 2018 г. може да се сравни с темпа на ръста на световното търсене“.

Докладите на АПЕК и Управлението за енергийна информация (EIA) публикувани в последните дни засилват очакванията за ръст на добива в  САЩ. В месечния доклад на ОПЕК се прогнозира увеличение на предложенията извън картела през тази година с 1,4 млн. барела на ден, като основният ръст ще се дължи на американският шистов сектор.

В годишния доклад за пазара на енергоносители на EIA,  публикуван през миналата седмица се казва, че добивът на петрол в САЩ за 4-то тримесечие на 2018 г. може да достигне до рекордните 11 млн. барела на ден, тоест година по-рано от предишните очаквания. Още по-голямо е впечатлението от прогнозата на EIA по отношение на това, че САЩ през следващите 4 години може да стане нето експортьор на петрол.

Според очакванията, още през тази година, добивът на петрол в САЩ ще надхвърли аналогичният показател на Саудитска Арабия, която е сред най-големите производители на петрол в ОПЕК. Въпреки че САЩ засега не са нето експортьор, добивът на нефт в страната вече надхвърля 4 пъти аналогичните показатели за Кувейт, 10 пъти  на Алжир, 20 пъти на Еквадор и 55 пъти на Габон. Чистият внос на петрол в САЩ спадна под 3 млн. барела на ден при 13 млн. барела преди около 12 години, когато президентът на страната Джордж Буш в годишното си обръщение към Конгреса заяви за зависимостта на САЩ от доставките на петрол от страни с нестабилна икономика.

Разликата между САЩ и ОПЕК е в това, че шистовият нефтодобив е силно зависим от петролните цени и от постоянното реинвестиране на финансови средства. Неотдавнашният спад на цените на WTI с 10 % , което частично бе заради високите прогнози по отношение на предложенията на пазара и доведе до котировки под 60 долара за барел, на теория бе достатъчно за това да спре добива в някои не така печеливши кладенци. Но шефовете на компаниите, ако се съди по всичко не са обезпокоени от подобна ситуация.

Ако сондажите, пробиването на кладенци продължи, цените на петрола могат да спаднат рязко, поради ръста на предложенията на пазара. Подобна ситуация ще се отрази негативно върху печалбите на всички нефтодобиващи компании и което е по-важното, ще накара играчите да инвестират по-внимателно в производителите на шистов петрол при пореден ръст на цените.

По чуждия печат







Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари