НАЧАЛО » анализи

Саудитска Арабия и САЩ се готвят за ценова война?

fb
3E news
fb
09-11-2014 01:02:00
fb

 

Заради намаляването на разходите за петрол за американските си клиенти Судитска Арабия предизвика страх на петролния пазар в резултат на което цената на суровият петрол от сорта Brent спадна под 80 долара. Някои наблюдатели смятат, че се готви глобална ценова война.

 

Независимо от нивото на световното търсене, добивът на ОПЕК не се проемни, а на 5 ноември картелът съобщи, че средната стойност на петрола за ОПЕК е спаднала до 78,67 долара за барел, което е минимума за последните четири години.

 

В същото време добивът в САЩ достигна максимумът за последните три десетилетия .

 

Интересно е, че на 3 ноември Саудитска Арабия намали цената за американските си клиенти. Освен това Саудитска Арабия, Ирак и Иран също намаляват цената за азиатските клиенти.

 

ОПЕК вече е на 54 години и съдейки по случващото се съществуването на организацията отива към своя край. Отсега е ясно, че интересите на отделните страни започнаха да се различават от интересите на ОПЕК твърде много. Тази разлика расте през последните дни.

 

Още повече, че бюджетите на такива страни са за сметка на доходите от петрол, затова те се нуждаят от високо ниво на износа и високи цени на петрола. Именно заради доходите от петрол правителствата на такива страни като Саудитска Арабия, Ирак, Венецуела и другите осигуряват субсидии, без които социалните програми не могат да съществуват.

 

Ако намаляването на цените за Азия е необходимо за засилване на конкурентноспособността и запазване на дела на пазара, то аналогична стъпка по отоншение на САЩ предизвиква няколко въпроса. В частност някои наблюдатели смятат, че Саудитска Арабия смята да подкопае шистовия бум в САЩ заради намаляване на цената на петрола.

 

Естествено пазарът ще отреагира на такива действия крайно негативно, тъй като ценовата война в САЩ едва ли ще доведе до нещо позитивно в близко време.

 

The Wall Street Journal, позовавайки се на източник, запознат с решение на управлаващите от кралството заявява, че целта е била просто да застави компании в САЩ да купват по-евтино за увеличаване на печалбата.

 

Каквато и да е мотивацията, тези действия могат да доведат до ценова война. Например, министърът на петрола на Ирак Адел Абдул Махди призна, че в ОПЕК тече борба, тъй като отделните страни се опитват да запазят своя дял напетролния пазар.

 

В същото време действията на Саудитска Арабия предизвикаха настоящата ситуация на пазара. Трейдърите смятат, че ценова война ще започне между страните от ОПЕК и тези, които не са в картела.

 

 

Рискове за САЩ

 

От ниските цени на петрола печелят различни сектори на американската икономика, особено потребителският сектор. Нефтената и газова промишленост обаче може да пострадат.

Комапаниите получават свръхдоходи през последните няколко години, за сметка на което се увеличават разходите за добив от шистовите находища. Сега техните акции падат, заради опасност от това, че печалбата започва да намалява. Те сега не могат да поддържат устойчиви парични потоци и ръста на производството в света, където голяма част от леснодостъпния петрол вече е открит и цената на проектите съществено расте.

 

През миналата година ExxonMobil, Chevron и Shell не можаха да увеличат добива на нефт и газ, независимо от това, че през предходните пет години те вече са инвестирали 500 млрд. долара, а 120 млрд .долара са похарчени през 2013 г.

 

Добивът на големите международни компании постоянно намалява, независимо от резкия ръст на разходите. Обемът на производство през 2006 г. е достигнал 16,1 млн. барела на ден, но през 2012 г. показателят пада до 14 млн. барела, като в същото време капиталовите разходи се увеличават със 109 млрд. долара – до 262 млрд. долара за същия период.

 

Като цяло ефективността на капиталовите разходи е спаднала пет пъти от 2000 г.и продължава да намалява темповете си с 5% ежегодно. В същото време темповете на ръст на разходите изпреварва темповете на ръст на доходите, а рентабилността намалява.

Най-голямата опасност се състои в това, че при намаляване на цената на петрола, проектите стават по-малко изгодни.

 

Така например кладенците Eagle Ford, Бакен и Пермския басейн ще достигнат вътрешна доходност (IRR) от 11%, при цена на петрола WTI на ниво от 70-80 долара за барел. И това ниво на IRR се смята за минимално за вложения на средства в проекта. Освен това дори и цена от 80 долара предполага забавяне на добива заради дефицит на финансови средства.

 

Ако Саудитска Арабия предложи цени по-ниски от това ниво, то смисълът от собствени разработки почти пропада. В краткосрочна перспектива, това може да се окаже не много страшно, но в дългосрочна ще доведе до големи проблеми. Ще започнем с това, че петролни компани, такива като Exxon, които са сред големите данъкоплатци и техните финансови показатели ще бъдат поставени под заплаха. Така ще свърши и изобилието от петрол, тъй като след това цените ще започнат да растат бързо, а това може да се случи или в средносрочна перспектива, или пък ако Саудитска Арабия повиши цените за клиенти от САЩ.

 

по материали от чуждия печат

петрол
цени
сащ
Саудитска Арабия
ОПЕК
По статията работи:

Маринела Арабаджиева