НАЧАЛО » анализи

Само за 10 месеца НЕК натрупала 850 млн. лева загуба от регулираната търговия с ток, иска част от тежестта да се прехвърли на ЕРП-та

До една седмица ръководството на Националната електрическа компания ще реши дали да поиска от енергийния регулатор увеличение на цената на тока, който компанията продава на електроразпределителните дружества, съобщи изпълнителният директор на електрокомпа

fb
3E news
fb
11-12-2014 04:15:00
fb

 

До една седмица ръководството на Националната електрическа компания ще реши дали да поиска от енергийния регулатор увеличение на цената на тока, който компанията продава на електроразпределителните дружества. Това стана ясно от думите на изпълнителния директор на дружеството Петър Илиев, който представи финансовото състояние на дружеството пред журналисти днес. "Засега дори не мога да мечтая дори да вдигам цената", каза в същото време той и веднага добави, че "Следващите месеци ще затъваме все повече и повече, ако не се вземе решение".

Състоянието на Националната електрическа компания /НЕК/ е "повече от отчайващо", беше категоричен Петър Илиев. Реално той потвърди досегашните констатиции, че НЕК практически е пред фалит. "Преди да стана директор съм си мислил как може да се излезе от този омагьосан кръг, защото не бях наясно с реалното състояние. Но като дойдох и се запознах все едно ме удариха с не знам какво по главата".

 

3,5 млрд. лева са общите задълженията на държавния обществен доставчик на еленергия към този момент. От тях 1.2 млрд. лева са задължения към производителите на електроенергия - АЕЦ "Козлодуй", ТЕЦ-ове и ВЕИ. "Това е баснословна сума. Не знам каквопредставляват като живи пари. Не съм виждал толкова много (пари)", коментира изпълнителният директор, който е на този пост едва от 3 декември. Досега компанията се е разплатила на 60% с производителите, като преди дни са платени 60 млн. лв.

Прогнозата на Петър Илиев е, че електрокомпанията ще приключи 2014 г. със загуба от 650 млн. лв. Той обаче добави, че се надява да не се стигне до фалит на НЕК и посочи, че ако недай си боже такова решение бъде взето, цената за него ще бъде платена от всички – и от потребителите на ток, и от производителите.

Според изпълнителния директор на НЕК основната виновна за финансовия колапс на НЕК е лошата регулаторна политика.

 

850 млн. лева заагуби е натрупала електрокомпанията само от разликата в цените "купува" и "продава" на регулирания пазар  за краткия период 1 януари - 30 октомври 2014 г., обясни Петър Илиев.

"С решение № 23 от 29 май 2014 г. ДКЕВР задължава НЕК да купува електроенергията от производителите по цена 190 лева на мегаватчас, а да я продава по 125 лева на мегаватчас",  каза Илиев.

"НЕК е нещо като пощенска кутия на близо 4 млн. Мвтч, които взима или трябва да ги вземе от АЕЦ „Козлодуй“ и трябва да ги предостави по същата цена на ЕРП-та за покриване на техните технологични разходи. Щеше да бъде идеално само точно така да приключат нещата. Проблемът за НЕК какъв е? Проблемът за НЕК е, че тъй като АЕЦ е базова централа, най нормално е, АЕЦ предоставя тази енергия като банд. АЕЦ "Козлодуй" предоставя на НЕК мисля, че беше 620 Мвт за покриване на тези технологични разходи. 620 Мвт НЕК ги плаща на АЕЦ „Козлодуй“ по 30 лв. И ги предоставя на ЕРП-та пак по 30 лв. (закръглено). Да обаче реалностите в системата са, че тези цени не са постоянни и те варират от 400, може през нощта да паднат до 300, защото се влияят от консумацията, стигат до 900 и повече. И какво се получава на практика? В пика, когато е най-голямото натоварване, НЕК, за да покрие тези разходи трябва да вземе отнякъде другаде тази енергия. Общо взето, когато пиковата енергия, която е най-скъпата в системата, НЕК трябва да ги вземе отнякъде, но 30 лв. ...Няма такава цена. Аз не искам да съм адвокат на Козлодуй, но 30 лв...., т това е смешна, няма такава цена.

Но какво се получава през нощта, той (АЕЦ "Козлодуй") пак ми дава 620 Мвт и аз в същото време няма къде да ги сложа тези 620 Мвт. И аз тогава, се принуждавам да ограничавам други производители. Нямам нищо против. Държавата е решила да ги предоставя, ами нека ЕРП.та да си се договорят с АЕЦ" Козлодуй", или с някой друг и д си ги вземат. Защо трябвада минават през НЕК? НЕК не печели нищо от това, дори това създава проблеми в системата. Същото е положението и с ТЕЦ „Марица Изток 2“, коментира изпълнителният директор на електрическата компания.

В тази връзка Петър Илиев сподели една от идеите си за решаване на проблема с финансовите загуби от продажбите на регулирания пазар  - ЕРП-тата да си купуват купуват еленергията, която произвежда АЕЦ "Козлодуй" през нощта не от НЕК, а по дург начин. "АЕЦ ни продава през нощта 620 мегавата, но аз няма къде да ги сложа и да лишавам други производители", коментира той.

Такава е ситуацията и с 1.655 мвтч от ВЕЦ, които НЕК плаща по 63 лв. на мвтч, такова е положението и със заводските ТЕЦ, с когенерациите, с ТЕЦ-овете, поясни изпълнителният директор. В същото време в думите на изпълнителният директор на  НЕК имаше разочарование, че не може да продава енергия дори от от собствените си ВЕЦ-ове на свободния пазар.  Според него ако електрическата компания е има такава възможност тя ще може да участва в подпомагането към сметките на т.нар. социално бедни.

Веднага обаче възниква въпросът трябва ли изобщо при тази ситуация въобще да съществува НЕК.

Петър Илиев обяви, че планира среща с ДКЕВР, на която ще поиска и другите участници на пазара да поемат част от тежестта при регуулираната търговия с ток.

"През годините НЕК е страдал не толкова от решенията на своя мениджмънт, а от решенията на висшите държавни органи, които са го задължавали да участва в строителството на различни проекти", каза още Петър Илиев. Според него режим на тока е малко вероятен през зимните месеци.

 

НЕК
пазар на електроенергия
регулиран пазар
загуби на НЕК
По статията работи:

Галина Александрова