НАЧАЛО » анализи

Ръст от 98 ГВт на слънчевата енергетика и увеличение от над 200 млрд. долара на инвестициите във ВЕИ отчитат UNEP и BNEF

fb
3E news
fb
10-04-2018 11:41:00
fb

Слънчевата енергетика за година е нараснала с рекордните 98 ГВт. Това става ясно от доклада, изготвен от Програмата на ООН по околна среда (UNEP) и компанията Bloomberg New Energy Finance (BNEF). Според публикуваният доклад за инвестиции във възобновяема енергетика през 2017 г. това е много повече от увеличението, при които и да са други енергийни мощности.  Според докладът, 2017 г. е осмата подред, в която глобалните инвестиции във възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) са надхвърлили 200 млрд. долара. Общо вложенията от 2004 г. насам са 2,9 трилиона долара в източниците за зелена енергия.

Като цяло най-голям инвеститор във ВЕИ е Китай с рекордните 126,6 млрд. долара, което е ръст с 31 % спрямо 2016 г.
Доминираща сред различните ВЕИ източници е слънчевата енергетика.

http://www.ren21.net/gsr-2017/

Инвестициите в слънчевата енергетика като сума са достигнали до 160,8 млрд. долара , което е с 18 % от 2006 г. Това само по себе си означава 57% от всички инвестиции във ВЕИ през 2017 г.,  с изключение на хидроенергетиката и надхвърля инвестициите във въглищни и газови мощности (103 ГВт). Ако се добави към последните и инвестициите в „мирния атом“ (42 млрд. долара ) и електроенергетиката, работеща с нефтопродукти, все пак ще се окаже, че вложенията в слънчевата енергетика през 2017 г. са били над тази сума.

Според представената графика, основните инвестиции в електроенергетиката днес са насочени към слънчевите е вятърни мощности.
Общият обем на инвестиции във възобновяемите източници на енергия за година са били от порядъка на 279,8 млрд. долара (без голямата хидроенергетика).Големи инвеститори във ВЕИ като и при предишните години са Китай със 126,6 млрд. долара, от които две трети са насочени към слънчевата енергетика. През миналата година страната добави към мощностите си 53 ГВт и с бързи темпове изпреварва всички останали страни по инвестиции във ВЕИ като цяло.

Значително нарастват и вложенията във ВЕИ през 2017 г. в Австралия – със 147 % до 8,5 млрд. долара, Мексико – с 810 % до 6 млрд. долара и Швеция – 127 % до 3,7 млрд. долара. Извън десетката от водещите страни трябва да се отбележи ръстът на ВЕИ в Египет, където инвестициите скачат 6 пъти до 2,6 млрд. долара.

За сметка на това, на старите пазари за ВЕИ като Великобритания, Германия и Япония има спад на инвестициите. Частично това е свързано с промяната на регулирането в частност във Великобритания и от друга страна – с понижението на отделни капиталови разходи, което дава възможност за строителство на нови мощности при предишното ниво на разходи.

UNEP
Bloomberg New Energy Finance (BNEF)
ВЕИ
слънчева енергетика
По статията работи:

Маринела Арабаджиева