Русия гледа на Гърция като газова врата към Европа

Гръцкото дружество с ограничена отговорност Газтрейд, собственост на гръцкия конгломерат Coupelouzos Group, е лицензирано да разработи плаваща единица за съхранение и регазификация (FSRU), което ще даде възможност за внос на втечнен природен газ (LNG) от различни източници, включително и от Съединените щати за Североизточна Гърция (Energypress.gr от 22 декември, 2016 г.). Разположен край бреговете на Александруполис, системата FSRU е свързана с двадесет и девет километра подводен и на сушата тръбопровод (25 км в морето и 4 км на сушата), с дневен капацитет от 16,8 милиона кубически метра газ на ден. Газтрейд планира да внася в страната втечнен природен газ чрез този проект, докато регистрираният в Монако LNG корабособственик GasLog ще отговаря за транспортирането на газа.

Според сегашните планове, внесеният LNG ще бъде ре-газифициран в Александруполис и транспортиран нататък чрез т.нар Вертикален коридор, който ще се простира по целия път до българския пазар. От там, тези обеми могат да захранват други страни в Централна и Източна Европа или дори Турция, което, като се предполага, ще се окаже икономически изгодно. Но ако това се случи, този внос на втечнен природен газ може да се конкурира на българския и турски пазари с бъдещите обеми газ от проекта на Азърбайджан за офшорен добив от Шах Дениз 2. Съоръжението FSRU в Александруполис е включено в списъка на проекти от общ интерес (PCI) на ЕС, което означава, че този проект е допустим да бъде финансиран (340 милиона евро, което се равнява на $ 367 милиона) от Европейската инвестиционна банка между 2016г. и 2018г. (Eib.org, 11 Януари 2017).

Трябва да се отбележи, че компанията-майка на Газтрейд е Coupelozos Group, основана от Prometheus Gas, съвместна компания с паритет (50-50), собственост на Coupelozos и Газпромекспорт (100% дъщерно дружество на Газпром). Основната сфера на Prometheus Gas S.A. е внос и продажба на руски природен газ на гръцкия пазар. Coupelozos Груп е единствената частна компания за внос на газ (Copelouzos.gr, 30 януари).

Окончателно инвестиционно решение за газопровода IGB (газовата връзка Гърция-България) до голяма степен зависи от пълното (първата фаза, 3 милиарда кубически метра- bcm -годишно) резервиране на капацитет от страна на потенциални товародатели, и по този начин за материализиране на FSRU. Съхранението на втечнен природен газ и единицата за ре-газификация ще донесат допълнителни количества газ за транспортиране чрез IGB, вероятно работещ с пълен капацитет (втора фаза, 5 милиарда кубически метра годишно), което го прави икономически изгодно. SOCAR резервира незначителен капацитет в IGB и ще доведе природен газ от газовия си портфейл, но не и газ от проекта Шах Дениз 2, който ще бъде транспортиран до региона чрез планирания ТрансАдриатическия газопровод (TAP), като този газ принадлежи на консорциума Шах Дениз. Булгаргаз е отговорен за изкупуване на договорените 0.94 милиарда кубически метра газ годишно в точката на доставка - българската граница - чрез газопровода IGB. Условието е, че ако газопровода IGB не е построен до 2018 г., Булгаргаз ще загуби договорения си газ от Шах Дениз 2. Поради липсата досега на фирма за резервация на капацитет в IGB (по време на текущия Open сезон, само 1.57 милиарда кубически метра твърдо са резервирани), крайният срок за резервация на гарантиран капацитет е бил удължен няколко пъти. Следователно, най-важните решения за финансиране и строителство са забавени от акционерите.

Един от начините за излизане от тези икономически ограничения е Европейската комисия да обяви газопровода IGB за "регулирана инфраструктура", на която ще премахне зависимостта от икономическо състояние и заявен капацитет (Naturalgasworld.com, 23 декември 2016 г.).

Фактът, че Газпром има непряка връзка с Газтрейд (чрез съвместно предприятие на собственика Coupelouzos Group с Газпромекспорт) предполага, че Александруполис Газтрейд може да има трудности с привличането на наистина диверсифицирани източници за доставка на втечнен природен газ, което би трябвало да е най-голяма цел на терминала FSRU. Всъщност, както е споменато по-горе, единственият газов вносител Газтрейд е дъщерна компания на Prometheus Gas, половината собственост на руския енергиен гигант Газпром. В това си качество, Газпром може в крайна сметка да е в състояние да окаже натиск върху Газтрейд по отношение на обема и цената, чрез пряко влияние върху Coupelozos Group, благодарение на тясното бизнес партньорството на двете компании, което те имат в споделяне на собствеността на Prometheus Gas.

Ако на Газпром в крайна сметка се даде широк достъп до FSRU на Александруполис, това би могло да създаде изкуствена конкуренция в регионалните пазари за природния газ от Шах Дениз от Азербайджан. Руснаците може да се опитат да залеят Гърция с относително по-евтини доставки на втечнен природен газ за FSRU терминала на Газтрейд. Освен това, този евтин руски газ би могло да бъде продаден в България и в други страни в Югоизточна Европа. Газпром има предимството, че произвежда на ниска цена и може да намали цените си още надолу, спрямо наличните конкуренти. Природният газ, който се планира да бъде доставян от Шах Дениз за региона чрез Южния газов коридор (от който TAP е ключово звено), все още се смята конкурентен по отношение на съществуващите газови цени на пазара. Но ако на местния пазар стане пренасищане с руски LNG на ниска цена, това сериозно ще се отрази на доходността на този стратегически проект за енергиен коридор, ръководен от Баку. Опитите на Газпром да купува акции в проекта FSRU в бъдеще, също не трябва да се изключва. В действителност, такава ситуация би било в съответствие с указанията за достъп на трети страни от Третия енергиен пакет на ЕС. По този начин прякото участие на Газпром допълнително ще осигури и увеличаване на пазарния дял на Русия в Гърция - стратегически важната врата към Югоизточна Европа.

By The Jamestown Foundation - February, 2017, oilprice.com

Преводът на публикуваната статия е от Бюлетина на Центъра за изследване на Балкански и черноморски регион

 

 

 Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
2 коментари
 • 1 0
  2
  Бай Стендър
  Анализът е за напреднали. Публикуван е на 05.02, но Илиян го държа повече от месец под възглавницата си. Въпросната врата не е плаващото съоръжение за регазификация. Вратата е гръцко-итало-руския проект "Прометей" за тръбопровод "през трета страна". ...
  Напиши отговор
 • 0 1
  1
  Николай
  Ама каква "Газова врата" към Европа бе хора! Погледнете фактите - капацитета е 16,8 милиона куб. метра на ден, т.е. около 6 милиарда куб. метра газ на година. А по последни данни, вноса на "Газпром" в Европа е около 180 милиарда куб. метра - 30 пъти повече! Сиреч тая врата е доста малка, или може би полузатворена...
  Напиши отговор