Румъния и Унгария в спор за газопровода BRUA

Газовата инфраструктура не може да бъде на определена държава, заявиха от Букурещ след като унгарският външен министър обяви, че унгарски компании ще сключат договор за целия транспортен капацитет на тръбата

Източник: business-review.eu

Автор:  Anca Alexe , Oil & Gas

Румънското външно министерство се противопостави на унгарския външен министър Peter Szijjarto, който след посещението си в Букурещ на 8 февруари каза, че унгарски компании ще сключат договор за целия транспортен капацитет на газопровода BRUA.

"Според европейското законодателство, не можем да говорим за източници на газ или инфраструктури, посветени изключително на определена дестинация или страна", заяви румънското министерство.

Унгарският медиен център MTI съобщи, че министър Peter Szijjarto е заявил, че "страните са се съгласили, че до 2020 г. Румъния ще създаде необходимите технически условия за износа на газ за Унгария и от 2022 г. ще започне да транспортира значителни количества от газа, добит от Черно море за Унгария, и че ще бъде възможно, след като унгарските компании ще сключат договор за целия транспортен капацитет на тръбопровода, общо 4,4 милиарда кубически метра ".

Румънското външно министерство добавя, че по време на посещението на Szijjarto в Букурещ "не е подписано споразумение или друг двустранен документ, който се отнася до износа на газ от Румъния в Унгария или други нови проекти в енергийния сектор. По време на разговорите са обсъдени елементи, които вече са публично известни, както и статута на проектите в процес на развитие, са без нови елементи."

Господин Szijjarto проведе изключително противоречиво посещение в Румъния в началото на февруари. Той се срещна с външния министър Teodor Melescanu, а по-късно с коалиционните лидери Liviu Dragnea и Calin Popescu Tariceanu. Първоначално Melescanu отказваше среща с унгарския си колега.

Проектът BRUA се разработва в контекста на диверсификация на източниците за доставка на природен газ за европейските държави, повишаване на сигурността на доставките на газ от Румъния чрез достъп до нови източници и улесняване на достъпа на пазарите от Централна и Южна Европа до природните ресурси от Каспийския регион.

Проектът ще включва: по посока България - транспортна мощност от 1,5 милиарда кубически метра годишно и по посока Унгария - 1,75 милиарда кубически метра годишно във фаза I и 4,4 милиарда кубически метра годишно във фаза II. Понастоящем Transgaz е в процес на изпълнение на фаза I на проекта, като се ползва от финансова подкрепа от ЕС (180 млн. Евро).

Фаза II на проекта не е сигурена, тъй като Унгария изненада Европейската комисия и европейския пазар чрез съобщение от техния национален газов оператор, според което тръбопроводът BRUA, подкрепен и финансиран от Брюксел, няма да бъде разширен до Австрия. Според това изненадващо решение тръбопроводът ще спре в Унгария и газът ще бъде пренасочен по други маршрути към Словакия, Украйна, Сърбия и Хърватия.

------------------------------

Източник: http://www.business-review.eu

               CBBSS INFOLETTER ON OIL AND GAS E&P 2018Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари