Решение на Съда на ЕС може да промени ситуацията около арбитража с ЧЕЗ и сделката с България

Чешката компания била склонна да пусне държавата в сделката за бизнеса й у нас, ако си плати по арбитражния иск. Съдът в Люксембург обаче обяви арбитража между страни членки за незаконен

снимка: ЧЕЗ, архив

Все по-трудно е да се прогнозира изходът от преговорите между "Инерком" и ЧЕЗ а.с. за включването на българската държава в сделката за бизнеса на чешката компания у нас. Преговорите се усложняват основно поради заведеното от ЧЕЗ арбитражно дело срещу българската държава с претенции до 500 млн. евро.

Според публикации в чешки медии, които се позовават на близки до сделката източници, пътят на българската държава към контролния пакет акции в дружеството на ЧЕЗ у нас минава през извънсъдебно споразумение, съобщи пратеникът на бТВ в Прага Таня Илиева.

" В договора за продажба на българските активи на ЧЕЗ на „Инерком” има клауза, която изисква от дружеството купувач да окаже сътрудничество по делото срещу България в Международния център за уреждане на инвестиционни спорове. Това съобщава „Хосподарски новини”, цитирайки източник от ръководството на чешката компания. Ако искът на ЧЕЗ срещу българската държава в базирания във Вашингтон арбитраж бъде удовлетворен, обезщетението може да достигне близо 600 млн. евро. Това е основната причина чешката компания да не желае да продаде бизнеса си в България на правителството в София.

Според „Хосподарски новини” в момента от ЧЕЗ подготвят нов стратегически вариант – да се съгласят на продажба на контролен пакет от акции на българското правителство, ако то приеме да плати определено обезщетение по делото в арбитражния съд.

Междувременно в началото на тази седмица съдът в Люксембург създаде нов казус с решението си по арбитражните дела в общността, който може да промени ситуацията и около арбитражния спор между държавата и трите ЕРП-та, включително ЧЕЗ.

През 2016 г. ЧЕЗ заведе арбитражно дело срещу страната заради нарушаване на инвестиционните договори. Такива дела водят и „Енерго Про“, и EVN. Твърди се, че претенциите на всяко от дружествата е за около 1 млрд. лева. Според енергодружествата честите промени в законодателството и рестрикциите за инвестиционните им разходи нарушава инвестиционните им планове и междудържавните спогодби за насърчаване на инвестициите.

Във вторник, 6 март,  Съдът на Европейския съюз (Court of Justice of the European Union) реши, че международният арбитраж между страни членки на ЕС е незаконен. Двустранните договори за защита на инвестициите, които имат арбитражна клауза, противоречат на правото на ЕС. Решението на Съда е достъпно тук:
https://curia.europa.eu/jcms/upload/docs/application/pdf/2018-03/cp180026bg.pdf

Конкретният случай, разглеждан от съда, е за арбитражно дело между холандска фирма и държавата Словакия. Словакия е осъдена от международния арбитраж на 25 милиона евро, но отказва да плати и обжалва в немския съд, който прехвърля въпроса към Съда на ЕС.

В съобщението на съда изрично пише: “Това решение обвързва по същия начин останалите национални юрисдикции, когато са сезирани с подобен въпрос.”

В ЕС съществуват 196 двустранни договори за защита на инвестициите и на теория те би трябвало вече да са незаконни след съдебното решение, пише Политико.

Интересно е дали това решение на Съда на ЕС може да се използва директно и по отношение на международния арбитраж на ЧЕЗ срещу България, както и в други подобни случаи. Въпросът тепърва ще се проучва от юристите. Ако се окаже, че съдът прилага тази промяна и към това дело, може това да е била причината чешката компания да ускори продажбата на активите си у нас.

Преговорите продължават, очаква се утре да има решение в каква посока ще се върви. В момента адвокатите проверяват има ли изобщо вариант за промяна на вече сключения договор. Ако те преценят, че каквато и да било промяна не би навредила на интересите им по линия на арбитража, то утре в най-добрия случай биха казали, че са отворени да се преразгледат клаузите. Тогава отново ще започне процедура по преразглеждане на договора, който трябва да бъде одобрен от надзорния съвет на ЧЕЗ, предаде бТВ. От компанията очакват това да е дълъг процес. Другият вариант е компанията да пожелае да се придържа към вече подписания договор и да остави България да се оправя с вътрешните си проблеми.Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари