НАЧАЛО » анализи

Реакция на действията на Русия: Западът се раздели

fb
3E news
fb
07-03-2014 03:11:00
fb

Министрите на външните работи на ЕС заявиха: ако Кремъл не предприеме усилия за намаляване на ескалацията в Украйна, срещу нея ще бъдат предприети „целенасочени санкции”. Членовете на Европейския съюз обаче не са на едно мнение какво означава намаляване на ескалацията, както и какви санкции тярбва да бъдат въведени и кога.

Кореспондентът на The Financial Times Андрю Бирн условно разделя Западът на читири лагера, всеки от които отговаря на тези въпроси по своему: американците, „голямата европейска тройка” (Британия, Германия, Франция), страните от бившия съветски блок и държавити, икономиката на които е тясно свързана с Русия.

Най-настоятелни от всички за въвеждане на санкции са американските представители. САЩ вече обявиха, че американските сметки на редица високопоставени руски чиновници са замразени, а на самите тях им е забранено влизането в страната. В хода на консултациите с представители на Конгреса, администрацията на САЩ също повдигна въпросът за въвеждане срещу Русия на банкови санкции, които да отрежат руските финансови институции от международната финансова система. Такива мерки вече бяха използвани срещу Иран и показаха своята ефективност, се казва в статията.

От трите големи международни играча в Европейския съюз (Великобритания, Франция и Германия ) най-много възражения срещу въвеждането на санкиции има от страна на Берлин. Великобритания в началото се съгласи с твърдата линия на САЩ, но през миналата седмица промени курса си, поддържайки Париж, който предпочита пред санкциите дипломацията и диалога, коментира още авторът на статията.

Що се касае до страните членки на ЕС, които преди години бяха част от съветския блок, то най-активна е Полша. Вратите за Украйна трябва да останат отворени до възможното й влизане в ЕС, настоява Варшава. Поляците също така са за ясно определяне на санкциите, които Европа е готова да предприеме срещу Русия, съобщава кореспондентът.

Още по-решителна позиция заемат страните от Балтийското пространсто – те са недоволни от това, че решенията за санкции срещу  Янукович и Русия се приемат твърде бавно. „Русия ни дава сигнал и ние трябва да го изтълкуваме правилно и да отговорим подобаващо", заяви на 6 март президентът на Литва Даля Грибаускайте. „След  Украйна ще последва Молдова, а след Молдова – други страни. Това е открита и брутална агресия и ние трябва да разберем това”.

Най-малко искат да накажат Русия страните, поддържащи с нея тесни икономически отношения, особено Италия и Недерландия: в случай на въвеждане на санкции те ще бъдат уязвими за предприемане на ответни мерки от страна на Москва, отбелязва Бирн.

„Ние трябва да направим всичко възможно да дадем шанс за намаляване на ескалацията – заяви премиерът на Нидерландия Марк Рюте. – Ако днес или през следващите два-три дни стегнем до извода, че намаляването на ескалацията е невъзможно, тогава очевидно отново ще поставим въпроса за санкции

ЕС
Русия
Украйна
санкции
По статията работи:

Маринела Арабаджиева