НАЧАЛО » анализи

Реакторите АР-1000 в Индия под въпрос заради училищен скандал и банкрут

fb
3E news
fb
28-03-2017 09:51:00
fb

Неясна остава съдбата на проекта за строителството на шест енергийни блока с реактори AP-1000 в Индия, става ясно от публикация на The Hindu, цитирана от atominfo.

Westinghouse и ядрено-  енергийната корпорация на Индия (NPCIL) имаха намерение през юни 2017 г. да завършат преговорите по договор за строителството на шест блока АР-1000 на площадка в щата Андхра-Прадеш.
Срокът по-скоро обаче няма да бъде спазен, поради различни обстоятелства – от т.нар. училищен скандал в парламента на Япония до задаващият се банкрут на Westinghouse.

Чиновник от индийското външно министерство заявява за The Hindu: „Следим за ситуацията. В контакт сме с всички страни. Нашите намерения да спазим зададеният краен срок, към който трябва да има готови конкурентни финансови условия. Следва да се отбележи, че мнението на глобалния атомен отрасъл за сътрудничество с Индия по гражданската ядрена програма остава положително.“
Един от факторите, влияещи за сключването на споразумението за блоковете АР-1000 в Андхра-Прадеш е свързано с необходимостта от влизането в сила на междуправителственото споразумение между Индия и Япония за сътрудничество в областта на мирната ядрена енергия. Междуправителственото споразумение е подписано на 11 ноември 2016 г. в Токио. За да влезе в сила трябва да бъде ратифицирано от парламента на Япония.

Изданието, цитирано от atominfo пише, че ратификацията се е очаквала в началото на март 2017 г., но е била отложена.
За придвижването на документа е попречил училищен скандал, а именно скандалът около образователния фонд „Моритомо Гакуен“,  който се е оказал въвлечен премиерът на Япония Синдзо Абе, а и неговата жена.

Вниманието на японските депутати е било привлечено от скандала, което се е отразило и върху обсъждането на всички други документи в парламента. Източник на изданието от индийското външно ведомство е прогнозира, че ще има опити за оспорване на междуправителственото споразумение, когато то влезе в японския парламент. Това е свързано с отказа на Индия да се присъедини към Договора за неразпространение на ядрено оръжие.

Той смята, че въпреки това привържениците на Абе в парламента са достатъчно, за да бъде постигната ратификация. Надеждата е това да стане през юни 2017 г.

Изоставането в японския парламент на междуправителственото споразумение е заплаха от изток за договора за индийските АР-1000. Но има и заплаха и от запад, а именно влиянието на очаквания банкрут на Westinghouse.
Пресата е пълна със съобщения за това, че американската компания ще се възползва в близките дни от глава 11 на кодекса на САЩ за банкрут.
През февруари 2017 г. изпълняващият длъжността президент на Westinghouse Хосе Гутиерес заяви в интервю за японския делови вестник Nikkei Asian Review, че работата по подготовката на документите за договори за АЕЦ в Андхра-Прадеш ще бъде продължена. Той обеща, че конкретни резултати ще бъдат постигнати „през тази календарна година“.

В същото това интервю, Гутиерес категорично опроверга възможен банкрут на компанията, което очевидно се оказа грешна прогноза.
Посолството на САЩ в Делхи отказа да коментира за The Hindu как ще се отрази банкрутът на Westinghouse на споразумението за АР-1000 в Индия.
Източници от индийския атомен отрасъл предполагат, че крайният срок за договорът по споразумението ще бъде изместен до юни 2017 г. До подписването на договора трябва да има и яснота с по-нататъшната съдба на Westinghouse.

„Правилно е да се каже, че общата картина към настоящия момент е мрачна“, смята високопоставен мениджър от NPCIL.
Той добавя, че от Westinghouse днес като цяло зависи съдбата на индийско-американското ядрено сътрудничество, тъй като при другия проект за строителството на АЕЦ с реактори от алианса GE/Hitachi дори не би започнало изкупуването на земеделски участъци.  

АР-1000
АЕЦ в Индия
Япония
Wesinghouse
Toshiba
По статията работи:

Маринела Арабаджиева