Пълна декарбонизация е възможна през 2052 г., прогнозира в новият си сценарий Sky корпорацията Shell

Shell публикува през миналата седмица съвсем нов сценарий за световното енергийно развитие, който предполага постигането на целите, посочени в Парижкото споразумение за климата (спирана не нарастването на глобалната температура до ниво „значително под два градуса по Целзий“).
Според авторите на сценария, наречен Sky, осъществяването му изисква пренастройване на цялата глобална икономика през следващите 50 години. В този сценарий, пикът на петрола се очаква да е през 2025 г., а на природният газ през тридесетте година на настоящото столетие, а изхвърлянето на парните газове ще се доближи до нулата. За самата Shell развитието на подобно събитие е предизвикателство, въпреки че компанията може да е успешна и при новите условия.  Самата компания подчертава, че сценариите, които подготвя не са предназначени за прогнозиране на водещите събития или резултати, а за разширяване на погледа на управляващите.

От промишлено-технологична и икономическа гледна точка постигането на целите на Парижкото споразумение за климата е възможно, смятат авторите на сценария Sky. Изхвърлянето на парникови газове ще падне до нула през 2070 г., тоест след 52 години.

https://www.shell.com/energy-and-innovation/the-energy-future/scenarios/shell-scenario-sky.html

 

В рамките на този сценарий пикът потреблението на въглища от човечеството вече е преминат, пикът на петрола, според очакването ще настъпи през 2025 г., а пикът на природният газ – през 2030 г.  Въпреки това, потреблението на петрол в абсолютно изражение до 2040 г. ще е на сегашното ниво, а потреблението на газ ще започне да спада от настоящите нива едва през 2050-те години.

Любопитни са данните от сценария за извънредно големият ръст на фотоволтаичните мощности и като цяло засилването на слънчевата енергетика. Според Sky-сценария през 2035 г. мощностите за производство на енергия от слънцето ще нараснат до 6500 ГВт установена мощност и ще заемат площ еквивалентна на територията на Южна Корея – 100 хил.кв. Километра. Тоест средногодишният темп на сектора ще съставлява примерно 360 ГВт. Изхождайки от настоящите тенденции за развитие на слънчевата енергетика, подобно развитие е направо невероятно. До 2060 г. слънцето ще стане най-големият източник на енергия (в структурата на използването на първична енергия).

Очаква се ръст също така и при другите ВЕИ. Възобновяемите източници на енергия ще нараснат с около 50 пъти и ще изпреварят изкопаемите горива по ниво на глобалното потребление на първична енергия след 2050 година.

Производството на електроенергия през 2070 г. ще нарасне пет пъти в сравнение с настоящото ниво. Транспортът и топлоснабдяването ще бъдат в голяма степен напълно електрифицирани. През 2030 г- половината от продажбите на коли ще са на електромобили.

В резултат, потреблението на течни горива ще спадне наполовина в периода 2020 – 2050 г., а през 2070 г. - с 90 %.

Радикалните промени в световният енергиен сектор ще бъдат невъзможни без широкото внедряване на заплащане на изхвърлянията на газове, които през 2030 г. ще надхвърлят 30 долара за тон СО2, а през 2040 г. може да достигнат и до 80 долара.

През 2060 г. страните от ЕС ще постигнат нулево ниво на изхвърлянията, а през 2070 г. към тях ще се присъедини и останалата част от света. След това глобалните изхвърляния ще бъдат отрицателни.

В новият сценарий Shell залага на съществено понижение на изхвърлянията, благодарение на широкото прилагане на технологията за улавяне и съхранение на въглерод (CCS) и основно на биоенергетиката (BECCS). Авторите на сценария смятат, че през 2070 г. в света ще има 10 хил. обекта за улавяне и съхранение на въглеродни емисии. За сравнение, сега в света има 3 хил. въглищни електроцентрали. Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари