НАЧАЛО » анализи

Проф. Тасев: Вероятно САЩ ще се намеси на петролния пазар заради ниските цени

fb
3E news
fb
10-03-2020 02:39:49
fb
Снимка: Bloomberg TV

"Саудитска Арабия е един от трите големи играчи на пазара на горива, но погледнато в рамките на ОПЕК, тя е лидер с около 30%. Така че тя е един от най-мощните системни играчи. На пръв поглед изглежда, че това, което прави, е прострелване в крака, но не е така". Това заяви пред БНР енергийният експерт проф. Атанас Тасев.

"Саудитска Арабия има най-ниска себестойност за добив на петрол - около 2,9 долара за барел, докато Русия - около 20, САЩ - около 16. При това драстично разминаване в бюджетната рамка - на базата на 80 долара за барел, наистина изглежда абсурдно, но целта е Саудитска Арабия да доведе ситуацията до абсурд, да предизвика САЩ да се намесят и да започнат да изкупуват нефт, за да увеличават своите запаси, защото интересите на Русия и Саудитска Арабия съвпадат - и двете страни имат интерес от високи цени на нефта", анализира ситуацията проф. Тасев.

Той прогнозира, че Русия и Саудитска Арабия няма да издържат дълго време на ниските цени и вероятно САЩ ще се намесят, за да се вдигнат цените: "Стратегията на Саудитска Арабия е игра вабанк, която вероятно ще сработи до няколко седмици".

По думите му коронавирусът също директно влияе на пазарите, Китай е отказал значителни доставки на нефт и газ.

Атанас Тасев
петрол
цени
ОПЕК
По статията работи:

3E news