Проф. Тасев: Нужни са бързи действия за рестарт на АЕЦ "Белене"

Дебатът за бъдещето на ядрената енергетика в България продължава в парламента

Реактори от типа ВВЕР-1000/446 се очакваше да бъдат построени в АЕЦ "Белене"

Дебатите около бъдещето на АЕЦ "Белене" се изостриха отново в последните месеци, като тяхното начало бе дадено от публикувания от БАН т. нар. доклад за АЕЦ "Белене", който бе поръчан от Българския енергиен холдинг. Така в последните месеци няколко неправителствени организации дадоха своите тези за развитието на ядрената енергетика у нас, като Българския атомен форум "Булатом" представи свои, независим доклад подготвен от експерти във Виена.

Последва дискусия по него както и нови сблъсъци на мнения. Последните такива бяха дадени от Българския енергиен и минен форум, които направиха отделна дискусия за целесъобразността на проекта.

Видно е от мнението на експертите, че е крайно време държавата да вземе политическо решение за проекта и да се знае в каква посока ще поеме ядрената ни енергетика. Дискусиите по проекта продължават на политическо ниво като в момента БСП настоява проектът за Втора атомна да бъде отделен в нова компания, за да е ясно какви точно са нейните активи и дали наистина има стратегически инвеститор, който би желал да инвестира в проекта.

С цел да представи обективната си позиция по темата 3eNews поиска от проф. Атанас Тасев да покаже своя последен доклад по темата за бъдещето на АЕЦ "Белене".

На посочения линк можете да откриете пълния доклад, който бе представен по време на дискусионен форум. В доклада си той разглежда различни варианти са проекта, подкрепени от множество данни. Според проф. Тасев трябва бързо да се предприемат законови и административни действия за рестарта на проекта за изграждане на нова АЕЦ на площадката на АЕЦ "Белене" при използване на наличното оборудване.

Пълният доклад вижте тук.Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари