Проф.Тасев за сделката с ЧЕЗ: Пазарът е регулиран, държавата има достатъчно инструменти да защити националния интерес и този на потребителите

Чехите са проучили всичко по сделката, тоест първият филтър е показал, че купувачът е коректен, заяви енергийният експерт

Проф. Атанас Тасев
Източник: БНР

Продажбата на стратегическо предприятие като ЧЕЗ, е доста важно от гледна точка на сигурността на страната. В същото време става въпрос за лицензионна дейност и силно регулиран сектор, така че, който и да е купувачът, държавата има достатъчно инструменти, за да защити националния интерес и интереса на потребителите. Това коментира в студиото на "Събуди се" по Нова тв енергийният експерт проф. Атанас Тасев по повод на сделката за продажба на ЧЕЗ.

Другият събеседник в студиото - Мартин Владимиров, енергиен експерт от Центъра за изследване на демокрацията, изрази съмнения за финансовите възможности на компанията купувач и за произхода на парите. „Зад групата „Инерком” стоят активи, които са не повече от 74 милиона лева. 74 млн. лв. за покупка на компания, която генерира приход от близо 2 млрд. лв.", заяви той. По думите му за сделката се е знаело още преди два месеца. Но нито КЗК, нито ДАНС е проучила компанията.„Проблемът е, че КЕВР по-трудно би спряла тази сделка. КЕВР трябва да придобие функции на разследващ орган, защото в ключовия сектор „Енергетика”, където виждаме толкова много злоупотреби, има твърде малко разследвания от самия енергиен регулатор. Проблемът не е в това дали Гинка или който и да е купува голяма компания. Въпросът е дали имаме реална представа кой стои зад тези средства и какъв ще е ефектът върху пазара”, добави Мартин Владимиров.

Проф. Тасев подчерта, че в такива случаи обичайно сделките се финансират с кредити.  "Доколкото знам, около фирмата „Инерком Груп” стоят около 10 други фирми, които формират кредитния рейтинг на групата и зад сделката стоят банки, които осигуряват финасирането”, коментира той.

Сделката е между две частни дружества. Чехите - ЧЕЗ Прага е държавна компания, сделката беше одобрена от надзорния й съвет /бел. ред./ - са проучили и произхода на парите, и финансовите възможности на купувача за разплащане по сделката. Тоест първият филтър е показал, че купувачът е коректен, заяви проф. Тасев.

Във връзка с изразените от водещата и от Владимиров опасения за ефектите върху пазара на електрическа енергия професорът обясни, че дружествата, които купува "Инерком" са "търговски компании, които се подчиняват и на Закона за енергетиката". След подписването на договора по сделката трябва да се произнесат регулаторните органи в нашата страна, подчерта ексспертът. Това са Комисията за защита на конкуренцията /КЗК/, Комисията за финансов надзор /КФН/, тъй като две от дружествата са публични и Комисията за енергийно и водно регулиране, която трябва да препотвърди лицензите за дейностите, които изпълняват дружествата по разпределение на електрическа енергия и електроснабдяване.

"Лицензът не е по наследство, КЕВР може да не го препотвърди", заяви проф. Тасев. На въпроса дали сделката ще се отрази на цените на тока той подчерта, че 3 от компаниите в пакета по сделката са в регулация. "Разпределението и доставките на електроенергия са в регулаторен режим. Регулаторът КЕВР се произнася какви ще са цените от 1 юли, независимо дали дружествата на ЧЕЗ ще се продадат или не", обясни енергийният експерт, като подчерта отново, че секторът е силно регулиран и държавата разполага с достатъчно инструменти, за да гарантира държавния интерес и този на потребителите на електрическа енергия.

Проф. Тасев определи оставката на енергийния министър Теменужка Петкова с думите, че тя е жертвн козел, че е почттен човек и министър и е абсолютно невинна.Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
3 коментари
 • 3 0
  3
  Брей
  Т.Н. "професор" Тасев пак се е промъкнал да бръщолеви и заработва - кой колкото даде...?
  Напиши отговор
 • 1 0
  2
  Иван
  Хей, хайде научете името на фирматс - Инерком е. И става въпрос за лицензионна дейност
  Напиши отговор
 • 2 0
  1
  Хр.казанджиев
  Не бих твърдял, че държавата име много възможности да влияе върху продажбата на активите на ЧЕЗ България на фирма ИНТЕРКОМ. А най-малко такава възможност има КЕВР - продават се акции, не друго. Известни възможности за това има КЗК, но те са по-скоро хипотетични. Така че, въпросът е кой стои зад ИНТЕРКОМ, защото за всички е очевидно, че тази фирма е марионетка.
  Напиши отговор