НАЧАЛО » анализи

проф. Атанас Тасев: Енергийната система е тотално декапитализирана заради потискането на цените

fb
3E news
fb
16-09-2014 02:11:00
fb

Липсата на инвестиции в енергийната мрежата означава висока аварийност, поради което ще преминем на режим от типа „дискотека”, ако имаме една тежка зима. Това каза енергийният експерт проф. Атанас Тасев пред агенция Фокус.

„Увеличението на цената на тока е проблем, който е изключително чувствителен за обществото, поради което нашите политици не обичат тази тема. Малко хора говориха за това, че резервите в енергийната система са почти изчерпани и очевидно ще се наложи, на което и да е правителство, да прибегне към тази изключително непопулярна и последна възможност, за да може да не се декапитализира тотално енергийната система”, обясни експертът. По думите му, поради рестрикция в ценообразуването за последните няколко години, енергийната система е тотално декапитализирана.

Не е толкова важно дали централите ще могат да работят или не, а по-важно е дали и как ще работи преносната и разпределителната мрежа, защото дори и без електроцентрали ние можем да внасяме електроенергия, обясни проф. Тасев. „Моята първоначална теза е, че ние сме в ситуацията от 2002 година, когато наистина трябваше да се въведе новата нормативна уредба на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране. Тогава изведнъж се оказа, че цената на тока трябва да се вдигне шоково с около 53%", допълни той и поясни, че заради това шоково увеличение на цената на тока е бил предложен вариант, в който да се премине към плавен, по-мек вариант.

„2002 година с 20% се вдига цената на тока, 2003 година с още 15% спрямо предходните две и 2004 година с още 10%. Тогава това беше безболезнено, само че разликата от тогава и сега е, че тогава нямаше криза и икономиката работеше. А сега една подобна мярка би се отразила доста негативно на голяма част от населението, затова очевидно ще трябва Световната банка инстинктивно да приложи рестриктивната мярка, но в някакъв по-мек вариант”, обясни проф. Атанас Тасев.

декапитализация на енергетиката
ценообразуване на електроенергията
цени на тока
По статията работи:

Галина Александрова