НАЧАЛО » анализи

Работодателите и "реформата": Битката е за това кой да плати дефицита, смята проф. Атанас Тасев

Въпросът е как да се връща дефицита - справедливо или асиметрично. Това, което предлагат работодателите е да има асиметрия

fb
3E news
fb
15-01-2016 01:22:00
fb

 

Това, което отново повдигат работодателските организации не е реформа, предвид това, че в България има големи дебаланси. Това коментира за 3eNews проф. Атанас Тасев по повод поредното недоволство от страна на работодателските организации.

Припомняме, че в началото на седмицата четирите неправителствени работодателски организации заявиха, че рестартират общите си действия за реформи в енергетиката.

Не е реформа да накараш друг да ти плати сметката. А битката е кой ще плати дефицита, защото всъщност въпросът е този дефицит от какво е породен? Това е поради неправилните ценови политики. Оттам възникна цялата работа, коментира професор Тасев. Той уточни, че в случая не става въпрос за „Цанков камък“ и „Белене“ (АЕЦ „Белене“), защото те са задбалансови активи и нямат отношение към цената на тока. „Те имат отношение към ликвидността и параметрите на НЕК и нищо повече“.

„Така че аз разглеждам натрупания тарифен дефицит от 1,5 млрд лв и може би около 100 млн.лв., които са недокомпенсирани. А инструментите, които бяха предложени в това число и с равнопоставеност на бизнеса и на битовите потребители по отношение на добавката задължение към обществото – там има балансиране на този текущ дефицит“, обясни професорът.

Той уточни, че се очаква да се види през тази година как ще заработи Фонда за стабилизация на енергийната система (Фонд сигурност на електроенергийнат система). “От това, което беше направено миналата система, тази година ще видим резултатите“.

„Тоест тихата революция беше през миналата година. През тази година ще видим как работят инструментите. Но по принцип, този дефицит, който е натрупан означава, че производителите на електроенергия и от ВЕИ са ни кредитирали, тоест те са получили по-малко пари, отколкото са предвидени във финансовите модели. Тоест този дефицит трябва да се връща и въпросът е дали се връща справедливо или асиметрично.

Това което предлагат работодателите е да няма справедливост, да има асиметрия, защото виждате ли, те са в началото на веригата по добавената стойност. Напълно разбирам, че е така защото всяко повишаване на цената на електроенергията (това са енергоинтензивни производства) означава неминуемо влошаване на икономическите параметри”, обясни още проф. Тасев. Той обясни, че единственото за което подкрепя работодателите е това, че в средата на миналата година са били изненадани с вдигането на цената на електроенергията, „което означава, че техните икономически параметри се влошават, защото те не са предвидили промяната на ценовата рамка“ обясни експертът.

В този смисъл проф. Атанас Тасев обясни, че този дефицит трябва да се сложи в рамките на един преходен период от три или четири години, „за да застане енергетиката на пазарана позиция. В момента тя изобщо не е на пазарна позиция“, коментира проф. Тасев.

Той обаче не може да обясни защо отново работодателските организации рестартират действията си за реформи в енергетиката.

„Не мога да разбера защо се повтаря отново и отново. Може би е свързано и с някакви политически амбиции, защото по същество това е критика към управляващите. Тоест вече отиваме в зоната на политиката а аз там не съм много силен“, заключи проф. Тасев.

 

проф. Атанас Тасев
НЕК
ВЕИ
производители на електроенергия
работодателски организации
дефицит
По статията работи:

Маринела Арабаджиева