НАЧАЛО » анализи

Промените в трудовото законодателство скараха синдикати и работодатели

fb
3E news
fb
04-02-2014 04:16:00
fb


Трябва ли да се криминализира неплащането на осигуровки от работодателите. Ще могат ли работодателите и занапред да бавят с месеци заплатите ни. Ще ни уволняват ли по имейл. Ще съкратят ли отпуска по майчинство. Това са само част от предложенията за промени в трудовото законодателство, които сблъскаха челно работодатели и синдикати.

КНСБ обяви днес готовност за радикални действия, ако правителството приемепромените в трудовото законодателство, предложени от две от най-големите работодателските организации Бългрската стопанска камара /БСК/ и Българската търговско промишлена палата /БТПП/. От синдиката настояват да бъде свикан тристранният съвет и държавата да излзе с ясна позиция по въпроса.

Ден преди това работодателите за пореден път се оплакаха, че синдикатите заедно с изпълнителната власт извиват ръцете на бизнеса. БСК на специална пресконференция предложи пакет от 28 мерки и промени в трудовото и осигурителното законодателство. От камарата изразиха тревога от последните данни за безработицата - 13.1 % регистрирана официално незаетост в страната.

Записването на неплащането на осигуровки като престъпление е само едно от 25 предложения за промени в трудовото законодателство, които в момента се обсъждат от синдикати, работодатели и правителство. Друг проблемен въпрос е предложението на "Атака" работодателите да носят съдебна отговорност при неплащане на заплатите на работниците си навреме. Корекциите предвиждат още работодателят да не може да уволнява служител, ако има дело по трудово-правен спор, както и шест месеца след приключване на процеса.В Кодекса се предвиждат и промени за опростена и съкратена процедура за присъждане на дължимото трудово възнаграждение. Всичко това срещна остър отпор от страна на работодателските организации.

"Работодателите са подложени на много сериозен натиск от страна на синдикатите и изпълнителната власт", заяви председателят на БСК Божидар Данев и обърна внимание, че точно заради това бизнесът няма доверие да инвестира, страх го е да разкрива нови работни места, а причина за това е и честите и бързи промени в законодателството. "Всяка година става все по-трудно да се прави в България бизнес", смятат още от БСК.

Данев изброи няколко направени крачки от страна на държавата през последните години, които са върнали назад работодателите и са им пречка. Едно от тези действия, което е било изненада и зад гърба на българския работодател, е възстановяването на платения данък от всички, които са на минимална работна заплата една календарна година.

"Всичко това ще доведе до увеличение на броя на заетите с минимална работна заплата", отбеляза още Божидар Данев и прогнозира, че през следващата 2015-а година поне с 10 % ще се увеличи броят на заетите на минимална заплата, а целта е криене на доходи.

От БСК се оплакаха още за правото на пенсионираните работници да избират дали да останат на работното си място, тъй като така няма място за младите хора.

Председателят на работодателската организация говори и за работещите, които получават обезщетения за инвалидност, като представи данни, че в началото на 90-те години у нас е имало 300 000 инвалидизирани при 9 млн. население, а сега имаме 700 000 инвалидизирани при 7 ,5 млн. население. "Всичко това тежи на работодателите", отсече Данев.


Не по-малко остра е пък реакцията на синдикатите по предложените от двете работодателски оргнизации мерки. Една от тях е намаляване на възрастта за постъпване на работа. Предлага се също облкчена процедура за уволняване на служители. В окото на КНСБ обаче най-вече се набиват предложенията за прехвърлянето на работници, неизплащането на шест заплати при пенсиониране, както и намаляване на платения отпуск на майките.

КНСБ се закани, че ще преведе много ясно и на разбираем език на всички хора исканията на работодателите, като още днес са задействали регионалните структури на синдиката.

Отделно ще информират и европейските си партньори, за да може те да знаят какво точно готви бизнесът на работниците в страната ни. "Ако самите работниците ни подкрепят, ние сме готови за поведение, което да покаже, че в България не може да се подиграваме с работниците", отсече още Пламен Димитров.

Той обвини бизнеса в това, че се опитва да флиртува с държавата преди избори и изрази надежда, че никой разумен политик три месеца преди избори няма да предприеме промени, които ще бръкнат дълбоко в джоба на 2 млн. наемни работници у нас.Възможни са протести или срещу организациите вносители на промените, или срещу правителството и подкрепящите го партии, ако се съгласят с предложените мерки, обясни Димитров.

По думите му от реакцията на правителството ще зависи и оставането на КНСБ в Националния съвет за тристранно сътрудничество.

Всички промени на Кодекса на труда през годините са в посока да се обхванат повече неща, да се регулират повече неща – дали ще е работата в къщи, стажовете – по-скоро го правят по-тежък, отколкото го олекотяват. Това коментира главният икономист в Института за пазарна икономика Петър Ганев във с казуса за промените на Кодекса труда, които предложи бизнесът, но не бяха одобрени от синдикатите.

„Няма как да се разреши това противоборство, въпросът е дали ще тръгне в посока от кое има смисъл и от кое няма смисъл и дали може да се направи така, че да е по-лесно откриването на нови работни места”, допълни икономистът, цитиран от агенция Фокус. По думите му, правилата на пазара на труда трябва да обслужват не само тези, които имат работа, но тези, които търсят и искат да си намерят работа.

Ганев подчерта, че българското трудово законодателство е много негъвкаво и едно от най-негъвкавите в Европа. Има доста текстове, които са приложими на ниво фабрика и за подобен тежък труд, но не са приложими в сферата на услугите. По думите му, този проблем се дискутира не само в България, но и присъства в международни документи, дискутиращи българската икономика. Наред с липса за качеството на образованието ни, се споменава, че пазарът на труда и регулациите не са много адекватни.

Относно мярката, която предлага бизнесът за намаляване на платения годишен отпуск за майчинство, Ганев посочи, че това не е политика на страната, а по-скоро е следствие от несъвършенство на законодателство, което резултатира в такъв тип облага. „Това, което майките получават като почивни дни и като обезщетения, според мен трябва да бъде поето от държавата – дали ще е от НОИ или социална програма. Майчинството е вид обезщетение и всички допълнителни бонуси, привилегии идват от страна на държавата, когато подпомага своите майки. Не е много честно, чатс от държавното подпомагане да се прехвърли върху работодателите”, каза още икономистът. По думите му, въпросът не е в това, колко дни ще почиват майките, а в това, кой поема финансовата част.

В Кодекса на труда трябва да се разбият трудовите норми, да бъдат насочени към тежък труд, към работа в сферата на услугите, работа при по-различен график на работа от този от 9.00 до 18.00 часа. Текстовете, които пазят работника трябва да бъдат допълнително усъвършенствани, като текстовете в кодекса на труда да са по-гъвкави и по отношение на работодателя, каза още Петър Ганев.

промени в Кодекса на труда
работодателски организации
Синдикате
БСК
АИКБ
БТПП
КНСБ
Подкрепа
По статията работи:

Галина Александрова