Производственият таван на ОПЕК остава без промяна

Твърди го представителят на Иран в организацията Мохамад Али Хатиби

Не е необходимо да се променя таванът на производството Организацията на страните-износителки на петрол (ОПЕК), тъй като няма очакване търсенето на нефт да се увеличи от януари 2011 г., заяви представителят на Иран Мохамад Али Хатиби.
На уебсайта на иранското петролно министерство той коментира, че ОПЕК трябва да обсъди различни фактори, когато преценява промените в производствения таван, сред които са търсенето и запасите от суров петрол.
Картелът държа производствения таван непроменен в продължение на повече от година, преди през декември 2008 г. да обяви рекордно намаление от 4.2 млн. барела дневно заради глобалния икономически спад. Препоръчителната цена на кошницата от няколко сорта петрол на ОПЕК достигна в началото на юни 72.86 долара за барел (158.9 л).
През април иранският министър на петрола Масуд Мирказеми заяви, че Иран, пети по големина износител в света, има капацитета да произвежда повече от 4.1 млн. барела дневно, но добива много под това равнище заради ограниченията в рамките на картела ОПЕК.Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари