НАЧАЛО » анализи

Проектът за национализация на ЕРП-тата не успя. Засега

Явор Куюмджиев предлага държавата да си върне дела в дружествата на пазарен принцип

fb
3E news
fb
05-02-2014 04:25:00
fb

Предложението на Волен Сидеров държавата да си върне контролът над електроразпределителните дружества не бе одобрено от депутатите в енергийната комисия на парламента. Народният представител внесе проект на решение за преобразуване на ЕРП-та в дружества с  преобладаващо държавно участие.Той мотивира искането си с националния интерес от една страна, а от друга, защото "са продадени под пазарни цени". Според лидерът на "Атака" откакто са продадени състоянието на дружествата се влошава.  

Предлагаме Народното събрание да възложи на правителството да вземе всички мерки, за да може държавата да върне, и да вземе приходите от енергийните дружества. По думите му за една година трите ЕРП-та са изнесли от България 3 млрд.872 милиона лева. Сидеров даде за пример прератяването на сделката между ЧЕЗ и Албания и допълни, че подобен процес тече и в Унгария. Той обаче пропусна да отбележи, че албанската страна бе осъдена и плаща неустойки.

Нашето предложение е държавата да влезе в една активна процедура и да отнеме лицензите на електроразпределителните предприятия, каза той.

Заместник-председателят на комисията Явор Куюмджиев от своя страна заяви, че от една страна е съгласен с някои заключение на Волен Сидеров, но има и известни забележки. По думите му моментът е подходящ държавата да си върне акциите в ЕРП-тата, но по пазарен път. Възможно е изкупуване на дялове, макар че сега ситуацията е усложнена, каза Куюмджиев. Той застана категорично зад идеята за "възвръщане на собствеността по пазарен начин" и даде за пример Великобритания. В рамките на дискусията Куюмджиев заяви, че това връщане на собствеността може да стане по пазарни механизми, а не с груби мерки. Пред журналисти депутатът от Коалиция за България припомни, че програмата на правителството е за реиндустриализация на българската икономика. Той обаче не пожела да отговори на въпроса, дали след ЕРП-та може да се очакват подобни стъпки и за други компании от частния сектор в България - връщане на частна компания под лоното на държавата с пазарни механизми.

"Смятам, че не може да рискуваме, тъй като ако трите ЕРП-та заведат дела може да се стигне до една мног голяма гежка цена", каза Явору Куюмджиев. Той формулира виждането си като "предложение да се договорим с тях". 

От своя страна лидерът на Атака коментира, че подобни решения трябва да се обсъждат на закрити заседания, за да не изтича информация към дружествата. "Има начини да бъдат победени. Това е работа на правителството", каза той.

Бившият енергиен министър и настоящ депутат от ГЕРБ Делян Добрев припомни, че дейността на ЕРП-та е регулирана и ако някой трябва да носи отговорност за това как си вършат работата е Държавната комисия за енергийно и водно регулиране. "Не можем да подкрепим обратна национализация на ЕРП-та" беше категоричен той. Добрев  постави въпроса дали не съществува схема за наливане на държавни пари в закъсали предприятия като "Химко", което е с дългове за 100 млн. лв. и "Ремотекс".  

Малко по-рано депутатите отхвърлиха и предложението на Волен Сидеров за рестарт на проекта АЕЦ „Белене“.

 

националнизация
Волен Сидеров
ЕРП
АЕЦ "Белене"
депутати
По статията работи:

Георги Велев