НАЧАЛО » анализи

Проектът за газопровод от Русия за Европа през Турция има изгоди, но и рискове

fb
3E news
fb
05-12-2014 02:09:00
fb

Новият проект за газопровод от Русия за Европа през Турция и строителство в близост до границата с Гърция на газов хъб за потребителите в Южна Европа, за който съобщи Владимир Путин може да е много изгоден за Гърция, но осъществяването му изисква внимателна разработка. Освен това Анкара няма да е лесен партньор и може да „стане нещо подобно на Украйна“. Това заявява в интервю за РИА Новости издателят и редактор на интернет изданието EIRANEWS.COM, специализирано в енергийна тематика Георгиус Хаджийаону. Преди това той е работил като дипломат в САЩ, Великобритания и Русия.

 

„Ако се преформатира проектът „Южен поток“ и идеята за газов хъб на турско-гръцката граница се осъществи, статутът на Гърция ще нарасне до ключова страна за транзит на енергийни ресурси и вероятно до местен разпределителен център. Гърция, като държава член на ЕС ще стане врата за обединена Европа за част от експорта на руски газ“, казва експертът.

 

Отговаряйки на въпрос за перспективите за строителството на газов хъб на турско-гръцката граница, експертът отбелязва, че икономическа обоновка за такава идея има, но са необходими многостранни преговори, за да бъдат отчетени интересите на всички страни.

 

„Идеята за хъб на турско-гръцката граница има силна икономическа и тръговска обосновка. Тъй като това е трудна инициатива, поставяща енергийната сигурност за много регионални играчи, успех може да бъде осигурен само чрез многостранни преговори, за да се отчетат и балансират интересите на всички участващи страни. Аз вярвам, че Гърция ще спечели от такъв хъб при условие, че всички деликатни въпроси ще се решават в духа на добрата мола и при отчитане на справедливо разпределение на изгодите, казва Хаджийоану.

 

Той не пожела да предположи дали Европейският съюз ще даде разрешение за нов руско-турски газопровод за Европа през Гърция.

 

„Въпросът е добър. Но би било уместно той да се постави на Европейската комисия“, отбелязва издателят.

 

На въпрос какво ще се случи с Трансадриатическия газопровод (ТАР), който е конкурентен на руския „Син поток“, Хаджийоану отговаря, че не ги смята за конкуриращи се.

 

По газопровода ТАР, газа от находището „Шах Дениз“ в Азербайджан се планира да бъде доставян през Турция за Гърция и оттам за Европа, припомня изданието. Баку обещава до края на това десетилетие да започне доставката на азербайджански газ за европейските пазари. Но за осъществяването на тези планове трябва първо да се затвори сделката за придобиването на гръцката газотранспортна компания DESFA он SOCAR за 400 млн. евро. Европейската комисия досга не е одобрила тази сделка, а и в момента по нея се извършва проверка.

 

Аз не разглеждам ТАР като конкурент на „Син поток“. Руският газ, идващ през „Син поток“ е предназначен изключително за вътрешния пазар на Турция, докато ТАР е за доставка на азербайдански газ за Гърция, Албания и Южна Италия. Двете тръбороводни системи имат различно предназначение и различни пазари. Следователно те не се конкурират един с друг“, казва експертът.

 

Що се касае до пречките по отношение на придобиването на DESFA от SOCAR, то те произтичат от третия енергиен пакет, изискващ разделяне на компаниите. „Нека да изчакаме окончателното решение“, казва Хайдийоану.

 

Той отказва да коментира и въпросът за сравняване на цената на езербайджанския газ и газа от „Газпром“.

 

Ценообразуването в газовата промишленост е чувствителен търговски проблем и аз не бих искал да го коментирам. Разликата в цената не е единственият фактор, който се отчита от купувачите при сключването на сделки. Не по-малко важен е въпрост за гъвкавостта, гарантирането на сигурността на доставките, изобщо на надеждността и авторитета на доставчиците и така нататък“, отбелязва експертът.

 

Коментирайки какво означава решението на Путин за Анкара и дали Турция ще е само транзитьор или ще започне и да продава руски газ, той казва: „Според мен фактически статутът на Турция, тоест дали тя ще е транзитьор или ще стане и продавач ще е предмет на преговори. По думите му към настоящия момент може да се смята, че по-скоро Турция ще има конторл над газовите потоци, идващи от Русия, Иран, Азербайджан и вероятно от Ирак. Това ще превърне страната в почти господстващ играч на пазара в регионалните енергийни отношения. „Според скромното ми мнение, такъв модел ще малко труден и рискован. Има вероятност от това, че в бъдеще Анкара може да се опита „да стане нео подобно на Украйна“. Аз не вярвам, че Турция ще е лесен партньор“, казва Хайджийоану. Освен това той смята, че е много рано да се говори с колко ще е по-скъп руският газ заради посредническата роля на Турция.

 

На въпрос за бъдещето на идеята Израел, Кипър и Гърция да построят газопровод от Израел/Кипър за Гърция и Европа, Хаджийоану отговаря: „Сега цлесъобразността на този градиозен проект не е обоснована от солидни изследвания за изпълнимостта ми, нито от политическата воля на който и да е от участващите и заинтересовани страни“.

 

В източната част на Средиземно море през 2000-те години бяха открити големи газови находища. Министрите на енергетиката на Кипър, Гърция и Израел ще обсъдят на 8 декември в Европейската комисия (с вицепрезидента на ЕК ) с Марош Шевчович строителството на газопровод между източната част на Средиземно море, Кипър и Гърция, а оттам и за останалата част от Европа. Трите страни ще молят за финансово проучване за прокарването на тръбопровод, което трябва да покаже дали този тръбопровод ще е технически и икономически целесъобразен. Срещата ще се проведе преди заседанието на Европейската комисия, на което ще се обсъжда ситуацията с проекта „Южен поток“, след решението на Русия да се откаже от него.

Южен поток
газов хъб
Гърция
Турция
ЕК
По статията работи:

Маринела Арабаджиева