Търси се работещо решение за Калиакра, заповедта за ограничаване на бизнеса остава в сила

План по план, нива по нива, бостан по бостан, ако трябва да се обясни на хората за Калиакра, подчерта премиерът Бойко Борисов

Източник: БГНЕС

Заповедта на екоминистъра за ограничаване на бизнеса в защитена зона Калиакра, която беше спряна от премиера Борисов, продължава да действа, за да избегнем санкции от Брюксел, но ще бъде консултирано с ЕК как да бъде променена, за да не влиза в конфликт с интересите на  местното население. Това стана ясно от изказването на министър-председателя Бойко Борисов на среща със заинтересованите страни – кметове, собственици на имоти, представители на природозащитни организации, на научната общност, на браншови организации и експерти от МОСВ, за да се потърси баланс по проекта за интегрирания план на защитените зони в района на Калиакра.

В дискусията не участваха представители на засегнатите от сдружение "Крайморска Добруджа", които още вчера обявиха в специална позиция, че не желаят да седнат на една маса с "компорметирани еколози и експерти".

 Заповедта беше издадена от министър Димов в края на изминалата седмица, в неделя беще оттеглена по нареждане на премиера Бойко Борисов след протести в общините Шабла, Балчик и Каварна, довели до сблъсъци с полицията, но оттеглянето не е публикувано в Държавен вестник и нее влязло в сила, стана ясно днес. Това беше и един от акцентите на обсъждането днес.  „От едната страна има едни интереси, от другата-други. Днес да кажем-старата заповед ли е, заповедта в тези три точки ли е. Трябва да решим как да изглежда заповедта така, че да е приемлива, но заповед трябва да има. В противен случай по 20 000 евро на ден и да решим за плана за управление. В спокоен диалог, стига с тези обиди, какво ли не чух, няма да идваме, ако тези са тук. Тези две неща трябва да вземем като решение днес така, че като се приберете хората да знаят, че нищо не им причинява тази заповед“, каза още Борисов.

Планът за  управление на защитените територии в екозона "Калиакра" ще е готов тогава, когато отчете всички гледни точки, увери министърът на околната среда и водите Нено Димов на общественото обсъждане в Министерския съвет.

Към Междуведомствената работна група, която координира прилагането на мерки по изпълнение на решението на Съда на Европейския съюз по казуса „Калиакра“, ще бъдат сформирани четири подгрупи. Те ще търсят решения по конкретно възникналите въпроси в областта на земеделието, енергетиката, строителството и акваторията в трите защитени зони в района на Калиакра – „Калиакра“, „Комплекс Калиакра“ и „Белите скали“. Това обяви  министърът на околната среда и водите Нено Димов след среща на всички заинтересовани страни по казуса с министър-председателя Бойко Борисов и вицепремиера Валери Симеонов. В инициирания от премиера Борисов разговор бяха представени всички гледни точки, защитаващи различните обществени интереси.

На срещата стана ясно, че основният проблем за различните заинтересовани страни е проектът на Интегриран план за управление на защитените зони в района на Калиакра, изготвен от Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания към БАН, а не заповедта, въвеждаща ограниченията в границите на разпространението на приоритетното природно местообитание 62С0 Понто-Сарматски степи. В работните подгрупи ще има представители на всички заинтересовани и когато постигнем единно решение, ще го защитя в Брюксел. „Докато нямаме максимален консенсус ще считам, че Планът за управление не е приет“, категоричен беше министър Димов.

Заповедта, въвеждаща ограниченията в разпространението на приоритетното природно местообитание 62С0 Понто-Сарматски степи, публикувана в „Държавен вестник“ на 28 юли 2017 г. ще продължи да действа до момента, в който бъде подготвена нова заповед, координирана с кметовете и обсъдена с Брюксел, съобщи министър Нено Димов. Той уточни, че това е необходимо, за да сме сигурни, че ще отговори на решението на Съда на ЕС и няма да се пристъпи към налагане на финансови санкции спрямо България.

Според премиера Борисов решението трябва да удовлетворява както собствениците на земи, така и бизнеса, като същевременно отчете националния интерес в текущата ситуация, в която сме с осъдително решение от Брюксел, и допълни:  "Стига с тези обиди и само какво ли не чух: "Няма да идваме на среща, ако са там еди-кои си". Другите казват: "Няма да идваме, защото еди-какво си". Въпросът е заповедта как да изглежда, така че, като се приберете, хората да знаят, че нищо в тази заповед към момента не им причинява каквото и да било".

Кметовете на общините Каварна, Шабла и Балчик бяха единодушни, че и към днешна дата хората не знаят докъде се простират границите, определени в заповедта на екоминистъра. "Планът за управление не беше представен така, както трябва. Не беше изработен така, както трябва. Учените са работили, да, но никой не е представил това нещо пред обществото, пред засегнатите. Не могат със сигурност да им покажат една справка или един присъствен списък с кого са го обсъдили преди това", каза а кметът на Добрич Йордан Йорданов.

План по план, нива по нива, бостан по бостан, ако трябва да се обясни на хората за Калиакра, подчерта премиерът Бойко Борисов . „Не можем да оставим на отделно ведомство ситуация, в която жандармерията стои между хората. Всичко друго мога да понеса, такова нещо не мога. Опасенията на хората са в следното – във всеки град в Гърция имат рибна борса. Половин България плажува в Северна Гърция там и всеки ден ползва продукти от морето. Същото е в Хърватия. Понеже ми е много интересно да гледам рибите и винаги гледам да ходя по борсите“, разказа премиерът.

„Винаги се съобразяваме и с тези, които искат да бранят делфините, мидите, коралите. Балансът е много труден, но именно затова са тези институти, които да намират баланса. Вече построихме много пречиствателни станции, заводи за преработка на отпадъци“, заяви Борисов. По думите му най-важното е да приведат в план това, което е по Черноморието. „Умолявам ви да смекчим и да направим тона нормален, защото е много тежко да балансираш между различните интереси и то не на олигарси, а вашите, зад които вие заставате с имената и бизнеса си. Сигурно има олигарси, но те не са предмет на нашия разговор. Започвате от днес, утре по плана, залив по залив. Страхът и слухът в България работят със страшна сила. Там на място, не офиси, служителите ще закараш там и нива по нива, бостан по бостан“, нареди Борисов.

Премиерът обяви, че може да успее в Брюксел само ако в България се демонстрира единство. „Трябва да намерим мирното съвместно съществуване на всичко това. Комисарят ще дойде, но няма да дойдат в среда, в която биха ги посрещнали с протести. Не проявим ли всички толерантност и разбиране, накрая действително ще стигнем до осъдителни решения и тогава ще възбудим и другата част на България. Планът за управление две години и половина да се прави там на място, да можем да чуем всеки човек, съдба и една тогава, ако не можем да защитим някой, имаме компенсаторни механизми. Тогава ще му дадем бостан на друго място и този човек да е защитен. 20, 30, 40 млн. лв. има в различните компенсаторни механизми“, разясни премиерът. Ако на някой бостанът да му е границата ще му дадем бостан на друго място и или ще им платим. Две години и половина са много време, но и малко, затова трябва да започнете веднага. Интересува ме сега министърът в какъв вид да прави заповедта, каза още Бойко Борисов.

От друга страна кметицата на Каварна Нина Ставрева обясни, че основна причина за протестите в района била липсата на информация и неяснотата на хората „Разбирам, че ще коментираме заповедта от 28 юли и ще търсим разумното решение дали да бъде отменена или да издадете нова с по-ясни детайли, но една от основните ни теми трябва да бъде съдържанието на интерирания план за управление. В него има непрецизирани текстове. За селата Топола и Божурец е посочена надморска височина 0 м. Има още редица сгрешени текстове“, алармира кметицата. Според нея проблемът не е толкова в заповедта, колкото в съдържанието на плана за управление на защитените зони. „Очаквам прецизиране на текстовете. Хората и до днес не знаят, които са ясните очертания на защитените територии и кои са засегнатите собственици“, каза още Ставрева.

Мариан Жечев, кмет на Шабла, изтъкна, че, според него, големият проблем се оказал планът за управление, който не бил представен и изработен както трябва. „Никой не го е представил пред обществото и засегнатите страни. Не могат да им покажат присъствен списък и справка“, заяви Жечев, цитиран от БГНЕС. Той предложи създаване на местна структура за управление на зоните от Натура. В моята община имаме да обсъждаме 6 зони от Натура, в момента обсъждаме 2 от тях. Да обсъдим имот по имот за мен не е проблем, заяви той. Юрист, който защитава собствениците на имоти, пък обясни, че собствениците се объркали и разбрали, че не могат да правят нищо, свързано със земята-земеделие или туризъм.

„Основен проблем за собствениците е, че не разбират дали земите им попадат в защитена зона или не. Как се определя дали имот попада или не и как може да бъде компенсиран“, каза още юристът.

Йордан Господинов, представляващ производители на рибни продукти обясни, че проблемът идва от неяснотата на хората, които си мислят, че хлябът им ще бъде взет. „Ние сме за Натура 2000, но в плана за управление да бъдем включени и ние освен експертите, защото няма смисъл нашите хора да ходят да мият чинии в чужбина,ако някой чиновник сгреши и им отнеме хляба“, заяви Господинов

От името на екипа, разработил плана, Анна Ганева, директор на Института по биоразнообразие към БАН, беше категорична, че той е готвен според законите и наредбите и е безкрайно учудена, че общественото обсъждане на място е провалено, но обясни, че то не слага точка на работата. Има възможност да се отчетат възраженията, като поясни:

Така че екипът, който е разработил плана за управление, има готовност да приеме тези становища, да ги разгледа, в резултат на което да внесе документа в Министерството на околната среда и водите като възложител на този план за управление. Тоест ние сме готови да спазим процедурите и не мисля, че е редно по такъв начин да бъдат оклеветявани и дискредитирани в медиите.

Министърът на екологията Нено Димов поясни, че в разговора с еврокомисаря Вела е договорено всички текстове по плана за управление да се консултират с Брюксел, а от Асоциация "Българско Черноморие" поискаха и промени, които да гарантират, че засегнати от "Натура 2000" територии няма да са в ущърб на собствениците на имоти.

Карта във формат *.pdf визуализираща разпространението на местообитание 62C0* Понто-Сарматски степи на територията на защитена зона BG0000573 „Комплекс Калиакра“ за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна ще намерите на

http://www5.moew.government.bg/?wpfb_dl=18347Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари