НАЧАЛО » анализи

Прогнозират свръхпроизводство на зърно през 2014 г.

Борсови анализатори предвиждат цените на пшеницата и царевицата да паднат под миналогодишните, само слънчогледът ще поскъпне леко

fb
3E news
fb
04-01-2014 03:43:00
fb

Ако през 2014 г. няма суша и потопи, реколтата от зърно в света, включително и в Черноморския басейн, ще е още по-богата от тази през 2013 г., а цените на пшеницата и царевицата ще се запазят на същите нива като миналата година или ще паднат под тях. Това показва прогнозен анализ за пазара на зърно на Института за пазарна икономика (ИПИ) по данни на Международната организация по прехраната (ФАО) към ООН.

Площите с пшеница нарастват

Според експертни прогнози тази година площите с пшеница в ЕС и САЩ ще се увеличат още повече - с 3,1 млн. хектара и ще достигнат 222,9 млн. хектара. В САЩ площите с пшеница се очаква да нараснат с още 1,5 млн. хектара - до 19,8 млн. хектара. С 200 000 хектара повече ще са и житните насаждения и Китай. Явно производителите не се поучиха от миналогодишния урок, когато цените на зърното се сринаха с 30% спрямо 2012 г. заради световното свръхпроизводство на пшеница и царевица. Нарастването на площите е стимулирано от много по-високата рентабилност на зърното в сравнение с останалите земеделски производства.

Тази година динамиката в цената на житото до голяма степен ще зависи от прогнозите за световния добив на царевица, изтъкват още световните анализатори. За да поскъпне, трябва да са налице два фактора – намаляване на производството на царевица и повишено търсене, каквито обаче не се очакват тази година. При рекордно високите й цени от 2006 г. насам, въпреки тазгодишния спад, все още има сериозни стимули за нейното производство и в същото време липсват достатъчно добри алтернативи за замяната й с други по-рентабилни култури.

Няма основания за поскъпване на зърното

Изводът е, че няма сериозни основания за покачване на цената на зърното, освен ако не ни споходи сериозна суша с мащабите от 2012 г., която съсипа голяма част от световната реколта и съответно цените главоломно скочиха. Надежди царевицата и фуражното зърно да не поевтинеят дава съживяването на животновъдството през 2013 г., което ще стимулира и търсенето.

Има потенциал за поскъпване на рапицата от новата реколта, тъй като за разлика от пшеницата и царевицата, при маслодайните култури търсенето изпреварва производството, пише още в анализа на ИПИ. През новата година реколтата от рапица в ЕС се очаква да нарасне с 400 000 тона и да достигне 21,3 млн. тона, предвижда Strategie Grains. У нас пък площите с рапица ще се увеличат с 30% - до 460 000 тона.

Същото е положението и при слънчогледа – реколтата в ЕС се очаква да е с 500 000 тона повече и да достигне 8,2 млн. тона. 19% от това увеличение се пада на България. Засиленото търсене в настоящия момент ще доведе до леко покачване на цената на слънчогледа през първите месеци на 2014 г., но след това ще се успокои и вероятно ще се понижи в последните месеци на годината заради очакваните добри данни за масления комплекс в света, сочат още прогнозите.

Житото поскъпна през януари

Качествената хлебна пшеница в региона пък се търгуваше от основните Черноморски пристанища през декември за около 240-245 долара за тон – ФОБ цена и се предлага в началото на януари за около 290 долара за тон, показват данните на ФАО. Експортните фирми в Русия и Украйна предлагаха през декември цена на тон царевица при доставка на пристанището в диапазона между 202 и 215 долара за тон, а у нас се движеше между 220 и 225 долара. Анализаторите смятат, че цената на царевицата е достигнала тавана и през януари ще върви надолу. За България обявените доставни FOB цени в средата на декември за слънчогледа се движеха около 470 долара за тон.

Експортните фирми изпитват трудности в набавянето на достатъчни количества хлебна пшеница, тъй като Украйна и Русия продължават да задържат зърно в очакване на по-високи цени. За първите 10 месеца на 2013 г. Русия е изнесла 10,52 млн. тона пшеница или с 26,4% по-малкоот 2012 г.

зърнен пазар
пазарни прогнози
зърно
пшеница
ИПИ
По статията работи: