Премиерът замрази Бурагас – Александруполис и АЕЦ "Белене"

Основната причина е липсата на пари, обяви Бойко Борисов

Проектите за петролопровод Бургас – Алекснадруполис и за изграждане на втора атомна централа в България ще бъдат замразени. Липсата на пари и на инвеститорски интерес е основната причина да спрем изграждането на АЕЦ "Белене", а за тръбопровода към този аргумент се прибавят и екологични съображения.
Новината беше съобщена от премиера Бойко Борисов след срещата си с посланици от ЕС в резиденцията на испанското посолство.
Може да възникне проблем, подобен на този с петролния разлив в Мексиканския залив, защото Бургаският залив е тесен, а морето е бурно. А и трасето на петролопровода минава през зони от "Натура 2000", даде още аргументи за отказа от петролопровода премиерът.
Борисов обясни, че финансови са причините за замразяване на втората атомна централа. Според Борисов АЕЦ "Белене" ще се реализира в момента, в който стане ясно колко пари ще струва, и има ли инвеститор.
Някои медии дори пишат, че премиерът бил посочил сума от 26 млрд. евро., които правителството трябва да даде да двата енергийни проекта.
Напълно изненадан остана ресорния министър Трайчо Трайков. В парламента пред журналисти той сподели: "Не мога да повярвам, че го е казал!" Министърът на енергетиката дори уточни, че Министерският съвет не е взимал решение за спиране на проекта "Бургас-Александруполис" и замразяване на АЕЦ "Белене". Запитан дали е изненадан от изказването на премиера, Трайчо Трайков каза: "Изненадан съм от вашето твърдение".
Опозицията и Синята коалиция застанаха на коренно противоположни позиции. Според депутата от левицата Румен Овчаров правителството най-сетне е казало ясно позицията си по двата проекта и по този начин е потвърдило, че обслужва американски интереси. А намесата на екокатастрофата в Мексиканския залив, бившият енергиен министър определи като "много съдържателен аргумент". Според него агонията около двата проекта е изключително вредна за България. "Надяваме се, че министър-председателят схваща за какви загуби става дума както в политически, така и в геополитически, така и в чисто икономически план. България ще заплати 2 млрд. евро, за да приключи проекта Белене, вместо да даде 2 млрд. евро, за да имаме работеща най-евтината атомна електроцентрала в целия ЕС", предупреди Румен Овчаров.
От Демократи за силна България напълно подкрепяме излизането на България от проекта "Бургас-Александруполис", заяви депутатът Иван Иванов, цитиран от БНР. Той изтъкна за пореден път своята позиция, че проектът крие редица екологични опасности, които биха навредили на българското черноморие и туризъм. "Най-голямата опасност преди всичко е за българското черноморско крайбрежие, екосистемата, която ще бъде буквално унищожена, ако се настъпи разлив. Виждате това, което се случи в Мексиканския залив", предупреди ИНие много ясно сме казали, че става въпрос за това да има международна екологична оценка, този проект попада в НАТУРА, убеден съм, че никой няма да си сложи подписа под такъв проект, разбира се, безспорен факт е, че нито една от трите страни нито го е заложила в бюджета си, нито се прави нещо по този проект, разви позицията си в събота премиерът Борисов.
"На въпрос на гръцкия посланик - аз съм отговорил по този начин, коя е бомбата и какъв натиск да имам от Путин. Искате ли да отидем в Бургас и да попитаме хората дали искат всеки ден да влиза танкер по време на туристическия сезон, за мен е важно какво мислят българските граждани", декларира премиерът. Той бе в Благоевград, за да връчи дипломите на отличниците на тазгодишния випуск на Колежа по туризъм.
За България първостепенен дългосрочен приоритет е газопроводът "Набуко", а във връзка с проекта "Южен поток" стоят много открити въпроси. Това каза в събота заместник-министърът на външните работи Марин Райков по време на конференцията "България и Европа: Нашата енергийна сигурност", организирана от Информационното  бюро на Европейския парламент в София.
Той не уточни какви са откритите въпроси във връзка с "Южен  поток", но добави, че част от тях са от външнополитическо естество заради известните промени в Украйна и договорености постигнати между  Киев и Москва.
Според Райков проектът "Набуко" по своите бизнес характеристики е новаторски и може да служи за модел на многостранно публично-частно партньорство в трансграничния пренос на природен газ.  България ще работи с партньорите си и с европейските институции по "Набуко", така че до края на тази година да бъдат приключени всички тръжни, ресурсни, юридически  и инвестиционни процедури и етапи, необходими за преминаване към строителство, каза Райков.
България вижда решение на стратегическите задачи на диверсификация и интегриране на европейските пазари в по-нататъшното разработване и практическо осъществяване на Южния коридор и желае да играе активна роля в това направление, каза Райков, но добави, че концепцията е все още в зародиш.  България проявява интерес към перспективите на проекта "Южен поток" и възможните точки на допълване с "Набуко". По тази причина страната се обявява за нов преглед на "Южен поток" в сегашните му параметри от страна на европейските институции и заинтересованите европейски страни, заяви зам.-външният министър.
Задълбочаването на органичната връзка между българската енергийна политика и енергийната политика на Европа е отличителна характеристика в дейността на нашето правителство и действително определя българския дневен ред. В ход са процеси на преструктуриране и преосмисляне на българската енергетика и българската енергийна политика, които са вдъхновени от ясно изразен стремеж за енергийна независимост и ефективност, каза Райков.Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари