По-малко емисии от автомобили от САЩ и Китай

Производителите се надпреварват да разработват електрически коли

Природният газ може да бъде най-близката във времето алтернатива на бензина в момент, когато автомобилните производители се надпреварват да разработват електрически коли. Това е и най-ефективното решение за намаляване на американската зависимост от петрола, заяви главният изпълнителен директор на автомобилния гигант Chrysler Серджо Маркионе пред агенция Ройтерс.
Chrysler е един от шестте автомобилопроизводители с най-високи продажби на американския пазар, но компанията няма хибриден автомобил и е под нарастващ натиск да подобри предлаганите продукти от гледна точка на намаляване на емисиите на вредни газове. Досега Chrysler разчиташе главно на продажби на големи камиони и джипове.
Повечето големи автомобилопроизводители, сред които General Motors и Toyota, побързаха да създадат хибридни и чисто електрически автомобили. Honda, която изостава в хибридната технология заложи на коли с водородна горивна клетка. Nissan работи по проект, с който в края на 2010 г. ще предложи на пазара чисто електрическия автомобил Leaf.
Според Маркионе, който произнесе реч на събитие, спонсорирано от Детройтската регионална търговска камара, природният газ е "рационална алтернатива", която може да осигури в краткосрочна перспектива екологично решение докато се усъвършенстват електрическите автомобили като съкрати емисиите с 25%, а в същото време в сравнение с бензина е с 25% по-евтин.
"Подобен проект се нуждае от адекватно внимание и трябва да стане приоритет в дневния ред на федералната и щатските политики," отбеляза той.
Италианската Fiat, която придоби 20% в Chrysler миналата година срещу снабдяването на американците с горивно ефективни двигатели и платформи на автомобили, вече продава задвижвани от природен газ коли в Европа.
Маркионе отбеляза, че главна пречка в масовото разпространение на автомобили на природен газ е липсата на инфраструктура, която ще позволи на потребителите да презареждат и че в това отношение е необходима подкрепата на правителството.
Китай обяви, че ще изразходва поне 12 млрд. юана (1.76 млрд. долара) за субсидиране на по-малки, горивно ефективни автомобили до 2012 г. като част от плановете за съкращаване на емисиите от вредни газове на най-големия пазар на коли.
Пекин съобщи за плановете си да предлага субсидии от 3000 юана (около 440 долара) за покупка на коли с двигатели 1.6 или по-малко, които консумират 20% по-малко гориво, отколкото по сегашните стандарти.
Очаква се програмата да обхване над 4 млн. коли до 2012 г., обещава на уебсайта си Националната комисия за развитие и реформи.
Китай също така ще дава субсидии на купувачи на електромобили и хибридни коли от пет града в страната. С това се цели да бъде провокиран интересът на населението към зелените автомобили.
Според експерти обаче електромобилите ще се появят по-бавно на китайските улици и пътища, тъй като разходите за батерии са големи, а и в страната липсва мрежа за зареждане и поддръжка.Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари