НАЧАЛО » анализи

Посъветваха Саудитска Арабия да гарантира цена на нефта от 85 долара

Високите цени на световните пазари са ключова причина за активно развитие на нетрадционните източници на петрол

fb
3E news
fb
15-09-2014 01:51:00
fb

Американската Bank of America Merrill Lynch смята, че Саудитска Арабия би могла да увеличи добива ва петрол, за да намали цените до 85 долара за барел. Спадът на петролните цени трябва да удари по Русия и Иран. Това се казва в ежеседмично изследване на кредитната организация, с което РБК твърди, че разполага. Документът е публикуван на 9 септември, се казва в публикацията.

Взаимно изгодно сътрудничество

В полза на перспективите за намаляване на петролните цени експертите от BofA се позовават на  редица взаимосвързани геполитически и икономически аргументи.

Преди всичко те говорят за опасността за Саудитска Арабия от страна на радикалната организация Ислямска държава Ирак и Леванта, която разширява влиянието си на значителна част от територията на Ирак и Сирия. Заплахата от Ислямска държава вече е толкова сериозна, че САЩ започнаха създаването на коалиция от западни и арабски държави за борба с ислямистите, а президентът  Барак Обама направи по този повод обръщение към гражданите.

„…Извеждането на войски от САЩ от горещите точки по целия свят през последните години доведе във вакуум във властта. Той се запълва от „Ислямска държава”. Ние смятаме, че Саудитска Арабия и другите страни от региона може да прибегнат до помощта на САЩ, за да защитят своите граници от халифата. Какво в замяна на помощта Съединените Щати могат да предложат на арабските държави? Намаляване на петролните цени”, се казва в изследването.

Западните държави биха приветствали такава помощ, подчертават авторите на доклада. Съдействието на Саудитска Арабия до намаляване на цените на петрола ще доведе до отслабване на руската икономика. Без да се отчитат доходите от експорта на петрол дефицитът в бюджета на Русия за 2013 г. по оценка на  BofA би надвишил 10% от БВП. За бюджет без дефицит Русия се нуждае от цена от 105 долара за барел, пишат анализаторите от  BofA.

На свой ред вътрешно икономическите затруднения, заради липсата на постъпления в хазната биха заставили Москва „да премине към деесклация на кризата в Украйна”. Цена от 85 долара за барел е значително по-малко от заложеното в руския бюджет. През 2014 г. той е разчетен на 93 долара за барел, а през 2014-2015 г. – на 95 долара.

В анализът си BofA се позовава на прецедент от средата на 1980-те – началото на 1990-те години, когато сътрудничеството между Вашингтон и Ел-Рияд доведе до намаляване на цените на петрола. Това повлече след себе си спад на експортните печалби за( тогавашния) Съветски Съюз. Евтиният петрол се смята за един от факторите, подпомогнали кризата и последващият разпад на СССР, пише РБК.

Друга страна, която ще пострада от ниските цени, според експертите на BofA е Иран – отдавнашен регионален противник на Саудитска Арабия, който е под санкции от страна на САЩ и Европейския съюз. Брюксел се отказа от закупуването на ирански петрол през 2012 г. под натиск от страна на САЩ, а след това бяха въведени и ограничения срещу иранския петролен сектор. В резултат доходите на Техеран от експорт на въглеводороди намаляха по информация на ОПЕК от 114,75 млрд.долара през 2011 г. до 62 млрд. долара по данни от 2013 г.
Ценовата граница от 85 долара е избрана от анализаторите от финансовата организация, защото именно при такава стойност на един барел бюджетът на Саудитска Арабия може да е без дефицит.

Освен това, според изчисления на авторите на изследването, бюджетът на кралството няма да загуби нищо, ако вместо експорт от 8,5 млн. барела на ден по 100 долара за един барел, страната доставя на пазара по 10 млн. барела но 85 долара. През 2014 г. бюджетните разходи на Саудитска Арабия са планирани на ниво от 228 млрд.долара.

Заплахата от намаляване на петролните цени от Ел-Рияд, от което ще пострадат Москва и Техеран може да стане един от факторите за сближаване на последните. През последните няколко години Русия и Иран обсъждат възможността от бартерни сделки „петрол срещу стоки”. През април 2014 г. Ройтерс, позовавайки се на анонимни източници съобщи, че сумата на сделката може да съставлява 20 млрд.долара. Русия ще получи 500 хил. барела ирански нефт. През август тази година страните подписаха меморандум, независимо че е предварителен и в него няма конкретика. Възможното икономическо сътрудничество между Русия и Иран вече предизвика недоволство от страна на Съединените Щати.
Не само политика

Експертите от BofA отбелязват, че независимо от политическите причини, увеличаването на петролните доставки, като благодарност за помощта на САЩ срещу ислямистите, Саудитска Арабия може да е заинтересована от намаляване на нефтените цени и по изключително икономически съображения.

През последните години САЩ увеличиха значително добива на собствен петрол, основно благодарение на шистовата революция. Според оценката на BofA за последните четири години добивът на течни въглеводороди в Съединените Щати е нараснал с 3,6 млн.барела на ден. Управлението за енергийна информация на САЩ (EIA)прогнозира за 2015 г. нефтодобив на ниво от 9,53 млн. барела на ден. За сравнение, през август тази година Саудитска Арабия е добивала 9,6 млн.барела на ден.

Високите цени на световните пазари са ключова причина за активно развитие на нетрадционните източници на петрол в САЩ, което на свой ред намалява интереса на американците от внос на доставките. Според авторите на изследването, увеличаването на предложенията от страна на Саудитска Арабия би могло да забави развитието на шистовия добив на нефт и да поддържа връзката между Вашингтон и Ел-Рияд.
Падането на цените на петрола до 85 долара ще доведе до спад на рентабилността на шистовия добив и отток на инвеститори – само производствените разходи за барел шистов нефт банката оценява на 50-75 долара.

Въпреки това експертите от BofA признават, че сега Ел-Рияд не бърза да увеличи износът на въглеводороди. Барелът поевтиня от 115 долара в средата на юни до ниво от около 100 долара в началото на септември. Независимо от това Саудитска Арабия не увеличи значително предложенията – от юни тази година увеличението на доставките е само с 2%.

Анализирайки механизма за реагиране от кралството на промяната на цените, експертите от американската банка стигат до извода, че от 2008 г. спадът на цената на петрола с 10% е довело до намаляване на експортните доставки от Саудитска Арабия с 1,5%  след три месеца, в същото време половин година след това количеството на предложения е нараствало с 2%.

В изследването си от BofA отбелязват, че през последните години, независимо от геополитическото напрежение и различните икономически затруднения цените на петрола са оставали на относително стабилно ниво. Засега Ел-Рияд не бърза да нарушава равновесието между търсенето и предлагането на световния петролен пазар.

BofA предупреждава читателите, че води дела с държави и компании, които посочва в докладът си. При това положение банката признава за конфликт на интереси, което може да повлияе на изводите от изследването, пише още РБК.

Опирайки се собствени сили

За да се намалят цените на петрола и да се провокират след това икономически затруднения в Русия, САЩ могат да действат и самостоятелно. В средата на 1970-те години в страната бяха създадени стратегически петролни запаси (SPR). Сега те се изчисляват на 727 млн. барела петрол, а през 2013 г. в него е имало 659,9 млн. барела. Ако Вашингтон реши да продаде част от своите запаси това може потенциално да намали съществено цените в целия свят. Предходният път САЩ продадоха значителни количества петрол от стратегическите запаси през 2011 г. – по време на бойните действия в Либия, заради опасения от дефицит на петрол на световния пазар.

През март 2014 г. Вашингтон съобщи за „тестова” продажба на 5 млн.тона петрол. Скоро след изявлението на американските власти цените на петрола паднаха с 2 долара. Медиите тогава предположиха, че това може да е намек към Русия за възможността на САЩ да влияе върху цените на петрола. Тази теория се потвърждава и от това, че реализираният нефт по свойства е бил подобен на руския.

По същото време американският икономист Филип Верледжер, който през 1970-те години е заемал различни постове в Белия Дом и Министерство на финансите в САЩ в свой преглед за инвеститори заяви за възможността за безболезнено намаляване от Вашингтон на резервите от въглеводороди, продавайки част от тях на световния пазар. Според изчисленията му, ако през миналата година САЩ са продавали по 500 хил. барала от SPR, цената на петрола от сорта Brent, която служи за бенчмарк за руския петрол от сорта Urals, в края на 2013 г. би трябвало да се окаже с 12 долара по-ниска от фактическата й стойност. Намаляването на петролните цени с 10 долара за барел ще лиши Русия с 40 млрд. долара валутни постъпления.

Още в началото на септември в блога за агенция Platts Верджелер заяви, че Москва не би си позволила толкова дръзки действия в Украйна, ако барелът би струвал не 100, а 60 долара за барел.

По думите на анализатора, ако Вашингтон се реши да разпродаде стратегическите си петролни запаси от 700 млн. барела, то световните цени на петрола биха рухнали изведнъж с 50 долара. Това, при условие, че Саудитска Арабия запази настоящият обем от експорт. Кралството дори ще спечели от намаляването на цените на петрола, заради загуби на инвеститорския интерес  към нефтодобива в САЩ. Това предположение на Вреджелер съвпада напълно с анализаторите от BofA.

„Запасите се създаваха в този период, когато САЩ бяха зависими от вноса на нефт. Сега това е в миналото. SPR станаха съвсем безмислени”, отбелязва икономистът.

Както и анализаторите от BofA , Верджелер нарича основни жертви на възможният спад на цените на петрола Русия и Ислямска държава. Според оценката му „Русия е образец на петролна държава”. Намаляването на постъпленията от петрол ще струва около 4-5% от БВП на страната. В случай с Ислямска държава по-достъпният петрол ще намали интереса на купувачите към нелегалните доставки от Ирак и Сирия, което ще намали финансовите ресурси на терористите.

В заключение Верджелер признава, че от намаляването на цените могат да пострадат и американските нефтодобивни компании. Освен това при такъв сценарий САЩ  „още дълго няма да могат да постигнат енергийна независимост”, се казва в публикацията на РБК.

петрол
цена
развитие
сащ
Саудитска Арабия
неконвенционален добив
По статията работи:

Георги Велев