НАЧАЛО » анализи

Подводната „електрическа магистрала” между Европа и Азия е на стартова позиция

Мащабни енергийни и комуникационни проекти променят геополитическия баланс в Източното Средиземноморие и укрепват свързаността му с ЕС

fb
3E news
fb
19-05-2018 09:23:00
fb

Автор: Бранислава Бобанац, Кипър

В края на 2018 г. или началото на 2019 г. ще започне изграждането на EuroAsia Interconnector - първия подводен електроповод, който ще свърже Европа и Азия. До края на тази година се очаква да бъде подписано и транснационалното споразумение, което ще улесни прокарването на подводния източносредиземноморски газопровод EastMed Pipeline. Връзка между двата континента ще направи и фибро-оптичната система на Quantum Cable, който ще бъде положен във водите на Средиземно море заедно с евро-азиатския електрически кабел.

И трите амбициозни инфраструктурни проекта, които са частна инициатива, получиха силна политическа подкрепа от лидерите на трите страни в междуконтиненталната енергийна ос. Президентът на Кипър Никос Анастасиадис и премиерите на Гърция Алексис Ципрас и на Израел Бенямин Нетаняху потвърдиха интереса и ангажираността си с тяхното изпълнение по време на четвъртата им „среща на върха”, която се проведе в Никозия в началото на месец май.  

Политическо рамо на изгражданата нова средиземноморска енергийна мрежа даде и президентът на Египет Абдел Фатах ал-Сиси, с подкрепата си за още един значим проект в региона – подводния електропровод EuroAfrica Interconnector, който ще свърже Африка и Европа.

Четирите нови трасета, освен че са техническо и икономическо предизвикателство, имат огромно геостратегическо значение. Факт е, че те стават възможни в резултат на засилващото се сътрудничество между Кипър, Гърция, Израел и Египет. Освен това мащабните начинания представляват водещи възможности за реализация на огромния потенциал на Източното Средиземноморие – регион, който може да се превърне в бъдещ алтернативен енергиен коридор за Европа, със стратегически принос за европейската енергийна сигурност и независимост. Осъществяваването на съвместните планове в тази област на страните-съседки от трите континента Европа, Азия и Африка се разглежда от техните лидери и като основа за постигането на сигурност и стабилност в силно турбулентния район, изпълнен с политически конфликти и сблъсъци.

Между разстоянията и технологиите

От всички проекти най-напреднало е разработването на междусистемната електрическа връзка EuroAsia Interconnector. Стартирала като идея и проучвания още през 2012 г., сега вече тя е във фаза на обявени търгове - преди месец бяха публикувани поканите за участие в процедурите за възлагане на обществени поръчки за изпълнение на различните лотове от първия етап на електропровода. Самото строителство ще започне в края на тази или началото на следващата година, уточниха от ръководството на изграждащия го едноименния консорциум EuroAsia Interconnector Limited, базиран в Никозия, по време на проведените през април в кипърската столица обществени консултации по проекта.

Бъдещата „електрическа магистрала”, както я нарече Европейската комисия, ще свърже националните електропреносни мрежи на Израел, Кипър и Гърция /през остров Крит и Атика в континенталната част/ и така ще създаде надежден енергиен мост между двата континента Азия и Европа, позволяващ двупосочен трансфер на електроенергия. Подводният кабел ще се „захранва” с електричество, произведено от природния газ в находищата на Израел и Кипър, като след задоволяване на потребностите на вътрешния пазар, останалите количества ще се изнасят.

Това е първият подобен трансграничен коридор за пренос на електроенергия между перспективното със залежите си Източно Средиземноморие и Европа. Той е и най-големият електроенергиен инфраструктурен проект в Европа в момента - дължината му ще е 1518 км, основната част от която ще минава под вода, достигайки най-ниска подводна точка от 3000 метра под морското равнище.

Първата фаза на проекта, която сега излиза на стартова позиция, включва полагане на подводни кабели и изграждане на първите конверторни станции, и е на обща стойност от 3.5 млрд. евро. Капацитетът на електропровода след завършването на тази фаза ще бъде 1000 мегавата /MW/, като през втората фаза с поставянето на допълнителни кабели той ще се повиши до 2000 MW.

В заключителната декарация от срещата на върха в Никозия през този месец лидерите на Кипър, Гърция и Израел специално подчертаха, че те „насърчават приключването на проучванията и издаването на съответните разрешения от регулаторните органи на трите държави” за работата по електропровода. Според графика, който консорциумът обяви миналия месец, първата отсечка, свързваща остров Крит и континенталната част на Гърция, ще бъде завършена до края на 2020 г. Втората част, която е най-дълга и почти изцяло под вода - 879 км между двата острова Кипър и Крит, трябва да бъде готова в края на 2021 г. Участъкът Кипър - Израел ще бъде въведен в експлоатация през декември 2021 г. Целият проект ще бъде завършен до края на 2022 г. 

Социално-икономическите ползи от EuroAsia Interconnector се измерват с 1 млрд. евро годишно за цялата система, в зависимост от различните сценарии, сочат прогнозните оценки на ефекта.

Поради стратегическото си географско местоположение на кръстопътя между три континента Кипър ще стане свързващ център и за още един междуконтинентален подводен електропровод, част от общия регионален енергиен коридор към ЕС. През Острова на Афродита ще минава и втората „електрическа магистрала” в района - EuroAfrica Interconnector.

Подводният електрически кабел с дължина от 1707 км ще свърже електроенергийните мрежи на Египет, Кипър и Гърция /през остров Крит и Атика/ с Европа. Проектът навлезе в предварителната фаза, след като през март тази година бе постигнато споразумение за маршрута и времевата рамка за реализацията му, съобщиха от изграждащата го компания EuroAfrica Interconnector Limited. Енергийният мост между Африка и Европа ще бъде със същия капацитет като евро-азиатския си събрат - първоначално 1000 MW, които ще се увеличат до 2000 MW.

Самото решение за стартиране на този електроенергиен маршрут между Африка и ЕС бе взето през февруари 2017 г., когато в Кайро бе подписано първото споразумение за него. През ноември миналата година мега-проектът бе в центъра на тристранната среща на върха Кипър-Гърция-Египет, проведена в Никозия. Участващите в нея президенти на Кипър Никос Анастасиадис и на Египет Абдел Фатах ал-Сиси, и министър-председателят на Гърция Алексис Ципрас приветстваха подобряването на тристранното сътрудничество в областта на енергетиката, израз на което е EuroAfrica Interconnector.

Още едно важно трасе ще пресече региона под водите на Средиземно море. Quantum Cable - високоскоростният оптичен кабел, който ще свърже Азия и Европа, ще предизвика „драстични и революционни промени в глобалните комуникации”, увери компанията „Quantum Cable”, собственик на проекта, след подписването през януари тази година на Меморандум за разбирателство за реализацията му с водещи световни фирми в бранша.

Най-важното предимство на бъдещата междуконтинентална телекомуникационна инфраструктура е, че тя ще е „супер бърза”. Quantum Cable ще е с капацитет за трансфер на данни от 160 Tbps /терабайта в секунда/ - 40 пъти по-бърз от съществуващите в момента подводни кабели в Средиземно море, които са със средна скорост от 3 - 4 Tbps.

Оптичната връзка ще може да поеме до 60% от световния интернет трафик в пиковите часове, както и да се справи с десетки милиони високоскоростни видео конферентни разговори между Азия и Европа, осъществявани едновременно.

Quantum Cable ще бъде инсталиран на дълбочина от 3000 метра, като ще бъде положен едновременно с електрическата връзка EuroAsia Interconnector и по този начин ще се намалят значително разходите. Изграждането му ще струва 200 млн. долара, които се поемат изцяло от частната компания, собственик на проекта. Според плановете телекомуникационната мега-връзка трябва да влезе в пълна експлоатация до октомври 2020 г.

Печелившите интереси

Бъдещите енергийни и комуникационни връзки в Източното Средиземноморие представляват не само икономически интерес – заради „заряда”, който дават за развитието на региона и пълното разгръщане на неговия енергиен потенциал. Те предизвикват и значително политическо „високо напрежение” – заради геостратегическите интереси в региона и ползите, които ще осигурят. Проектите заедно с потвърдената подкрепа за тях от най-високо политическо ниво „легитимират” новите геополитически съюзи на източносредиземноморските страни – успешно действащите вече формати за дългосрочно сътрудничество Кипър-Гърция-Израел и Кипър-Гърция-Египет, от които всички печелят.

Кипър, който е в кръстопътната точка на всички проекти /газовия коридор EastMed, двата междуконтинентални интерконектора и оптичния кабел/, върви с тях към реализация на голямата си цел – да се утвърди като мост между Азия, Европа и Африка, „надграждайки” геополитическата си роля. С новите мащабни планове той ще се превърне в регионален енергиен – газов и електроразпределителен, център, както и център за телекомуникациите.

За Кипър електропроводът EuroAsia Interconnector е „проект със специално национално геополитическо значение”, подчерта кипърският енергиен министър Георгиос Лакотрипис. От една страна, той е силен с „местното си значение” – електропроводът ще сложи край на енергийната изолация на Кипър, тъй като островната държава е последният член на Европейския съюз, който остава напълно изолиран, без никакви електро- или газови връзки към континента. Включването му в общ поток с електроенергийните мрежи на съседните страни ще донесе стабилност на кипърската енергийна система и ще укрепи нейните доставки, подчерта министър Лакотрипис. В същото време проектът е геополитически, защото дава възможност на Кипър да бъде ключов фактор в сътрудничеството между страните от Източното Средиземноморие и Европейския съюз, коментира министърът.

За Израел перспективата да свърже националната си електропреносна мрежа с европейската също е много важна. Това ще му даде възможност да продава излишната си продукция от електроенергия на Запад, което чрез осигурен по този начин пазар ще открие нови хоризонти и пред експлоатацията на газовите му находища. Бъдещият кабел също така ще предостави на страната алтернативен източник на енергия в случай, че националната електропреносна мрежа е претоварена.

Гърция, която поема стъпването на подводните газопровод, два електропровода и оптичен кабел на европейския континент, също по този начин засилва ролята си на европеъски енергиен хъб, ключов играч на енергийната карта на Европейския съюз и в неговите геополитически интереси.

Египет , който все повече се утвърждава като енергиен лидер в региона на Източното Средиземноморие, особено след започналата експлоатация на най-голямото в Средиземно море газово находище „Зохр” в египетската изключителна икономическа зона, също трупа плюсове. С бъдещия EuroAfrica Interconnector страната ще се превърне в основен енергиен и електроразпределителен център за Африка. Чрез електричеството, предавано по евро-африканския електропровод, Египет ще може още по-ефективно да използва огромните си ресурси от природен газ и от възобновяеми енергийни източници.  Важен резултат за Кайро е и че чрез новата електрическа връзка той ще се утвърди и като значим източник на електроенергия за ЕС.

От това развитие в Източното Средиземноморие печели и ЕС, към който водят всички проекти. Участващите в тях две страни-членки – Гърция и Кипър, засилват по този начин геополитическата си роля, като „притеглят” в европейска орбита Израел и Египет – водещи страни в Близкия изток и Африка.

Чрез мащабните проекти ЕС разширява и политиката си на свързаност в общността и извън нея, която бе демонстрирана много ясно в позицията му към Западните Балкани. Двата процеса имат своите паралели. „Като островна държава напълно разбираме, споделяме и подкрепяме важността на създаването на силна мрежа от взаимосвързаности и възможности в ключови сектори на транспорта, енергетиката, цифровизацията, икономиката и човешкия хактор”, заяви президентът на Кипър Никос Анастасиадис в своето изказване по време на проведената в София среща на върха ЕС-Западни Балкани. Според него „свързването е от жизненоважно значение за укрепването на сигурността и политическата стабилност на региона, както и за насърчаването на добросъседски отношения” – принципи, които страните от Източносредиземноморския басейн поставят в основата на амбициозните си съвместни планове.

Междусистемната електрическа връзка EuroAsia Interconnector пряко си вписва и в енергийните планове на ЕС. Тя отговаря на насоките за изграждането на трансевропейска енергийна инфраструктура и е част от програмата на ЕС за създаване на по-широка евро-азиатска електроенергийна мрежа. Чрез „електрическата магистрала” Общността ще може да си гарантира сигурно снабдяване с електроенергия, произведена от новооткритите запаси от природен газ в Кипър и Израел, както и от възобновяемите енергийни източници в слънчевия регион, допринасяйки същевременно за завършването на европейския вътрешен пазар.

Точно заради огромното си значение EuroAsia Interconnector е обявен от Европейската комисия за „проект от общ интерес” и вече е съфинансиран под формата на безвъзмездни средства в два отделни случая от Европейския съюз чрез Механизма за свързване на Европа за извършване на предварителни и окончателни проучвания. Той бе един от седемте избрани енергийни проекта, които са получили европейско финансиране и единствената междусистемна връзка в приоритетния коридор за Централна и Югоизточна Европа.

Проектът за прокарването на най-модерния оптичен кабел Quantum Cable също е с важно място в приоритетите за развитие на ЕС. „Достъпът до високоскоростни и суперскоростни мрежи е основата за развитието на цифровата икономика. Проект, който ще свързва Израел, Кипър с Гърция и европейския континент ще доведе до засилване на стратегическата роля на нашето тристранно сътрудничество и повишаване на регионалната стойност на трите ни страни в далекосъобщителния сектор”, бе посочено в заключителната декларация на Анастасиадис-Ципрас-Нетаняху след срещата им в Никозия. За разширяване на сътрудничеството им в областта на комуникациите те посочиха по-активното внедряване на високоскоростни мрежи за подкрепа на нововъзникващи технологии и развитието на широколентови услуги в дигиталната икономика.

И големият отсъстващ

Всички тези проекти са без... Турция – страната с най-големи възможности в региона и с още по-големи амбиции да бъде политически хегемон и енергиен център на Източното Средиземноморие. Анкара обаче е в конфликти с всички свои съседи и техните мащабни енергийни – газови и електрически, проекти я заобикалят. С политическата подкрепа за новите трасета източносредиземноморските държави дадоха ясна заявка, че продължават енергийната си програма въпреки политическите предизвикателства, сътресения и конфликти и особено – въпреки заплахите на Турция.

Предупрежденията на Анкара са фокусирани главно към газовите проучвания и сондажи, осъществявани от Кипър в неговата изключителна икономическа зона. Турция оспорва нейните граници и смята действията на Никозия за незаконни, едностранни, нарушаващи нейните и на кипърските турци права и интереси в Източното Средиземноморие. Проучвателните сондажи на Кипър бяха блокирани, макар и временно, от незаконната намеса на Анкара с военна сила в офшорната зона на острова през февруари. А от това зависи и бъдещата експлоатация на откритите газови находища, от която пък зависят междуконтиненталните газопровод и електропроводи.

Турция засега не е заявявала официално позиции за бъдещите два подводни електропровода, но силно се противопоставя на газопровода EastMed и определеното му далеч от нея трасе. Позиция в полза на Турция споделя и лидерът на кипърските турци в етнически разделения от 44 години остров Мустафа Акънджъ, според когото EastMed е неефективен проект, а по-краткият, бърз и икономически изгоден маршрут за транспортирането на природния газ от региона е през Турция. „Не е възможно да се допринесе за мира и стабилността в региона, като се изключват кипърските турци и Турция от въпроса за енергийните ресурси в Източното Средиземноморие”, заяви Акънджъ, коментирайки решението на лидерите на Кипър, Гърция и Израел от майската им среща да подпишат до края на годината междуправителственото споразумение за газопровода ЕastMed.

Напредъкът в общите си енергийни планове, който страните от Източното Средиземноморие отчетоха през този месец, показва ясно, че промените в геополитическия баланс в региона предстоят.

EuroAsia Interconnector
подводен електроповод
Европа
Азия
свързаност
фибро-оптичната система
Quantum Cable
Средиземно море
газопровод
EastMed Pipeline
средиземноморска енергийна мрежа
Египет
Кипър
Гърция
Израел
По статията работи:

Галина Александрова