НАЧАЛО » анализи

DIW: Ако Русия врътне кранчето за Европа, цената ще скочи от 20% до 100%

Газът в Германия ще поскъпне с 20% без доставки от Русия, а за Балтийските страни – със 100%

fb
3E news
fb
28-05-2014 01:00:00
fb

Европа още търси постигане на енергийна независимост. По правило въпросът за диверсификация на доставките на енергоносители се разглежда в руски контекст. Експертите започват да изчисляват загубите за икономиката на Европа в случай на пълен отказ от доставките на газ от Русия.

Газът в Германия ще поскъпне с 20% в случайна пълно прекратяване на доставките от Русия, а в страните от Балтийския регион и Финландия ще се увеличат със 100%, казват от Немския институт за икономически изследвания ( DIW).

Както съобщава „Немска вълна”,  изследването е било направено по поръчка на фракцията на „зелените” от Европейския парламент и представено във вторник. Учените разглеждат два сценария.

Сценарий 1: Прекратяват се само доставките през Украйна.

Тогава последствия от прекратяването на доставките ще има за различни страни, но за нито една те няма да са катострафални, отбелязва Клаудия Кемферт от DIW. Те ще са болезнени на първо място за Хърватия, Унгария и Румъния, които засега нямат възможност да получават втечнен природен газ и са слабо интегрирани към европейската газотранспортна мрежа, предвиждаща реверсивни доставки. (България  също е почти 100% зависима от руските газови доставки б. р. ).

Сценарий 2: Русия затваря всичките си газови тръби за Запада.

Към настоящия момент сценарият за пълно прекратяване на експорта на руски газ за Европа е малко вероятен, смята  завеждащият на отдела за енергетика, транспорт и екология в DIW Клаудия Кемферт.

Зависимостта на европейските страни от доставките на руски газ е различна: Русия осигурява за Германия 38% от потребяемия газ, а за страните от Балтийския регион, Финландия, Словакия, Чехия и Австрия – зависимостта е близо 100%.

Пълно прекратяване на доставките на газ от Русия би довело до значително повишение на цените. То обаче може да е различно за всяка от страните. Така например за Украйна повишението би било с над 200% (и в двата сценария), за Финландия – с над 100%, а за страните от Балтийския регион – почти 100%, а за Унгария и България – с около 50%.

Норвегия и страните от Северна Африка биха могли да осигурят частична замяна на руския газ. Най-добри са перспективите за замяна с втечнен природен газ, смята Кемфер.

По думите й, предложенията за втечнен природен газ се увеличават все повече, а в страните от Европа активно се строят терминали за приемане на газовози с втечнен природен газ. В частност става въпрос за Испания, Италия, Франция, Литва, Полша, Украйна, България, Великобритания, Португалия, Гърция, Хърватия, Холандия, Германия и Белгия. (Трябва да уточним, че България засега не предвижда такава възможност по технически, а и финансови причини б.р.)

Поръчтелят на изследването от DIW съпредседател на фракцията на „зелените” в Европейския парламент Ланхард Бютикофер прави два основни политически извода. Първият е, че „енергийната независимост на Европа и особено газовата не е чак толкова голяма, че да служи за оправдание за фатализъм, и не трябва да се прави кой знае какъв опит да се лишаваме от нея”.

Вторият извод касае различната степен на зависимост на страните от ЕС. Това обстоятелство, смята Бютикофер може да доведе до съществен разпад в редиците на Европейския съюз, което заплашва неговото единство и е възможно да парализира външнополитическата дейност на Брюксел, обобщава finmarket.

DIW
природен газ
втечнен природен газ
енергийна сигурност
По статията работи:

Маринела Арабаджиева