Петролът продължава да поевтинява в очакване на сигнали от заседанието на ОПЕК+

Цените на петрола продължават да се понижават в петък в очакване на решенията на страните от ОПЕК+, които днес ще проведат официална среща за обсъждане на възможното понижение на добива.
Стойността на февруарския фючърс за петрола сорт Brent на лондонската борса ICE Futures тази сутрин е 59,66 долара за барел, което е с 0,4 долара (0,67 %) под нивото от затварянето при предишната сесия. В четвъртък договорът поевтиня с 1,5 долара или 2,44 % - до 60,06 долара за барел.

Фючърсът за петрола сорт WTI за януари в рамките на търговията на NYMEX поевтиня с 0,24 долара или 0,47 % - до 51,25 долара за барел. Според данните от търговията на 6 декември договорът загуби от стойността си 1,4 долара или 2,65 % - до 51,49 долара за барел.

Според данните от заседанието на страните от ОПЕК, което се проведе в четвъртък, 6 декември,  споразумение за ограничаване на добива не е било постигнато. Министърът на енергетиката на Саудитска Арабия Халид ал-Фалих съобщи, че обсъждането на този въпрос продължава. По думите му,  няма голяма увереност по постигане на споразумение за ограничаване на добива в петък. Засега не е ясно дали Русия подкрепя споразумението за намаляване на добива на петрол. В същото време министърът уточни, че се обсъжда понижение на добива на петрол с около 1 млн. барела на ден, което е и предишния основен сценарий.

Понижението на цената на петрола Brent и WTI в четвъртък достигна до 5 % , но пазарът ограничи спада при затварянето на търговията след публикуването на данните за спад на запасите от петрол в САЩ.

Според данните на министерство на енергетиката на САЩ, запасите от петрол в страната за миналата седмица са спаднали със 7,323 млн. барела. Спадът се отчита за пръв път от 11 седмици насам. Резервите от бензин според данните са се увеличили с 1,699 млн. барела.
Освен това, според отчета САЩ за пръв път са станали нето експортьор едновременно на нефт и нефтопродукти.Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари