Петролът завършва годината с ценови скок от около 11 %

Цените на петрола се очаква да приключат годината с повишение от 11 %, достигайки най-високото си ниво от 2015 г. насам, отбелязва OilPrice. Пътят обаче бе труден. През първата половина на годината ограниченията от страна на ОПЕК имаха слаб ефект върху увеличението на цените. Ограничението, според експертите обаче е имало съответен ефект по-късно. Така през третото тримесечие след понижението на запасите започна ценово рали, отбелязват те, като обръщат внимание и на геополитическите събития, като фактори на влияние.

Американският шистов газ също започна да се задушава през 2017 г., а печалбите от производството се очаква да продължат и през следващата година. Няма обаче съгласие за това докъде ще стигнат цените. Някои от анализаторите смятат, че петролът е надценен и очакват спад, а а други прогнозират повишение през 2018 г., поради намаляването на запасите.

Производството на петрол в САЩ отбелязва неочакван спад – с 35 хил. барела през миналата седмица, според данните на EIA. Запасите от суров петрол също намаляват с 4,6 млн. барела за седмицата, завършваща на 22 декември, въпреки че запасите от бензин се повишават. Понижението при производството на петрол, според данните на EIA може да е просто аномалия.

В последния работен ден на 29 декември 2017 г. договорът за март за петролът сорт Brent на борсата ICE Futures завърши на нивото от 66.62 долара за барел.

Стойността на фючърса за февруари за петрола сорт WTI на NYMEX приключи на ниво от 60.25 долара за барел.
Анализаторите от Barclays смятат, че тези цени на петрола са в резултат на корекция, като посочват и причините за това – претоварване на играчите с бичи залози за петролните фючърси и пр.

В същото време САЩ се готвят да върнат отменените от предишния президент Обама правила по отношение на фракинга. Русия също се оглежда за шистов добив на въглеводороди.

По отношение на външните фактори наблюдателите на петролния пазар обръщат внимание на един от най-важните външнополитически фактори – ядрената сделка с Иран. Те изразяват очакване, че президентът на САЩ Доналд Тръмп може да  развали ядрената сделка с Иран именно през месец януари 2018 г., което в частност е свързано и с определени срокове, с които държавният глава трябва да се съобразява. Президентът на САЩ трябва на всеки три месеца да признава споразумението, припомнят наблюдателите, наблягайки на съотношението на силите в американския конгрес. В този смисъл е и очакването за възстановяване на санкциите срещу Иран, ескалация на конфликта, което във всички случаи ще се отрази на пазара на петрол и на ценовите нива.Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари