НАЧАЛО » анализи

Петкова: Странно е, че бизнесът внесе жалба в КЗК срещу двете държавни дружества, които са задължени да продават тока си на борсата

Държавата няма как да се намеси на свободния пазар на електрическа енергия, категорична е министърът на енергетиката

fb
3E news
fb
02-02-2018 08:51:00
fb

"Аз исках отговор на един въпрос - кои са тези участници на пазара, поименно назовани, които предлагат такива цени и които рекетират българския бизнес да сключва такива договори. Не получих отговор на този въпрос. В замяна на това се депозира жалба в КЗК срещу двете държавни дружества, които по силата на закон са задължени да продават произведената от тях електроенергия на енергийната борса. И бизнесът беше много доволен от тази промяна в Закона за енергетиката, тъй като борсата ще има ликвидност и цялата търговия ще бъде публична и прозрачнаСиндикати и бизнес се готвят за протест". Това коментира министърът на енергетиката Теменужка Петкова в студиото на предаването "Още от деня" на БНТ по повод на напрежението, което се поражда в обществото от твърденията на работодателските организации  за драстично поскъпване на тока на свободния пазар.

Синдикати и бизнес недоволстват и се готвят за протест. Работодателските организации прогнозират увеличение на тока между 30 и 60%, верижно поскъпване на продуктите от първа необходимост, включително на храните и настояват държавата да се намеси.

Ситуацията е много притеснителна - това, което българският бизнес изнесе като данни, като свои предположения за увеличаване цената на електрическата енергия на свободния пазар, наистина звучи много притеснително, заяви Теменужка Петкова.  "По думите й, тази информация върви в публичното пространство в последния месец. По този повод през декември миналата година ние проведохме две срещи с българския бизнес, със синдикатите, с производителите на електроенергия, държавната енергетика в т.ч., заедно с нас бяха и търговците и КЕВР. Всички страни в този процес бяхме на една маса. Целта на тази среща беше да се изяснят какви са причините, ако има такова повишаване на цената на електроенергията на свободния пазар", уточни Петкова. Тя обаче подчерта изрично, че държавата в лицето на министерството на енергетиката не може да се намеси на свободния пазар на електроенергия, нито може да регулира цените.

"След като става дума за свободен пазар, всички знаем как се определя цената - определя се от търсенето и предлагането. Що се отнася до регулирания пазар, на който са всички битови потребители и консуматори на електрическа енергия - небитови консуматори, които са присъединени към мрежите ниско напрежение, то цената е регулирана от КЕВР и тя е такава, каквато регулаторът я е определил. Държавата не може да влияе нито на свободния, нито на регулирания пазар. Целта на промяната в Закона за енергетиката е отделянето на КЕВР към българския парламент и неговото избиране от страна на парламента, т.е. изпълнителната власт да няма нищо общо с регулирането на цената на електроенергията. Но що се отнася до цената на свободния пазар, категорично държавата няма как да се намеси на този пазар", обясни министър Петкова.

Тя припомни, че на проведената среща призова работодателските организации да посочат търговците, които спекулират с цената, договарят се помежду си и предлагат цени, които са много по-високи от пазарните. "На този мой призив бизнесът не можа да отговори, не можаха да посочат конкретни фирми на търговци, които злоупотребяват, според тях, с положението си на пазара. По този повод призовах, ако те разполагат с такива данни, да ги предоставят на компетентния орган, който е Комисията за защита на конкуренцията /КЗК/", допълни Теменужка Петкова.

През януари тази година отново инциирахме такава среща, тъй като започна дискусия в обществото по тази тема, чуха се гласове, че е налице липса на комуникация с министерството на енергетиката, с Българския енергиен холдинг, припомни Петкова. "Срещата, която инициирах, беше в същия формат - със синдикати, бизнес, търговци на еленергия и КЕВР, за да чуем отново какво притеснява българския бизнес. За съжаление от бизнеса отказаха да дойдат на тази среща. Признавам си, че това беше много неприятна изненада за мен", каза министърът. Тя припомни, че работодателските организации поискаха разговор с премиера, отбелязвайки, че е тяхно право да искат разговор на различно ниво, след като от бизнеса твърдят, че не е намерено решение на техния проблем.

Министър Петкова обаче постави въпроса има ли изобщо такъв проблем. "Според това, което показват данните от търговията с електрическа енергия на Българската независима енергийна борса /БНЕБ/ (от 1 януари влязоха в сила промени в Закона за енергетиката, с които всички производители с мощност над 5 мегавата са задължени да търговат електроенергията си на енергийната борса), в това число и дружествата в държавната енергетика. Цената, която се постига на БНЕБ е пазарната цена и средната цена 76,09 лв. за мВТч. На днешния ден / петък/ постигната цена за утрешния ден - събота, на платформата "ден напред" е 69 лева за мВТч.

"Това е цената, която излиза от производителите на електрическа енергия. Оттук нататък как се стига до цена 100 лв. - 120 лв. за мВТч, каквато бизнесът твърди, че се предлага, за мен е огромна загадка. Проверката на тези твръдения е в компетенциите на КЗК. Всеки, който разполага с данни за картел по отношение на отделни търговци на електроенергия, трябва да сезира този компетентен орган, който има правомощията да направи необходимите разследвания с цел да установи налице ли са подобни обстоятелства", каза енергийният министър.

На въпрос какви действия могат да се предприемат, ако се установи наличие на картелирани министър Петкова отговори, че КЗК има ясно разписани правила и процедури, по които работи. Ако бъдат установени картелни споразумения, се пристъпва към санкция към дружествата, участвали в сговарянето и съответно се прилага законодателството в тази област.

От АОБР сезираха КЗК и антимонополната комисия потвърди, че ще провери за координирано поведение АЕЦ "Козлодуй" и ТЕЦ "Марица Изток 2", като ще се проверява дали има договорено сътрудничество между тях и с търговци на електроенергия.  "Бях много изненадана от това, което бизнесът направи - именно да сезира КЗК за картел на двете държавни дружества, производители на електрическа енергия - АЕЦ "Козлодуй" и ТЕЦ "Марица Изток 2". Изненада ме това, че те сезираха на практика КЗК, че на Българската независима енергийна борса 92% от електрическата енергия се осигурява от тези две дружества и това, според подателите на сигнала, представлява картел и нарушение на конкуренцията", коментира Петкова.

Министър Петкова отново подчерта, че съгласно измененията в Закона за енергетиката, от 1 януари 2018 г. държавните производители на еленергия са задължени да я продават през БНЕБ. "Как може да се говори за картел, когато по силата на закон нашите /държавните - бел. ред/ дружества са задължени да търгуват там своята електроенергия?", попита министърът. Петкова сподели, че е направила проучване по отношение на големите консуматори на електрическа енергия от индустрията, за да провери има ли проблем при тях. Оказало се, че големите индустриални предприятия нямат проблем с търговията с електрическа енергия, нямат проблем и с доставчиците на еленергия и съответно с цените, които те са им предложили и на които са сключили договорите си за тази година.


енергетика
пазар на електрическа енергия
цените на тока
свободен пазар
регулиран пазар
АОБР
работодателски оранизации
протест
По статията работи:

Галина Александрова