НАЧАЛО » анализи

Парламентът подкрепи промените в енергийната стратегия

Поправките предвиждат доставките на газ през новостроящата се тръба на „Турски поток”, миноритарен дял на България в бъдещия LNG терминал в Александруполис, изграждането на електронна борса за търговия и на газовия хъб „Балкан“

fb
3E news
fb
30-11-2018 12:21:00
fb

Парламентът подкрепи промени в енергийната стратегия, според които България ще предоговори ангажиментите си с „Газпром” за доставка на газ през новостроящата се тръба на „Турски поток”. Поправките минаха с гласовете на 172 депутати. „За“ гласуваха 162, „против“ нямаше, 10 се въздържаха.

Предвижда се Русия да спре да подава синьо гориво през транзитния тръбопровод, който минава през Украйна до 2020 г.. Целта е транзитните потоци да бъдат пренасочени през България. Дотогава обаче България трябва да изгради инфраструктура, по която горивото да може да стигне у нас.

Този месец изданието „Комерсант” публикува информация, според която компанията „Газпром” е потвърдила окончателно избора си, а именно европейското трасе на „Турски поток” да се припокрива с маршрута на спрения „Южен поток”.

Промените в енергийната стратегия в частта за природния газ бяха разработени за няколко месеца от междуведомствена комисия към Министерството на енергетиката, след като стана ясно, че със спирането на газовия транзит през Украйна и развитието на проекта „Турски поток“ съществува реална опасност България да изгуби позицията си на ключов газов фактор на Балканите и да стане вносител на природен газ.

Като основна задача в стратегията е заложено изграждане на нова над 470-километра инфраструктура в посока от газоразпределителната станция в Петрич по посока Провадия към Сърбия. За строителството ще са необходими над 2,8 млрд. лева.

Като друга мярка в стратегията е заложено България да участва с миноритарен акционерен дял – между 10 и 20 млн. евро в строежа на терминала за втечнен газ (LNG) в Александруполис, Гърция.

Стратегията обхваща още и изграждането на електронна борса за търговия и на газовия хъб „Балкан“. Като основни източници за неговото захранване са посочени  Русия , местен добив от България и Румъния, природен газ от Южния газов коридор, от САЩ, Катар, Алжир, Египет през съществуващи и нови терминали за втечнен природен газ.

Изграждането на терминал за втечнен газ в Александруполис може да има отношение към крайните цени. Това каза народният представител от ПГ на ГЕРБ Делян Добрев по време на обсъждане на промените в Енергийната стратегия до 2020 г., цитиран от Агенция „Фокус“. „Не вземаме решение да възложим на МС или на независимия преносен оператор да направи нещо. Ние днес вземаме решение, както е записано в Закона за енергетиката, да одобрим предложение за промяна в енергийната стратегия на България“, каза Добрев. Той обърна внимание, че днес не се взима решение в кой поток ще се включваме, а за промяна на Енергийната стратегия.

„Дали ще има допълнителна газова инфраструктура това е с почти нулево значение за потребителя, защото то няма да се отрази пряко на крайната цена на газа в България, тъй като няма нищо общо с търговския договор, по който ние купуваме газ“, заяви Добрев. Според него много по-важното е, че в тази енергийна стратегия е записано участие на българския независим оператор в изграждането на терминал за втечнен газ в Александруполис. Според него това решение може да има отношение към крайните цени. "Важното в случая, че достъпът на българските потребители до втечнения газ на целия свят, ще сложи таван на цената на газа в България. Ще гарантира, че тази цена при никакви обстоятелство, ние ще имаме таван на цената на газа", допълни още Делян Добрев. Според него е важно и че ще има гаозва борса в България. 

БСП подкрепя поправките, тъй като нямаме друг избор, ако искаме да останем като ключов фактор на газовата карта на Балканите. Същевременно, ще следим внимателно какво вършат управляващите и няма да допуснем разхищаване на обществен ресурс и просрочване при изпълнението на договорите, заяви депутатът Таско Ерменков, цитиран от БГНЕС. Според него газовият хъб „Балкан“ няма да стане без второ газово хранилище в страната и без участието на руска газ. А както е вече известно с изграждането на „Турски поток“ от 2020 година „Газпром“ ще спре преноса по Трансбалканския газопровод – от Румъния през България за Турция. Ерменков повтори и в пленарна зала свое изказване в ресорната парламентарна комисия, според което  измененията може да минат и само с решение на Министерски съвет. Неговото обяснение е, че за пореден път кабинета използва депутатите като „санираща институция“, като има по-висок рейтинг и одобрение навън за разлика от Министерски съвет. А за инвеститорите е важно да има спокойствие и сигурен гарант.

Депутатът от ГЕРБ Валентин Николов отбеляза, че очаква по новата тръба да има интерес към Сърбия и привлечените средства от „Булгартрансгаз“ за изграждането бързо ще бъдат възвърнати от транзитните такси. Николов очаква следващите години България да се превърне в ключова пресечна точка на преноса от Кипър и южното направление, където все повече ще се изнася синьо гориво за Стария континент.

Лидерът на НФСБ Валери Симеонов заяви, че няма да подкрепи стратегията и проектите, докато управляващите не го убедят, че ще има дивиденти от тях. На бившия вицепремиер му омръзнало да се хвърлят като мантри някакви проекти без видими печалби за страната. Според Симеонов такива бяха проектът Бургас-Александруполис и „Южен поток“, от които след дълги дебати страната, за щастие, се отказа. „Газовият хъб „Балкан“ е все едно да си купиш кола без резервоар“, смята Симеонов.

Рамадан Аталай от ДПС подкрепи промените. „Изграждането на новата тръба виждам като възможност да си осигуряваме допълнителна газ в случай на кризисни ситуации с оглед на още по-задълбочените руско-украински отношения и спирането на потока през Украйна. Така че, 2009 година ще ни се види като бял ден, ако не вземем мерки“.

Енергийният министър Теменужка Петкова благодари както на управляващите, така и на опозицията за отношението по важния въпрос за газовата политика на България. Според нея решенията са на Министерски съвет, но истинския дебат за политиката в сектора трябва да бъде в парламента.

промени в енергийната стратегия на България
природен газ
Турски поток през България
LNG терминал Александруполис
газов хъб "Балкан"
електронна борса за търговия на природен газ
По статията работи:

Галина Александрова