НАЧАЛО » анализи

Павел Вацек: Отложените инвестиции ще струват много повече в бъдеще

Година след година планирани капиталови инвестиции на електроразпределителните компании са одобрявани от регулатора само на 50-60% от направените предложения, казва извънредният и пълномощен посланик на Чехия у нас

fb
3E news
fb
28-03-2015 11:15:00
fb

Отложените инвестиции в електроразпределителната мрежа ще струват много повече в бъдеще. Това казва посланикът на Република Чехия в България Павел Вацек в интервю за iNews. За пример той дава ЧЕЗ България и дъщерните дружства, в които мажоритарен акционер е чешката ЧЕЗ.

Година след година техните планирани капиталови инвестиции са одобрявани от регулатора само на 50-60% от дадените предложения. В последните десет години разпределителната компания ЧЕЗ е предложила да инвестира приблизително 1,2 млрд. лв. в мрежата си, като от регулатора са признали за инвестици едва половината от сумата, казва посланикът.

„Ироничното е, че за тези 10 години ЧЕЗ е инвестирала в мрежата си не само тези 640 млн. лв., одобрени от комисията, ами още над 130 млн. лв., които са взети от печалбата на дружеството. Една компания не бива да бъде ограничавана в капиталовите си инвестиции по този начин и да се очаква правилно да поддържа и обновява мрежата, която и без това е остаряла, за да намалява допълнително прекъсването на електрозахранването и да не допуска спиране на тока“, коментира посланик Вацек.

В Чехия вече се смята, че е прекалено рисковано да се инвестира в България, а и на Балканите като цяло, заради нестабилната среда, подчертава чешкият посланик. На първо място, според него, е проблемът с политизираните регулации и административният натиск, на който са подложени чуждестранните инвеститори в българския енергиен сектор и по-точно електроразпределителните компании. „Към това трябва да добавим перманентните кампании, неблагоприятната среда, изкуствено намаляваните инвестиции и приходи. Всичко това се отразява на ЧЕЗ, която инвестира в българския сектор за разпределение на електроенергия и в която чешката държава има мажоритарен дял. Компанията понесе загуби както като икономически резултати, така и като имидж“, обяснява в интервюто посланикът .

За всички е ясно, че България, в абсолютно изражение, има най-ниската цена на електричеството в целия ЕС – 10 евроцента за киловатчас. Ако трябва да сравняваме цените с доходите на хората, то картиката е различна, казва още посланик Вацек. И обяснява какви са ценовите нива в Чехия: „Средната цена на електроенергията за чешките крайни клиенти е около 24 евроцента за киловатчас, което е над средното за ЕС от 21 евроцента/квтч, но е по-ниско от германските цени, които са 28 евроцента/квтч“.

Според посланик Вацек обаче абсолютните стойности обаче не показват цялата картина:„Когато тези стойности се сравнят с доходите, се вижда, че българите са по-зле от чехите, които пък са по-зле от германците. Така стигаме до проблема за нивото на доходите на хората, достъпността на електроенергията и каква част от разходите на домакинствата отиват за ток. Това вече е тема извън тази за чуждите инвестиции в българската енергетика“.

В Чехия дали цените трябва да се покачват или да се понижават, зависи от електроенергийния пазар, който у нас вече е либерализиран и всеки има право на избор на доставчик. Но самата либерализция не е гаранция за ниски или понижаващи се цени за всички – индивидуалният потребител може отново да вземе лошо решение и в крайна сметка да плаща повече, дори след смяната на снабдителната компания, заявява посланикът.

Според него част от нарастващия натиск тук в България се дължи на неконтролирания бум на възобновяемите енергийни източници, включително и на когенерациите, като и при двете има гарантирано изкупуване на преференциални цени, вследствие на което няколко собственици направиха очевидна печалба. А всички останали трябваше да платят сметката за ранното и бързо достигане целите на ЕС по отношение на производството на енергията от възобновяеми източници.

Има и един друг ценови параметър, важен за разпределителните компании – техният дял в крайната цена на услугата. А той систематично се намалява през последните няколко години и сега представлява само една малка част от това, което е прието да бъде на другите места, включително и в Чехия. Това привидно изглежда като нещо добро за клиента, но всъщност задълбочава проблема с недостатъчните инвестиции, обобщава посланик Павер Вацек.

Цялото интервю можете да прочетете на inews.bg

инвестиции
електроенергетика
мрежи
ЕРП
По статията работи:

Галина Александрова