НАЧАЛО » анализи

От шистовата революция до новия геополитически баланс в света

fb
3E news
fb
19-03-2014 01:02:00
fb

В геополитически план последствията от разработката на шистов газ (засега с все още относително скромен обем на добив) се оказаха къде по-сериозни от въвеждането в експлоатация на първите атомни централи през 1950-те години, пише френското издание Le Huffington Post.

Шистовата революция оказа силно въздействие върху икономиката и екологията. Дали заради осъзнат избор или липса на необходимите ресурси, европейските страни засега предпочитат да останат встрани от извършващите се пред тях преобразования.

Икономика срещу екология – решението на въпроса в САЩ

Трябва да отбележим, че въпросът за енергийната независимост – съвсем не е единствената причина за поведението държавите, притежаващи запаси от шистов газ. Така например в Полша има силен консенсус в полза на разработката на нови находища, които обащеват изпълнението на отдавнашната мечта за независимост от руския газ. Във Франция напротив – новите технологии предизвикват силно недоверие заради опасността от увеличаване на екологичните проблеми. Иначе казано, в зависимост от от гледната точка  мненията може да се различават значително.

Икономическите съображанея са изключително съществени, ако се отчете, че в САЩ газа днес е четири пъти по-евтин, отколкото в Европа, благодарение на разработката на гигантските находища (на шистовия газ сега се падат 40% от американското производство срещу 2% преди десет години). Конкурентното производство, което получи американската промишленост  е доказателство, че техническит прогрес  позволява евтиният газ да се използва не само като източник на енергия, но и като гориво за нефтохимическата промишленост. Това от своя страна привлича обратно в САЩ много производствени сектори. Според някои оценки, добивът на шистов газ е пряко свързан със създадените в САЩ 600 хиляди работни места.

Стабилността на Персийския залив е под въпрос

Американските недра започват все повече да приличат на гаранция за новото гополитическо равновесие в света. Шистовият газ дава възможност на САЩ да намали значително зависимостта от външни доставки на енергоносители и освен това ни кара да погледнем по нов начин на това което дълги години е било стратегически приоритет за Вашингтон : стабилност на доставките на нефт от Близкоизточните държави. Тази стабилност предвижда обезпечаване на безопасността на снабдяване през морските пътища, а също така „ролята на жандарм” в ключови държави.

Новите условия в американската икономика подтикват към намаляване на външните й действия, преориентация към решаване на вътрешните задачи и привличането на Китай към активна роля на межднародната сцена.

Независимо от настроенията на американското общество, САЩ по-скоро запазват активно присъствие в Близкия Изток. То обаче много по-малко от миналото ще се опира на необходимостта от обезопасяване на пътищата за снабдяване с петрол. При това положение, негйна задача може да е възстановяване на преговорните позиции с Китай. В бъдеще обезпечаването на стабилността на зоните няма да изглежда толкова скъпо, ако в замяна на оказването на услуги на Китай той може да бъде помолен за отстъпка (по отношение на съюзниците на САЩ в Югоизточна Азия, търговските преговори, достъпът до редки елементи и т.н.) .

Европа има всички карти в ръцете си

Както често се случва, в Европа възникна какафония от мнения. За мнението на Полша и Франция вече говорихме, докато Великобритания създава откритост, но поставя толкова трудни условия, че при даденото технологично ниво да се извършва добив там е напълно невъзможно. Някакъв среден път, който включва в себе си проучване без разработка, безусловно представлява интерес. По своята същност дори началото на проучване на находищата на шистов газ ще позволи да се промени съотношението на силите с доставчиците и ще подтикне към това те да предложат по-изгодни тарифи, което ще направи шистовият газ нецелесъобразен. Става въпрос на първо място за отношениета Европа и Русия.

Владимир Путин беше обсолютно прав, когато в изявлението си пред Думата през април 2012 г. нарече шистовият газ съществуваща опасност за Русия. Това може да стане алтернатива за всички страни, които предпочитат да дочакат техническият прогрес да им даде възможност да направят добива на шистов газ безопасен за околната среза. Става въпрос за формирането на ново, настоящо партньорство с Русия. Само макар и една алтернатива като шистовия газ да се предложи (макар и по-скъпоструваща) може, ако разбира се руската страна се съгласи да намали цените на „каласическия” газ. Това за Москва би означавало отказ от използване на енергийната зависимост върху нейните клиенти като средство за натиск. Това не изглежда толкова нереалистично, ако се има предвид нуждата на Русия от стабилна продажба на ресурси, на което се държи значителна част от икономиката й. Тоест Русия определено се нуждае от това Европа да е в добро икономическо здраве.

За нас не е необходимо да създаваме пречки, а напротив да положим усилия за подготовка и подписване на голямо енергйно споразумение между Европа и Русия, което безусловно би помогнало за намаляване на настоящето политическо напрежение.

Накрая шистовата революция може да доведе до кардинални промени в съотношението на силите между ключовите играчи. Европа определено не е важен играч в енергетиката, но тя не е обречена и за ролята на безучастен наблюдател. Затова тя се нуждае да установи с Русия настоящо икономическо партньорство, тъй като само то има силата да преобрази политическите отношения между основните действащи лица.

шистов газ
Европа
сащ
Русия
Китай
енергийна сигурност
По статията работи:

Маринела Арабаджиева