НАЧАЛО » анализи

Отоплението с газ може да омекоти шока от поскъпването на еленергията

Ползите от употребата на синьо гориво са не само за хората, но и за околната среда

fb
3E news
fb
30-09-2014 08:40:00
fb

Увеличението на цената на тока идва точно преди началото на студените зимни месеци – времето, когато битовите енергийни разходи за всяко домакинство се вдигат драстично. С новото увеличение на тока ще набъбнат не само месечните сметки, но и цените на основни хранителни продукти, тъй като цената на тока ще се отрази и на разходите в производството, коментираха енергийни специалисти.

Ако обсъжданото увеличение на цената на тока бъде прието, то крайната цена за битови потребители ще се увеличи до 18,9 лв./ кВтч с ДДС. (при все още актуална цена от 17,3 лв./ кВтч с ДДС). Така разходите за отопление и гореща вода с конвенционални електрически уреди (радиатор, конвектор, бойлер) на четиричленно семейство в апартамент с площ 80 кв. м. биха били около 220 лв. Ако същото домакинство използва природен газ, то разходът би бил 150 лв. за месец, което е близо 30% по-малко. За отоплителен сезон това би довело до икономия от около 400 лв.

Какви са алтернативите?

В момента цената на природния газ е с 30% по-ниска от тази на електричеството или 11,9 лв./ кВтч с ДДС срещу 17,3 лв./ кВтч с ДДС. С приемане на увеличението на електроенергията с 10% разликата ще се увеличи на повече от 35%. Така разходите за отопление и гореща вода с конвенционални електрически уреди (радиатор, конвектор, бойлер) на четиричленно семейство в апартамент с площ 80 кв. м. биха били около 220 лв. Ако същото домакинство използва природен газ, то разходът би бил 150 лв. за месец, което е близо 30% по-малко. За отоплителен сезон това би довело до икономия от около 400 лв.

По-ниската цена на природния газ означава по-голяма сигурност при планиране на ежемесечните битови разходи, както и възможност за спестяване в дългосрочен план. Икономията на газифицираните домакинства от замяната на електричество с природен газ само за 2013 г. е 14 млн. лв. С природен газ значителни средства пестят и производството, и обществено- административния сектор. Така според изчисленията на газовите експерти за 2013 г. сумата е 125 млн. лева.

Освен финансова сигурност, използването на природен газ вместо електричество се отразява позитивно и на състоянието на околната среда. За 2013 г. четири от петте „най-зелени” градове в България са газифицирани. За последните 13 години са спестени 4 милиона тона емисии на атмосферата – въглероден оксид и диоксид, серни и азотни оксиди, летливи вещества и прах. Общините с най-голям брой газифицирани домакинства в страната спестяват над 65% от общия брой емисии на вредни вещества и парникови газове на въздуха. „Зелените” отличници са София, Стара Загора, Русе, Велико Търново, Монтана, Ямбол и Варна.

Спестяванията от енергийни разходи и грижата за природата са само част от предимствата на природния газ. Когато говорим за газификация на дома, трябва да споменем и удобството от използването му – изчезват притесненията за липсата на запаси от гориво, няма я и мръсотията в дома, както и необходимостта от отделяне на допълнително време за сортиране, подреждане, мъкнене и т.н. Времето, което потребителите спестяват, също не е за пренебрегване – клиентите на газ не чакат с часове, за да ползват топла вода, те могат да я ползват винаги, когато пожелаят.

Очакваната тенденция за допълнително поскъпване на тока, както и нарастващите изисквания на потребителите, превръщат електроенергията във все по-неизгоден енергоизточник за дома. Природният газ не е единствената енергийна алтернатива на електричеството, но спрямо критериите за цена, ефективност, удобство и екологичност няма конкуренция. За това говорят и цифрите: 60% от газифицираните домакинства в страната са сменили електричеството с природен газ, допълват специалистите.

природен газ
отопление
поскъпване
електроенергия
ДКЕВР
По статията работи:

Георги Велев