НАЧАЛО » анализи

Отказът от "Южен поток" е промяна на стратегията на "Газпром"

fb
3E news
fb
26-01-2015 04:49:00
fb

Когато Русия през миналия месец се отказа от строителството на газопровода за транспортиране на природен газ за Европа, който трябваше да мине по дъното на Черно море и заяви, че пренасочва този проект към Турция, някои наблюдатели помислиха, че това е блъф. Други видяха в направеното изявление на Путин признаци на финансова немощ. Имаше и такива, които приеха това като обвиняване по адрес на Запада по повод Украйна и като свидетелство за намеренията на президента Владимир Путин да търси нови партньори, пише Блумбърг. По своята същност тази промяна има голям търговски смисъл и тя би трябвало да се осъщедтви отдавна. До този извод стигат авторите на доклад, разработен от газови експерти, запознати с ходовете на Русия.

 

Промяната на позицията на Русия означава също така, че контролираната от държавата компания „Газпром“ няма да е в състояние за доста дълго време да изключи Украйна напълно от транзитния бизнес, както това трябваше да стане чрез проекта „Южен поток“. Новото споразумение също така е полезно за Европа.

 

Отказът от „Южен поток“ представлява по своята същност съществена промяна на стратегията на „Газпром“, подпомагаща утвърждаването на компанията, смятат Джонатан Стърн, Симон Пирани и Катя Яфимова от Oxford Institute for Energy Studies.

 

Предната стратегия се базираше на получаване на достъп до разпеделителните мрежи на територията на Европа. Така се предполагаше, че Русия ще може да оказва политически натиск, а не само ще се осигуряват приходи за „Газпром“. Това е и една от причините, поради които Европейският съюз прие допълнителни правила, чрез които попречи на осъществяването на руския проект.

 

Проектът „Южен поток“ преди всичко е бил твърде губещ, констатират експертите, като според консервативните оценки той би могъл да надвиши сумата от 20 млрд. долара. Някои експерти са на мнение обаче, че за осъществяването му би трябвало да струва около 65 млрд. долара. Той никога не е имал търговски смисъл, дори в случай на очакваното от Европейския съюз рязко увеличаване на потреблението на природен газ.

 

Днес „Газпром“ се сблъсква с нова ценова конкуренция от страна на спотовите пазари на Европейския съюз. Освен това новите правила на ЕС (някои от които са още в процес на уточняване) биха заставили „Газпром“ да открие свои газопроводи за други доставчици и дистрибутори.

 

Украинската криза накара администрацията на ЕС да се обяви по-твърдо срещу „Южен поток“, на основание на това, че той не съответства на новите правила. Понижаващите се цени на петрола (с които са обвързани дългосрочните газови договори) прави икономическата съставляваща на проекта „Южен поток“ още по-лоша. В крайна сметка „Газпром“ се отказа от него. Руската компания предложи да пренасочи проекта през Турция, която е втора по потребление в Европа (след Германия), а и пазарът продължава да нараства. Всяко допълнително количество от природен газ пък би могло да се пренасочна към газовият хъб на границата между Турция и ЕС и да се продаде там. Въпреки това „Газпром“, както посочват експертите ще трябва да транзитира значителни количества природен газ за Европа през Украйна, в краен случай до 2020 г.

 

Така сега става ясно, че завоят на „Газпром“ към Турция не е блъф – особено ако преговорите по повод цените и трасето за прокарването на газопровода продължат. „Газпром“ вече е заделил и средства за осъществяването на турския проект. Но решението по отношение на „Южен поток“ е взето не само на базата на цените. В този случай остава да е неясно защо „Газпром“ е наел под аренда две баржи и 200 сътрудника за началото на строителството на морския участък на газопровода, смята Стърн.

 

Други решения, взети в същото време свидетелстват за голям напредък в играта: „Газпром“ се отказа от опит да придобие 100% от газопровода Opal, разположен на територията на Германия. Той излезе също така от сделката за обмяна на активи с Wintershall. На тази база може да се смята, че новата газова стратегия не е лишена от смисъл.

 

по материали от чуждия печат

Газпром
Южен поток
Турски поток
транзит на газ през Украйна
По статията работи:

Маринела Арабаджиева