ОПЕК се раздели по въпроса за „правилната цена на петрола“

ОПЕК през миналата година демонстрира цялостна и единна твърда позиция, но сега в картела има два лагера. От една страна това е Саудитска Арабия, която би искала цена на петрола не по-ниска от 70 долара за барел, а от другата Иран, която би предпочела цена около 60 долара за барел, пише The Wall Street Journal.

Разделението е предизвикано от различните гледни точки по отношение на това как цена на петрола от 70 долара за барел влияе върху добива на шистов петрол в САЩ, може ли този добив да бъде увеличен при такава цена в достатъчна степен, за да разруши пазара. Залогът е споразумението на ОПЕК за ограничаване на добива, което дълги месеци подкрепяше възстановяването на цените.

Иран би искал ОПЕК да съдейства за запазване на цените в диапазона от 60 долара за барел, за да ограничи активността на шистовите производители, съобщи министъра на петрола на Иран Биджан Зангане в рядко за Wall Street Journal. Такъв ценови диапазон е малко под петъчната цена на Brent на нивото от 62,04 долара.

„Ако цената се увеличи до ниво от 70 долара, тя ще провокира увеличение на добива на шистов петрол в САЩ“, казва Зангане. Американските производители на шистов петрол са по-гъвкави от големите компании на страните от ОПЕК и използват технологии, които им позволяват да увеличават или намаляват производството, в зависимост от цените на петрола.

Що се касае до Саудитска Арабия, то тя не вярва много във възможността шистовият сектор да удари пазара и разчита на обединение с големи световни производители на петрол, на Русия като опора за противодействие на американския нефтодобив.

Русия и девет големи нефтодобиващи страни, които не влизат в картела преди година се присъединиха към споразумение с ОПЕК за намаляване на добива. Общо коалицията на страните, добиващи петрол пониже световните предложения на нефт с около 2 %.

„Не бих казал, че не мога да спя, заради шистовия петрол, който може да наводни пазара“ , отбеляза заместник-министъра на петрола са Саудитска Арабия Халид ал-Фалих по време на Световния икономически форум в Давос. През февруари ал-Фалих обяви, че ОПЕК през тази година ще запази ограниченията при добива, дори ако предложенията паднат под търсенето. Този сигнал тогава доведе до ръст на цените на петрола.

Фалих публично никога не е казвал за това, че иска да види цени на петрола на ниво от 70 долара за барел.  В частни разговори обаче представители на Саудитска Арабия са заявявали, че това ниво би могло да осигури на страната доходи, даващи възможност на принцът Мохамед бин Салман да осъществи грандиозните си планове в икономическата и военна сфери, а също така би била в подкрепа на публичното предлагане на акции (IPO) от държавния петролен гигант Saudi Arabian Oil.

През януари, когато цената на петрола Brent не за дълго се повиши до ниво от порядъка на 70 долара за барел, основното внимание на пазарите се съсредоточи върху реакцията на производителите на шистов петрол в САЩ. От момента на сключването на сделката на ОПЕК през 2016 г., която доведе до възстановяване на цените на петрола, производителите на шистов петрол основно увеличават добива. Според данните, само за малко повече от една година нефтодобива в САЩ е нараснал до над 10 млн. барела на ден от малко под 9 млн. барела на ден.

Ако цените на петрола през следващата година средно ще е от порядъка на 70 долара за барел, нефтодобива в САЩ ще нарасне с още 600 000 барела на ден, в сравнение с нивото, което би се наблюдавало при 60 долара, твърди Артьом Абрамов от норвежката консултантска компания Rystad Energy.

От Международната енергийна агенция (IEA) през миналата седмица съобщиха, че добивът на шистов петрол вече се е увеличил толкова, че търсенето на суровината от страните от ОПЕК до 2020 г. ще остане под текущия нефтодобив на картела. Този фактор може да доведе до по-продължително ограничение на нефтодобива, отколкото очакват повечето от страните-членки.

Опасенията по отношение на нарастващия добив на шистов петрол в САЩ ще станат основна тема на следващото заседание на ОПЕК във Виена през юни, твърдят представители на картела.

Иран е се стреми към постепенно увеличение на вътрешния нефтодобив, каза Зангане, което може да окаже влияние на цените в посока понижение. Към настоящия момент нефтодобивът на страната съставлява около 3,8 млн. барела на ден и може да се увеличи с около 100 000 хил. барела на ден. По думите на Зангане, през юни ОПЕК може да реши постепенен отказ от ограничението на нефтодобива през 2019 г. Саудитска Арабия не изключва подобен вариант.

Разногласията по отношение на желаното ниво на цените отразява изменението на настроенията вътре в ОПЕК. По-рано Иран дълго време се обявяваше за по-високи цени, а Саудитска Арабия подхождаше по сдържано по този въпрос.

Това изменение частично отразява новата динамика в политиката и икономиката на тези две страни. Иран вече не е парализиран от западните санкции. Според данните на МВФ, за да уравновеси своят бюджет сраната се нуждае от цени на петрола от порядъка та 57,20 долара за барел. За да покрие рекордните национални разходи за тази година, Саудитска Арабия има нужда цените на петрола да са на ниво от около 70 долара за барел.

Саудитска Арабия и Иран се разминават и по външнополитическите си подходи. Те се придържат към различни страни от сирийския конфликт. Саудитска Арабия се обяви за засилване на санкциите срещу Иран, а също така обвини Техеран в това, че доставя оръжие на бунтовниците в Йемен.
Зангане настоява, че Иран иска да подобри отношенията си със Саудитска Арабия.

Русия вероятно ще изиграе важна роля при обсъждането от ОПЕК на цените на петрола. Въпреки че Русия не е член на картела, понижаването на обемите от добивна петрол в тази страна и дават възможност да оказва особено влияние върху ОПЕК.
Министърът на енергетиката Александър Новак през миналия месец заяви, че цени на петрола в диапазона от 64 долара на барел, биха били „удовлетворителни“. Коментари не бяха получени.

Зангане се намира на поста министър на енергетиката по-дълго от другите представители на страните от ОПЕК и той не изпуска възможността отново да покаже своята сила. Той иска да постигне специални условия за Иран, за да може да не се наложи страната да понижава нивото но добив, а проста да се ограничи с това да възстанови петролната си промишленост след края на действието на санкциите, свързани с ядрената програма.
Зангане изрази скептицизъм по отношение на опитите на ОПЕК да се договори с американските производители на шистов петрол. Той казва за Wall Street Journal , че от срещата между представителите на ОПЕК с американските шистови компании, състояла се през миналия понеделник в Хюстън не е имало нужда, тъй като американските производители не могат да стигнат до изчерпателно споразумение по повод добива.

„Съществуват 1000 компании. Между тях няма никакво обединение, единственото средство, което има ОПЕК за контрол на пазара на петрол“.Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари