Опасно мръсен въздух в София: Гражданите негодуват, Фандъкова "се надява" общинарите да си свършат работата

Скопие веднага въведе безплатен транспорт и ежедневно миене на улиците, за да запази здравето на гражданите си, у нас столичният кмет "си пожела" следващия вторник общината да разгледа предложението за „зелен билет”

Източник: AirBG.info /БГНЕС

В редица големи градове у нас, сред които и столицата, въздухът е с влошено качество, показва картата на Европейската агенция по околна среда. Европейският индекс за качество на въздуха показва високо замърсяване в София, Плевен и Русе. Също със силно замърсяване на въздуха са градовете Пловдив, Благоевград, Кърджали, Варна, Бургас, Велико Търново, Сливен. Опасно мръсен въздух отчитат системите в цялата страна от началото на година, през цялото това време най-сериозно е положението в столицата, предава БГНЕС.

Системата на Изпълнителната агенция по околна среда отчита замърсяване в пъти над нормите навсякъде, където са разположени станции. Според ИАОС причина за превишенията на средноденонощната норма за ФПЧ10 е масово използване на твърдо гориво в битовия, обществения сектор и емисии от автомобилния транспорт, съчетано с неблагоприятни метеорологични условия.

Най-високите нива на замърсяване са измерени за 7-ми януари – отново в София и в Пловдив. В сайта на ИАОС няма обновена информация за вчерашния ден. Станция „Хиподрума” в София е измерила замърсяване 5 пъти над нормата, а станциите „Павлово” и „Надежда” - превишаване от почти 4 пъти над праговите стойности.

„Геноцид! Няма друго определение на случващото се в последните няколко дни в София - европейската столица на спорта за 2019 и кандидат за Зелена столица. Нито лилавите точки в сайта за измерване на мръсния въздух, нито многобройните вопли на граждани от целия град трогват Столичната община и тя предприема точно 0 (нула) спешни мерки, за да предпази населението - няма информация за гражданите какво се случва навън, нито какви отрови дишаме, нито как да се предпазим”, заявиха от неправителствената организация „Спаси София”, която непрестанно алармира за проблемите на столицата.

В социалните мрежи хиляди са гневните коментари относно мръсния въздух. Стотици са коментарите на родители, които се оплакват, че децата им са с кашлица и затруднено дишане, а дори не излизат навън. Масови са коментарите за организиране на протест с надежда Столична община да предприеме реални и бързи действия. „Ситуацията е ужасна. София никога не е била толкова мръсна!”, гласи един от безбройните коментари във Фейсбук, обобщаващ ситуацията. Нова телевизия цитира данни на Световната здравна организация, според които всеки ден в България умират средно по 50 души, пряко или косвено заради мръсния въздух. Смъртността в по този показател у нас е 3 пъти над средното за Европа.

Да, имаме всеки ден около двойно превишение на фини прахови частици, това разбира се се дължи до голяма степен и на климатичните условия, но и на отопляването на твърдо битово гориво, коментира кметът Йорданка Фандъкова случващото се в последните няколко дни в столицата – критичните нива на мръсен въздух. Кметът изрази надежда Столичният общински съвет по-скоро да разгледа предложените краткосрочни мерки, които биха позволили борба с превишение на фини прахови частици.

Това, което се предлага е да бъде пуснат т.нар. „зелен билет”, който ще позволи на столичани да се възползват от по-евтин градски транспорт. „А при чувствителни превишения, каквито има в Скопие, да можем и ние да пускаме безплатен транспорт. Това са мерките, които са заложени. Имам уверението и се надявам, че следващия вторник ще бъдат разгледани в Комисията по екология на Общинския съвет”, каза Фандъкова.

Предложението е, когато има опасност от мръсен въздух в София, общината да прилага: билет за градския транспорт на цена от 1 лев, двойно по-скъпа синя зона за паркиране и забрана за движение на автомобили в центъра.

Междувременно македонската столица Скопие, която беше посочена от Фандъкова като също толкова замърсена, демонстрира как проблемите се решават с мерки, които влизат в сила незабавно, докато у нас продължават да умуват и дори кметът само "се надява", че общината ще си свърши работата. Вчера, 8 януари, Скопие въведе безплатен градски транспорт, за да намали замърсяването на въздуха и предпази гражданите си. Мярката бе обявена и влезе в сила незабавно. Тя ще важи както за обществения градски транспорт, така и за частния, а безплатното пътуване ще струва на общината 7 милиона денара дневно.

Кметът Петре Шилегов също така поиска гражданите да не използват за отопление горива, които водят до допълнително замърсяване. Освен това ще се мият и улиците с вода ежедневно.

В София общината стимулира използването на автомобили в почивни и празнични дни като премахва синята и зелена зона в центъра, за да могат гражданите и гостите на столицата ни да посещават центъра с автомобилите си, а не чрез безплатен градски транспорт.

Столичният инспекторат, по думите на кмета Фандъкова, продължава кампанията за събиране на стари автомобилни гуми във всички райони на града, "за да може да се борим с причините, а не с последствията". Правят се проверки от страна на полицията и Столичен инспекторат, каза още Фандъкова във връзка с изгарянето на гуми, предимно в кварталите с предимно ромско население.

"За мен основно и най-важно е да се спрат некачествените горива на пазара. Затова по наше настояване МОСВ разработва и имаме уверението, че вече са готови със стандартите на горива, така че на пазара да не се пускат горива с повишено съдържание на пепел, на сяра и т.н.", заяви столичният кмет и добави: Защото виждаме, че дори най-голямото замърсяване беше на 1-ви януари, когато трафик и движение в София почти нямаше.Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари