НАЧАЛО » анализи

Опасна ли е цена на петрола под 100 долара за барел?

fb
3E news
fb
05-10-2014 08:25:00
fb

Пазарът на петрол става все по-труден за прогнозиране. Ако до неотдавна анализаторите предричаха ръст на петрола до нивото от 150-200 долара за барел, то сега са сдържани в оценките си. Особено след като нивото на Brent падна до нивото от 97 долара за барел. Като основна причина за спада очевидно е неспокойната политическа обстановка, независимо, че част от анализаторите смятат, че политиката вече не играе толкова голяма роля в цената на петрола. В частност някои наблюдатели коментират, че не трябва да се изключва, че спадът на цените е свързан със санкциите срещу Русия.

Цената от 100 долара за барел продължава да се приема като справедлива, но как ще се отрази спадът й под това ниво на националните бюджети на Русия и на Саудитска Арабия?

По всичко личи, че и двете страни подготвят сценарии в случай на продължаващ спад, тъй като икономиките и в частност социалните политики на двете държави са изключително зависими от това колко ще струва петролът в близко и по-далечно бъдеще. Предвид „ефектът на доминото“ опасността от ниските цени на петрола застрашава като цяло световната икономика. Това е и причината, поради която погледът върху очакванията за двете страни трябва да бъдат взети предвид особено от малките икономики, които заради липсата на пазари и на конкуренция първи усещат кризите.

Какво очаква Русия?

Руската централна банка готви стресов сценарий от 60 долара за барел петрол, съобщиха неотдавна руските медии. Според тях Централната банка на страната ще заложи стресов сценарий в рамките на основните насоки за платежната и кредитната политика, който предвижда рязък спад на петрола – при цена от порядъка на 60 долара за барел.

Мисля, че може би ще е цена от порядъка на 60 долара. Помолиха ни да направим шоков сценарий. Ние направихме твърд, но вероятен, а ни помолиха за шоков, затова ние ще заложим там 60 долара”, заявява за Интерфакс първият заместник-председател на Централната банка Ксения Юдаева.

По думите й, шоковият сценарий е необходим, за да се „отработят всякакви действия, които трябва да бъдат извършени, за да се ограничат негативните последствия”.

За това, че Централната банка разработва стресов сценарий в рамките на основната платежна политика и който предполага рязко спадане на цените на петрола, съобщи и председателят на Банката на Русия Елвира Набиулина. Засега в проекта за основните насоки на платежната и кредитна политика, публикуван в началото на септември са описани три сценария за макроикономическо развитие, формулиращи различни условия. В сценариите са заложени предположения за икономическата ситуация, включително геополитическите рискове, външните финансови условия, цените на енергоносителите, данъчната политика на правителството.

Основният и най-вероятен, според Централната банка вариант изхожда от предпоставки за постепенно възстановяване на световната икономика, незначително понижение на цените на петрола, а също така разрешаване на геополитическите проблеми и сваляне през 2015 г. на повечето от въведените взаимни санкции. Този вариант не предполага повишаване на данъчната тежест върху икономиката.

Вторият сценарий предполага аналогично на основният сценарий динамика на външното търсене и на цената на петрола, но заедно с това разглежда възможността за запазване на повишеното външнополитическо напрежение за целия разглеждан период, в това число и действащи дълго реципрочни санкции, а също така и параметри на данъчната политика, но предполага едновременно намаляване на цената на петрола от над 20 долара за барел за 2015-2017 години. Факторите за подобно понижение могат да са по-слабите темпове на ръст на световната икономика и динамично увеличение на експорта на петрол от САЩ и страните от Близкия Изток.

Цените на петрола в първите два варианта са прогнозирани на ниво от 104,8 долара през 2015 г., 103,1 долара през 2016 г. и 102,5 долара през 2017 г. В третия вариант те са съответно – 99,5 долара, 90,8 долара и 86,5 долара.

Средната цена на руския петрол от сорта Urals през януари-септември 2014 г. е била 105,07 долара за барел, съобщава за Интерфакс експертът от министерство на финансите Александър Сакович, позовавайки се на данни на агенциите за котировки. През януари-септември 2013 г. средната цена е била 107,73 долара за барел, напомня той. При това положение за 9-те месеца на 2014 г. тя е намаляла с 2,66 долара в сравнение с аналогичния период за миналата година.

Според експерта през септември 2014 г. средната цена на сорта Urals се е понижила до 95,84 долара от 101,09 долара през предходния месец. Цената за август миналата година обаче е била 110,86 долара за барел. През януари-август 2014 г. цената на руския петрол е спаднала с 1,06 долара – до 106,28 долара за барел.

Намаляването на цената на петрола на световния пазар нанася щети на икономиката на Русия – почти половината от бюджетните доходи се дължат на дела на приходите от продажбите на нефт и газ. Както отбелязват експертите, това ограничава способността на страната да се справи с последствията от въведените санкции срещу страната и изтощават финансовите й резерви.

Според менията на експерти, запитани от агенция Блумбърг, руската икономика може да се сблъска с рецесия на фона на намаляването на световната цена на птрола. Според 58% от респондентите, цената на сорта Urals трябва да е не по-малто от 100 долара за барел, за да може страната да избегне рецесията. Около 19% от запитаните отбелязват, че настоящото ниво на цените на петрола вече е достатъчно ниско, което поставя под заплаха финансовата стабилност на Русия.

По-рано председателят на департамента за дългосрочно стратегическо планиране към министерство на финансите Максим Орешкин съобщи, че руският бюджет за следващата година е базиран на средна стойност на петрола от 96 долара за барел, коментира още Интерфакс. Почти веднага след публикацията на Интерфакс, руски експерти отбелязаха, че цена от 60 долара за барел е много опасно и недопустимо дори като сценарий за руската икономика, а и за световните пазари.

 

МВФ препоръчва не по-малко от 89 долара за барел за Саудитска Арабия

Анализаторите от Международния валутен фонд смятат, че прагът на рентабилност на цената на петрола за Саудитска Арабия е нараснал от 78 до 89 долара за барел. Така че дори и при по-високите котировти на петрола през 2015 г. кралството ще се сблъска с дефицит в бюджета. Това става ясно от оценката на МВФ за състоянието на икономиката на страната. Припомняме, че в рамките на член IV от споразумението с МВФ, Фондът ежегодно провежда двустранни консултации с държавите членки. След консултациите със Саудитска Арабия Фондът публикува доклад с оценка за състоянието на икономиката на близкоизточната държава.

От него става ясно, че експертите от МВФ прогнозират, че през следващата година Саудитска Арабия за пръв път от 2009 г., когато паднаха световните цените на петрола няма да може да балансира бюджетът си,пише vestifinance, позовавайке се на доклада. В предходните си оценки Фондът отбелязваше, че това може да се случи едва през 2018 г. От МВФ сега смятат, че през 2019 г. в дефицитът в бюджета на Саудитска Арабия може да достигне 7,4% от БВП.

Сред основните фактори, които може да доведат до появата на дефицит от МВФ посочват увеличаването на нивото на държавните разходи в социалния сектор, а също така и за инфраструктурни проекти, които управляващите в Саудитска Арабия трябва да запазя, за да не допуснат разпространяването на „Арабскта пролет” на своя територия. Според данните от 2010 г. държавните разходи годишно са нараснали до 52%, достигайки 265,2 млрд.долара през 2013 г.

По-ниските цени на петрола, заедно с намаляването на доходите от експорт ще подкопават фискалната позиция на Саудитска Арабия. В докладът на МвФ се отбелязва, че цената на break-even price на добива на петрол за Саудитска Арабия, която през 2012 г. е съставлявала 78 долара за барел, през 2013 г. е нараснала до 89 долара за барел.

Фискалният излишък през 2013 г. Също е намалял, като цената на петрола, която е необходима за бюджет без дефицит се е увеличила. Общият фискален излишък е намалял от 12% през 2012 г. до 5,8% през 2013 г. При запазване на неизменният обем за експорт на петрол в случай на спад на петролните котировки прагът на рентабилност на цената на петрола за Саудитска Арабия е нараснал от 78 долара за барел през 2012 г. до 89 долара за барел през 2013 г. Очаква се, че през тази година намаляването на фискалния излишък ще продължи и през 2015 г. бюджетът ще е с дефицит.

Разходите да стоки и услуги ще продължават да нарастват с високи темпове. Според прогнозите, фискалният излишък ще спадне до ниво от 2,3% от БВП през 2014 г. През следващите години на фона на прогнозираното намаляване на цените на петрола и не голямо намаляване на количеството за експорт на петрол, доходите от него ще прордължат да намаляват.Постоянните държавни разходи и по-ниските доходи от петрол ще доведат до фискален дефицит през 2015 г., който както се очаква в бъдеще ще стане още по-голям и през 2019 г. ще достигне почти до 7,5% от БВП.

 

 

 

 

петрол
цени
Русия
Саудитска Арабия
МВФ
По статията работи:

Маринела Арабаджиева